«Ο Καντάφι και η κλίκα του πρέπει να φύγουν»

Κοινή επιστολή Ν. Σαρκοζί - Ντ. Κάμερον
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 23:47
A- A A+

«Ο Καντάφι και η κλίκα του πρέπει να φύγουν», αναφέρουν σε κοινή τους επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, καλώντας την ΕΕ να θεωρήσει το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο που έχουν συγκροτήσει οι αντικαθεστωτικοί ως «ένα ένα έγκυρο πολιτικό συνομιλητή».

Στην επιστολή τους οι κ.κ. Σαρκοζί και Κάμερον σημειώνουν πως ότι η ΕΕ πρέπει να «στείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα ότι θεωρούμε το Συμβούλιο ως ένα έγκυρο πολιτικό συνομιλητή και μια σημαντική φωνή για το λαό της Λιβύης σε αυτή τη φάση».

Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία και η Βρετανία «εργάζονται από κοινού για τα στοιχεία του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ προκειμένου να σταματήσει η χρήση βίας από το συνταγματάρχη Καντάφι κατά των εξεγερμένων, οι δύο ηγέτες δηλώνουν «έτοιμοι να προσφέρουν υποστήριξη σε κάθε ενδεχόμενο, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, στη βάση μιας αποδεδειγμένης ανάγκης, με μια σαφή νομική βάση και ισχυρή περιφερειακή υποστήριξη».

«Αυτό», όπως εξηγούν, «μπορεί να περιλαμβάνει μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων ή άλλες επιλογές για την παρεμπόδιση αεροπορικών επιθέσεων».

Καλούν επίσης όλες τις χώρες να εφαρμόσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων, συμπεριλαμβανόμενης της απαγόρευσης εξασφάλισης μισθοφορικού ένοπλου προσωπικού, και να λάβουν μέτρα για να αποθαρρύνουν τις στρατολογήσεις ή τις αναχωρήσεις αεροσκαφών ή αυτοκινητοπομπών μισθοφόρων.

Σε ό,τι αφορά τέλος τους εκτοπισμένους, επισημαίνουν πως «εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια, οικονομική και υλική».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή