Ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών το φορολογικό ν/σχ

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 20:16
UPD:20:19
A- A A+

Εν μέσω ενστάσεων των επαγγελματικών φορέων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την αυστηρότητα των ποινών που προβλέπονται για τη φοροδιαφυγή, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Απαντώντας στις επικρίσεις η εισηγήτρια του νομοσχεδίου, Έλενα Παναρίτη, σημείωσε πως η αρχή της αναλογικότητας στις ποινές δεν θα πρέπει να εξετάζεται μονάχα σε σχέση με άλλου είδους παρανομίες, αλλά και σε διακρατικό επίπεδο, αναφορικά με την ένταση ομοειδών προβλημάτων.

«Οι νόμοι στην Κολομβία για ένα γραμμάριο κοκαΐνης είναι ασύλληπτα δεινότεροι σε σχέση μ’ αυτούς στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι αναλογικά σωστό, γιατί εκεί σκοτώνονται άνθρωποι στον πόλεμο των ναρκωτικών. Η Ελλάδα σήμερα, αντιμετωπίζει μια φοροδιαφυγή 15 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, τη στιγμή που βρίσκεται στην χειρότερη ύφεση», ανέφερε η κ. Παναρίτη.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνεχείς αναδιπλώσεις σε ό,τι αφορά την φορολόγηση και την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ» και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο, αν και εμπεριέχει θετικές διατάξεις και προθέσεις (όπως η καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις, ή ο συμψηφισμός χρεών και απαιτήσεων προς το Δημοσίου), καταλήγει με τις διαδικασίες που θεσπίζει να υπονομεύει την αποτελεσματικότητά τους.

«Σταδιακά στην Ε.Ε. ο φορολογικός συντελεστής του μεγάλου κεφαλαίου μειώνεται και αυξάνεται ταυτόχρονα η έμμεση φορολογία στα λαϊκά εισοδήματα», παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Έχουμε αναλογιστεί ότι το μεγάλο κομμάτι της φοροδιαφυγής είναι αυτό που δεν δηλώνεται και όχι αυτό που αφορά τη μη υποβολή ΦΠΑ;», διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, υποστήριξε πως «η διαδικασία για πάταξη της φοροδιαφυγής, προϋποθέτει τρία πράγματα: Απλούστευση, απλούστευση και απλούστευση».

«Η κυβέρνηση με τον πανικό που της προκαλούν οι εξελίξεις στη ροή των εσόδων, δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτο ελεγκτικό σώμα, του οποίου οι υπερεξουσίες θα εξελιχθούν σε μια νέα διεφθαρμένη υπηρεσία, που θα εκβιάζει τον πολίτη με πολύ μεγάλη άνεση» παρατήρησε η ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Κάποιοι θέλουν και την πίττα αφάγωτη και τον σκύλο χορτάτο. Συναγωνίζονται σε ατάκες για δήθεν ''χαράτσι'', ''φοροκυνηγητό'' κλπ. Εμείς θέλουμε καθαρές κουβέντες: Το πάρτι σε βάρος των φορολογικών υποζυγίων και των συνεπών φορολογούμενων, πρέπει να πάρει τέλος», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς.

Απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Κουσελάς αντέταξε πως το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην πρόληψη της φοροδιαφυγής και όχι στην καταστολή της.

«Στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπήρξαν ακρότητες και υπερβολές, όσον αφορά την ερμηνεία διατάξεων. Είπαν κάποιοι πως για ένα ευρώ ή για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης, φτάνει κανείς στο αυτόφωρο. Μέχρι 15.000 ευρώ δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Και για το εισόδημα και για το ΦΠΑ, μέχρι και 75.000 ευρώ, για να πάει κάποιος σε αυτόφωρο, υπάρχει ολόκληρη διαδικασία. Το ποινικό μέρος ακολουθεί την εκδίκαση στα φορολογικά δικαστήρια. Ας μην προστρέχουμε λοιπόν σε υπερβολές», συνέστησε ο κ. Κουσελάς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή