Αποψη: Ο σεισμός κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

REUTERS BREAKINGVIEWS
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 16:02

A- A A+

Από τον Γουέιν Αρνολντ

Ο σεισμός που χτύπησε την Ιαπωνία και το τσουνάμι που ακολούθησε κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην παγκόσμια οικονομία. Η αγωνία των επενδυτών κορυφώνεται καθώς είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται. Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει ωθήσει σε άνοδο την τιμή των λεγόμενων «μαλακών εμπορευμάτων» (σ.σ. τρόφιμα, ζάχαρη, κακάο, καφές). Μετά, όμως, από τις διαδηλώσεις στη Σαουδική Αραβία, τα απογοητευτικά στοιχεία για το εμπόριο στην Κίνα και τη σταθερά υψηλή ανεργία στις ΗΠΑ, τα εν λόγω στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου μοιάζουν ιδιαίτερα ευάλωτα.

Το επενδυτικό κλίμα και τα εμπορεύματα απασχόλησαν ιδιαίτερα τις αγορές το μεγαλύτερο μέρος της περσινής χρονιάς. Κύριο μέλημα των επενδυτών ήταν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο κάθετης πτώσης του δολαρίου παράλληλα με την εκρηκτική ανάκαμψη στην Ασία. Το αποτέλεσμα ήταν η μαζική και επιπόλαιη διοχέτευση φτηνών δολαρίων σε στοιχεία ενεργητικού σχετικά υψηλού κινδύνου, όπως νομίσματα, ομόλογα και μετοχές αναδυόμενων κρατών, πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσός και ασήμι, πρώτες ύλες όπως χαλκός και λιθάνθρακας και τρόφιμα όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Παρότι η αισιοδοξία για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας συνέβαλε στην αντιστροφή του κλίματος στις αναδυόμενες αγορές, οι τιμές των τυπικών μέσων αντιστάθμισης, όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο, παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι επενδυτές συνέχιζαν να αγοράζουν βασικά μέταλλα και μαλακά εμπορεύματα.

Το αποτέλεσμα ήταν ο δείκτης εμπορευμάτων CRB να ενισχυθεί κατά 46% το διάστημα 25/5/2010-4/9/2011. Η καταγραφή ισχυρών κερδών, όμως, σημαίνει ότι οι επενδυτές δεσμεύουν μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους στα συγκεκριμένα στοιχεία ενεργητικού. Κατά συνέπεια, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις προβλέψεις για μείωση της ζήτησης για εμπορεύματα ή του πληθωρισμού.

Ο φόβος είναι γεγονός. Ακόμη και πριν από τη σεισμική δόνηση 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, η Κίνα βρισκόταν αντιμέτωπη με την επιδείνωση της εμπιστοσύνης μετά την ανακοίνωση του πρωτοφανούς εμπορικού ελλείμματος για τον Φεβρουάριο. Πλήγμα επέφεραν και τα απογοητευτικά στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι ειδήσεις για άνοιγμα πυρ εναντίον διαδηλωτών από την αστυνομία στη Σαουδική Αραβία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα νέο ράλι του πετρελαίου για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο λόγος που «έπαιζαν» σε ομόλογα πολλοί επενδυτές ήταν ο πληθωρισμός και όχι η μακροχρόνια ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένα μικρό σοκ αρκεί για να ωθήσει σε καθοδικό σπιράλ τα στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου. Ο οικονομικός αντίκτυπος του σεισμού στην Ιαπωνία παραμένει άγνωστος, ωστόσο, όταν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, ακόμη και ένα μικρό ταρακούνημα μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Προτεινόμενα για εσάς