Μείωση των επιτοκίων για Ελλάδα-Ιρλανδία ζητεί ο Π. Ράσμουσεν

Βολές κατά του γαλλογερμανικού άξονα
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 17:22
UPD:20:22

A- A A+

Την ανάγκη λήψης αποφάσεων στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ράσμουσεν, τονίζοντας πως πρέπει να αποφασιστεί η μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, αλλά και να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός μηχανισμός.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της διήμερης Συνόδου των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στην Αθήνα, ο κ. Ράσμουσεν επέκρινε τη συντηρητική πλειοψηφία της ΕΕ και κυρίως τον γαλλογερμανικό άξονα καταλογίζοντάς τους έλλειψη αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στις δύο παραπάνω αποφάσεις που, όπως είπε, πρέπει να ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογράμμισε πως μπορούν να ληφθούν χωρίς να δώσουν χρήματα η Γερμανία και η Γαλλία.

«Τους ζητάμε να δώσουν μια εγγύηση αλληλεγγύης και συνοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έστειλε ηχηρό μήνυμα προς το Βερολίνο για την ανάγκη χάραξης μιας κοινής ευρωπαϊκής γραμμής.

«Είναι πλέον ώρα η κ. Μέρκελ να πει ότι είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας να δράσει από κοινού με τους άλλους στην Ευρώπη», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως είναι προς το συμφέρον της χώρας της να παλέψει για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε πως υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος για την Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο, το οποίο προτείνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, βάσει του οποίου, όπως εξήγησε, σε πέντε χρόνια θα δημιουργηθούν 8 εκατ. νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το δρόμο που προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας.

Κάλεσε παράλληλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει μια απόφαση για τα ευρωομόλογα, σημειώνοντας πως θα είναι προς όφελος όλων μας, και τάχθηκε υπέρ του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο κ. Ράσμουσεν τάχθηκε επίσης κατά του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που προωθούν Βερολίνο και Παρίσι, σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί εργαλείο όπως είπε, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ένα μέγεθος για όλες τις χώρες, επισήμανε τονίζοντας ότι έτσι η διαφορά μεταξύ βορρά και νότου θα διευρυνθεί. Αυτό που πρέπει να γίνει, παρατήρησε, είναι να δοθούν περισσότεροι πόροι στον χρηματοπιστωτικό μηχανισμό για να ηρεμήσουν οι αγορές.

Παράλληλα, απένειμε εύσημα προς την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα είναι στα σωστά χέρια ενώ η Ευρώπη στα λάθος χέρια».

Γ. Παπανδρέου: Η Ευρώπη μπορεί να γυρίσει σελίδα

WWW.PRIMEMINISTER.GR
ΕΣΚ: Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου - Π.Ν. Ράσμουσεν

ΕΣΚ: Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου - Π.Ν. Ράσμουσεν

Κάλεσμα στους Ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν τολμηρές, καθοριστικές αποφάσεις για να αφήσουμε όπως είπε, πίσω την κρίση και να βάλουμε μπροστά τις αναπτυξιακές προοπτικές απηύθυνε και ο Πρωθυπουργός.

Οι αγορές ζητούν να υπάρχει ισχυρή παρέμβαση της ΕΕ με ισχυρό Ταμείο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, ώστε να μπούμε σε μια ασφαλή πορεία και να δώσουμε προοπτική ανάπτυξης, σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σωστά τις αγορές και το πώς αντιδρούν.

Έχουμε τα εργαλεία στα χέρια μας, μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις μπροστά στην κρίσιμη ιστορική συγκυρία που βρισκόμαστε, υπογράμμισε.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε θαρραλέες αποφάσεις μπροστά στην κρίση, αλλά, όπως είπε, τα προβλήματα της Ελλάδας ήταν ιδιαίτερα και οι αποφάσεις για τη χώρα μας δεν μπορούν οι να αποτελέσουν μοντέλο για την κρίση που αντιμετωπίζουν άλλα κράτη. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν εναλλακτικά μοντέλα για την Ευρώπη, που όμως απαιτούν θαρραλέες αποφάσεις.

Μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε σε μια διαφορετική Ευρώπη, συνέχισε, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ε.Ε. δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει τις σωστές αποφάσεις.

Σε ερώτηση, τέλος, για την απουσία από τη Σύνοδο του ΕΣΚ των πρωθυπουργών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι κκ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν την απέδωσαν στις πιέσεις που δέχονται από τις αγορές αυτή την περίοδο.

Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα ανέφερε ότι αδίκως οι δύο χώρες στοχοποιούνται, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να σταματήσει την επιδρομή εναντίον τους με την έκδοση ευρωομολόγου. Επίσης τόνισε ότι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει η Ισπανία και η Πορτογαλία να «σπρωχθούν» στο μηχανισμό στήριξης.

«Οι σοσιαλιστές θα προτείνουν άλλο σχέδιο για την Ευρώπη»

Ανάλογες των δηλώσεων του κ. Ράσμουσεν ήταν και οι δηλώσεις της γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γραμματέα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Ζάππειο.

Η κ. Ομπρί τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ενώ αναφερόμενη στην εναλλακτική στο σχέδιο Σαρκοζί - Μέρκελ, πρόταση των Βαν Ρόμπεϊ - Μπαρόζο είπε ότι αυτή «αμβλύνει τις γωνίες του γαλλογερμανικού σχεδίου, αλλά είναι στην ίδια φιλοσοφία».

Για την πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα ο κ. Γκάμπριελ επισήμανε ότι «το πρόβλημα με το σχέδιο Σαρκοζί - Μέρκελ είναι ότι εστιάζει μόνο στη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους και αυτό πέραν του γεγονότος ότι "στριμώχνει" την Ευρώπη μόνο σε αυτό το πρόβλημα, φέρνει, τελικά, αντιμέτωπους και τους λαούς της».

Σε ό,τι αφορά τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι μπορεί η καγκελάριος Μέρκελ να έχει ταχθεί υπέρ του μέτρου, ωστόσο Γερμανοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες κρατούν μάλλον επιφυλακτική στάση.

«Οι σοσιαλιστές θα προτείνουν άλλο σχέδιο για την Ευρώπη» επισήμανε η γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας.

Και οι δύο ομιλητές υπογράμμισαν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με την κ. Ομπρί να αναφέρει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι «κληρονομιά της δεξιάς».

KKE: Πρόκληση η σοσιαλδημοκρατία να εμφανίζεται ως σωτήρας

«Είναι πρόκληση οι σφαγείς των λαϊκών δικαιωμάτων, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, να εμφανίζεται ως σωτήρας», σχολίασε το ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι κ.κ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν «επιβεβαίωσαν ότι εκπροσωπούν κόμματα του κεφαλαίου, όπως και οι φίλοι τους οι συντηρητικοί, κόμματα που κάνουν ό,τι μπορούν για να τσακίσουν τα λαϊκά δικαιώματα όπου Γης. Γι’ αυτό και μέσα σε άλλα απέκρυψαν την αιτία της κρίσης, που είναι κρίση του σάπιου και ξεπερασμένου ιστορικά καπιταλιστικού συστήματος, επαναλαμβάνοντας τις γελοιότητες περί χρηματοπιστωτικής κρίσης, λες και δεν είναι οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και οι εφοπλιστές συμμέτοχοι στο τραπεζικό σύστημα».

«Την πρόκληση οι λαοί πρέπει να την αντιμετωπίσουν με πόλεμο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή