«Γενναίες αποφάσεις» για να πειστούν οι αγορές

Μήνυμα Γ. Παπανδρέου στους ηγέτες της Ε.Ε.
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 12:54
UPD:19:03

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι αφουγκράζεται το λαό και τις ανησυχίες του, ενώ έκανε λόγο για εύλογα ερωτήματα μπροστά στη δύσκολη διαδρομή που διανύει η χώρα

A- A A+

Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της Συνόδου Κορυφής ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να πειστούν οι αγορές, έστειλε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός. «Εάν οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ δεν είναι γενναίες θα φανεί πολύ σύντομα στις αγορές», τόνισε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «μόνο μια συντονισμένη πολιτική μπορεί να ηρεμήσει τις αγορές».

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι αφουγκράζεται το λαό και τις ανησυχίες του, ενώ έκανε λόγο για εύλογα ερωτήματα μπροστά στη δύσκολη διαδρομή που διανύει η χώρα.

Τον κόσμο τον παλιό τον αφήσαμε πίσω μας για πάντα και αν δεν φτάσαμε ακόμα εκεί που υποσχεθήκαμε δεν είναι επειδή πορευόμαστε λανθασμένα, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, αλλά στην πορεία μας προς την αλλαγή και την ανόρθωση της χώρας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, όμως παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρουμε και θα οδηγήσουμε τη χώρα σε έναν νέο προορισμό.

Θέλει δουλειά πολλή για να πιστέψεις στις δικές σου δυνάμεις, σημείωσε και απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Κ.Ο. της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ε.Κ., Μάρτιν Σουλτς, που απηύθυνε χαιρετισμό. Τόνισε πως η κυβέρνηση χρειάζεται τα λόγια συμπαράστασης, καθώς έχει αναλάβει μία μεγάλη ευθύνη την οποία θα φέρει σε πέρας με αξιοπρέπεια, αλλάζοντας τη χώρα.

Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά η μόνη ελπίδα είναι να πάμε με σταθερό βήμα και να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, η αλήθεια είναι οδηγός μας πάνω στην οποία θα χτίσουμε μία διαφορετική Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους πολίτες και αναγνώρισε ότι η διαδρομή είναι δύσκολη, πονάει και έχει θυσίες. Ποιος πίστεψε ότι η ανόρθωση θα είναι περίπατος, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως «θα ακούσουμε πολλές σειρήνες, καλέσματα να εγκαταλείψουμε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, για να εξαπολύσει στη συνέχεια δριμύ κατηγορώ στην προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το χρέος «βαρίδι στο λαιμό των παιδιών μας», ενώ το έλλειμμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι τα βαρίδια που προστίθενται κάθε χρόνο, και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επί των ημερών της αμφότερα διπλασιάστηκαν, «για να ζήσει αυτή καλύτερα και οι λίγοι δικοί της», με αποτέλεσμα -όπως είπε- να αντιδράσουν οι δανειστές μας, που σταμάτησαν να μας δανείζουν.

Όσοι μας κάνουν εύκολη κριτική για το μηχανισμό στήριξης ας μας κάνουν εναλλακτική πρόταση. Τόσο μεγάλη τόσο χαώδης είναι η μαύρη τρύπα που μας άφησε πίσω η ΝΔ και σήμερα δεν ντρέπεται για τις πράξεις της και μας κάνει και κριτική από πάνω, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και σε οξύ τόνο πρόσθεσε: Αρκετά με τα παραμύθια και την κριτική. Γνωρίζουμε πώς και γιατί η Ελλάδα έφθασε ως εδώ. Μόνο προδότη δεν με είπαν επειδή συζήτησα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ. Ποιος θα τα πλήρωνε ο κ. Καραμανλής, κ. Σαμαράς, κ. Αλογοσκούφης, Ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. Βουλγαράκης;»

Στο σημείο αυτό ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ ότι «κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι εμείς πήραμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις». «Δεν περιμένω δικαίωση από τη ΝΔ», συμπλήρωσε, «περιμένω τουλάχιστον υποτυπώδη ένδειξη υπευθυνότητας και σεβασμού της προσπάθειας που καταβάλλει σήμερα ο Ελληνικός λαός».

ΝΔ: Υβριστής και ψευδόμενος κομματάρχης ο Πρωθυπουργός

WWW.PRIMEMINISTER.GR

Σε οξύ τόνο απάντησε η ΝΔ, με το γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδ. Λυκουρέντζο να τονίζει πως ο κ. Παπανδρέου «με φανατισμό και ύβρεις προσπάθησε να ηρεμήσει τις πρωτοφανείς αναταράξεις στο κυβερνητικό σκορποχώρι».

«Υβρίζει εκείνους από τους οποίους υποτίθεται ότι επιζητεί τη συναίνεση», πρόσθεσε ο κ. Λυκουρέντζος και συνέχισε: «Ο τόπος, όμως, χρειάζεται πρωθυπουργό που να κυβερνά και όχι υβριστή και ψευδόμενο κομματάρχη».

Επιπλέον, υπογράμμισε πως «δεν μας είπε ο κ. Παπανδρέου, γιατί είχε επαφές με τον κ. Στρος Καν, ακόμα και όταν ήταν στην αντιπολίτευση και έλεγε ότι "λεφτά υπάρχουν"». «Ας πάψει, επιτέλους, να θεωρεί τους Έλληνες ευκολόπιστους και χωρίς μνήμη», κατέληξε.

ΚΚΕ: Επαναλαμβανόμενο αντιλαϊκό κρεσέντο

Για «επαναλαμβανόμενο αντιλαϊκό κρεσέντο της πλουτοκρατίας» έκανε λόγο το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «στη Σύνοδο της ΕΕ στις 25 Μαρτίου η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί υπέρ του ελληνικού λαού, αλλά υπέρ της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να κερδίσει αυτή περισσότερα σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κεφάλαια».

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει ακόμη κάλπικο τον ισχυρισμό του Γ. Παπανδρέου ότι πρέπει να στηριχθούν οι λεγόμενες υγιείς επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως «τόσο οι υγιείς όσο και οι άλλες λειτουργούν με κριτήριο το θεό τους που είναι τα κέρδη και με τη λογική της ανταγωνιστικότητας, που οδηγεί σε δίχως τέλος βάσανα για τους εργαζόμενους. Μία μόνο απόδειξη αποτελεί η κερδοφόρα Cosmote».

Υποστηρίζει επίσης πως «η πολιτική της κυβέρνησης έχει τη συναίνεση της ΝΔ. Η δήθεν διαφωνία της ΝΔ με την κυβερνητική πολιτική υποτιμά τη λαϊκή νοημοσύνη. Η ΝΔ εμφανίζεται ως αντιτιθέμενη, για να ενσωματώσει στην αντιλαϊκή γραμμή της τη λαϊκή αγανάκτηση. Επομένως ο Γ. Παπανδρέου δεν δικαιούται να χρεώνει μόνο στη ΝΔ την αντιλαϊκή πολιτική. Μαζί την έχουν εφαρμόσει εναλλάξ, στα προγράμματα και των δυο βρίσκονταν και πριν από τις εκλογές αυτά που εφαρμόζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, γνώριζαν και οι δυο τη θύελλα που θα έφερναν κατά του λαού, όποιος από τους δύο και αν κυβερνούσε».

« Καμία εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, καμία συναίνεση. Εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ με λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΛΑΟΣ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση

Σε σύσκεψη στελεχών του ΛΑΟΣ ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση και δεν μπορεί να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που υπάρχουν μπροστά.

Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε εντελώς ανεπιτυχή τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση και άφησε υπαινιγμούς για εκλογές. «Ή να προχωρήσει σε εκλογές, που θα ξεκαθαριστεί η κατάσταση, ή θα αλλάξει την κυβέρνηση».

Επισήμανε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός «έδειχνε σαφώς καταβεβλημένος και ήταν ορατά τα σημάδια μιας πρόωρης κόπωσης» και εκτίμησε ότι πιθανόν να «αισθάνεται ότι βρίσκεται στις παραμονές της δικής του εξόδου».

ΣΥΝ: Ο Πρωθυπουργός δεν πείθει κανέναν

«Στη σημερινή του ομιλία ο Πρωθυπουργός προσπάθησε ανεπιτυχώς για άλλη μια φορά να πείσει πως η προσφυγή στο μνημόνιο ήταν μονόδρομος. Όλοι πλέον συνειδητοποιούν πως το μνημόνιο δεν είναι το μέσο για την αντιμετώπιση του χρέους, αλλά στοχεύει στη διάλυση των κοινωνικών κατακτήσεων και στη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης σχολιάζοντας όσα είπε σήμερα από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το μνημόνιο ήταν και είναι «ο δρόμος για τη διάχυση της “φτώχειας”, της “μιζέριας” αλλά και της βαθιάς ύφεσης στην οικονομία».

Αλληλεγγύη Σουλτς στο δύσκολο έργο της Ελλάδας

Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Σούλτς εξέφρασε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών «σε αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα».

Όπως είπε, η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει και αυτή υπογράμμισε, δεν πρέπει να είναι η κατεύθυνση της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί.

Ο κ. Σουλτς μίλησε για υπερβολικά υψηλά επιτόκια που πρέπει να μειωθούν, εκτιμώντας πως ένα πολύ καλό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα ευρωομόλογα. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών ορισμένων χωρών, όπως είναι η Ελλάδα. «Γιατί αυτό να είναι τόσο δύσκολο;», διερωτήθηκε, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει έλλειψη αλληλεγγύης. «Το ευρώ», πρόσθεσε, «αποτελεί ένα ισχυρό νόμισμα, γιατί το αποδυναμώνουμε μέσω εσωτερικών τριβών στην Ευρωζώνη;» εκτιμώντας ότι το κοινό νόμισμα αποδυναμώνεται από την έλλειψη αλληλεγγύης, «διότι οι ισχυρές οικονομίες όπως η Γερμανία, προσπαθούν να δώσουν μαθήματα οικονομίας όπως με το συγκεκριμένο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας».

Η ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να είναι όπως την εννοούν οι «δεξιοί», επεσήμανε, τονίζοντας πως η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση των επενδύσεων προκειμένου να τονωθεί η οικονομία μέσω της ανάπτυξης των υποδομών, της παιδείας, των προσόντων των εργαζομένων κ.α.

Όπως είπε, χωρίς κοινή στρατηγική αυτό δεν θα επιτευχθεί και αναγνώρισε πως «ναι, θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές και βελτίωση των δημοσιονομικών, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει ανάπτυξη».

Οι καπιταλιστές, συνέχισε, πρέπει να δώσουν τη συνεισφορά τους, παραπέμποντας στην πρόταση που εισηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά για υιοθέτηση φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και χαρακτήρισε συμβολική την αξία αυτή της προσπάθειας «διότι προέρχεται από την Ελλάδα».

Ο επικεφαλής της ΚΟ της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να μπορέσει να επιλύσει προβλήματα και βάρη που κληρονόμησε από προηγούμενες κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι «άνθρωποι όπως η Αγγελα Μέρκελ δεν μιλούν για το τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε στηρίξει απόλυτα την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, για να υπογραμμίσει ότι οι Σοσιαλιστές «λύνουμε προβλήματα που δημιούργησαν κάποιοι άλλοι».

«Ως Γερμανός» υποστήριξε ότι αν και η Γερμανία κυβερνάται από την κ. Μέρκελ, η χώρα δεν εκπροσωπείται από εκείνη και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα έρθει η εποχή να είναι πρώην καγκελάριος», γιατί, όπως εκτίμησε, η χώρα χρειάζεται άλλη πορεία. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, αλλά «εμείς -δεσμεύθηκε- θα προσπαθήσουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να σας βοηθήσουμε να βγείτε από την κρίση».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Σουλτς εξέφρασε τον θαυμασμό και την εμπιστοσύνη του προς τον κ. Παπανδρέου, αναφέροντας ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν πολιτικό να μην «μασάει» τα λόγια του και να λέει την αλήθεια. «Ο τρόπος με τον οποίο ηγείσαι της χώρας είναι πολύ αξιοπρεπής, δίνεις αξιοπρέπεια στην Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη εποχή», κατέληξε ο κ. Σουλτς απευθυνόμενος στο κ. Παπανδρέου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή