Αρχαιολογικά ευρήματα στο Καραμπουρνάκι

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 12:39

A- A A+

Αρχαιολογικά δεδομένα από τις πρόσφατες ανασκαφές στο Καραμπουρνάκι κατά το 2010 θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 11 Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το καλοκαίρι του 2010 αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό και εξετάστηκε συστηματικά ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο ευρημάτων από την ανασκαφή του 2009. Πρόκειται για την κεραμική που προήλθε από μια υπόσκαπτη κατασκευή («ΒΑ λάκκος» στην τομή 24-84β), η οποία χρησιμοποιήθηκε και ως λάκκος απόρριψης πήλινων αγγείων και άλλων σκευών που σχετίζονται με μαγειρικές δραστηριότητες και αποτελούν ένα ιδιαίτερα πολυάριθμο και ομοιογενές σύνολο. Μαζί με τα σπασμένα κεραμικά αντικείμενα βρέθηκαν επίσης μεγάλες ποσότητες οστρέων (όπως αχιβάδες, σωλήνες, χτένια, κυδώνια, κέρατα, καλόγνωμες και πορφύρες), λιγότερα οστά ζώων και αρκετοί σπόροι.

Όλα τα αγγεία και σκεύη που συγκολλήθηκαν αποτελούσαν τον εξοπλισμό ενός οργανωμένου μαγειρικού χώρου, του οποίου μάλιστα η λειτουργία μπορεί να προσδιοριστεί στη διάρκεια του 7ου αιώνα π.Χ. Επιπλέον, με βάση το σχήμα τους, είναι προφανές ότι εξυπηρετούσαν διαφορετικές χρήσεις, δηλαδή τη μεταφορά και την αποθήκευση υγρών και στερεών προϊόντων (αμφορείς, οινοχόες), το μαγείρεμα και το ψήσιμο (χύτρες, πλατφόρμες-ταψιά, γουδιά) καθώς και το σερβίρισμα φαγητού και ποτού (κύλικες).

Στο γενικότερο πλαίσιο της μελέτης των ευρημάτων της ανασκαφής μελετήθηκαν και δύο ασυνήθιστα κεραμικά σπαράγματα με εγχάρακτες επιγραφές. Πρόκειται για ένα αποσπασματικό κλειστό αγγείο, πιθανόν από εργαστήριο της ανατολικής Ελλάδας, και μια κεραμίδα στέγης. Και τα δύο χρονολογούνται στα αρχαϊκά χρόνια και φέρουν επιγραφές σε καρικό αλφάβητο. Για την ανάγνωσή τους υπήρξε συνεργασία με καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης Ignasi-Xavier Adiego, έναν από τους πλέον ειδικούς μελετητές της καρικής γλώσσας. Ο καθηγητής Adiego διάβασε στην πρώτη επιγραφή τρία τυπικά καρικά κύρια ονόματα (Υσωλ δηλαδή Ύσσωλλος, Υλιατ δηλαδή Υλίατος/Ολίατος, και την κατάληξη -υδιγος). Η αναγνώριση πολλών μεμονωμένων γραμμάτων ως αριθμητικών συμβόλων ενισχύει το ενδεχόμενο να είναι και στις δύο περιπτώσεις εμπορικές καταγραφές ή κάποιου είδους υπολογισμούς. Οι Κάρες είχαν από παλιά στενές σχέσεις με τους γείτονές τους Ίωνες και μαζί επιδόθηκαν σε διάφορες δραστηριότητες και είχαν κοινά εμπορικά ενδιαφέροντα, σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές. Στο Θερμαϊκό κόλπο πρέπει να τους έφεραν, λοιπόν, οι Ίωνες, αφού κατά τους αρχαϊκούς χρόνους η παρουσία των Ιώνων στο λιμάνι της αρχαίας Θέρμης ήταν ιδιαίτερα έντονη, όπως βεβαιώνουν τα σχετικά ευρήματα.

Προτεινόμενα για εσάς