Λιβύη: «Στα χέρια των αντικαθεστωτικών» εκ νέου η Μπρέγκα

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 13:37
UPD:19:23

Την πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα ισχυρίζονται ότι ανακατέλαβαν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη, αιχμαλωτίζοντας μέλη των επίλεκτων δυνάμεων των κυβερνητικών και σκοτώνοντας άλλα.

A- A A+

Την πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα ισχυρίζονται ότι ανακατέλαβαν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη, αιχμαλωτίζοντας μέλη των επίλεκτων δυνάμεων των κυβερνητικών και σκοτώνοντας άλλα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, υπήρχαν αναφορές ότι οι εξεγερμένοι είχαν αποχωρήσει από την πόλη μετά από χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Την ίδια ώρα, δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη Ατζνταμπίγια που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, ανακοίνωσαν οι εξεγερμένοι.

«Το αεροπλάνο επέστρεψε τέσσερις φορές και βομβάρδισε τέσσερις φορές», είπε στον ανταποκριτή του πρακτορείου Ρόιτερς ο Άμπντελ Καντρ Χετζάζι, ο οποίος μάχεται με τους εξεγερμένους. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τέσσερις οβίδες έπληξαν την πόλη.

Δυνάμεις πιστές στον Καντάφι επιτέθηκαν επίσης στην ανατολική είσοδο της πόλης Ζουάρα στην δυτική Λιβύη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

REUTERS
Λιβύη: Ακάθεκτοι συνεχίζουν τις αεροπορικές επιδρομές

Ακάθεκτοι συνεχίζουν τις αεροπορικές επιδρομές

Στη σύντομη αναφορά του στο γεγονός, το δίκτυο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Κάτοικος της Ζουάρα είπε αργότερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι αντικαθεστωτικοί και κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται στην πόλη.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις μάχες στη Ζουάρα. Το δίκτυο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν, ενώ δεν έγινε γνωστή η ταυτότητα των νεκρών.

Από την πλευρά τους, οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν αμνηστία στους στρατιώτες οι οποίοι λιποτάκτησαν εάν παραδώσουν τα όπλα τους, όπως μετέδωσε η λιβυκή κρατική τηλεόραση.

REUTERS
Λιβύη: Οπισθοχώρησαν οι εξεγερθέντες στο Ρας Λανούφ

Οπισθοχώρησαν οι εξεγερθέντες στο Ρας Λανούφ

Διπλωματικές διαβουλεύσεις

Στο διπλωματικό μέτωπο, η Γαλλία εντείνει τις προσπάθειες να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Eν τω μεταξύ, το Al Jazeera μεταδίδει ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία υποσχέθηκαν στους εξεγερμένους ότι θα επιβληθεί μια τέτοια ζώνη, χωρίς να διευκρινίσει την πηγή της πληροφορίας.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έφθασε σήμερα στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία για τη Λιβύη.

Η Κλίντον θα συμμετάσχει σε σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 8 που θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ και αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα. Θα γίνει επίσης δεκτή από τον πρόεδρο της Γαλλίας πριν ο Νικολά Σαρκοζί συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των 8, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ζήτησε χθες την επιτάχυνση των διεθνών προσπαθειών ώστε η διεθνής κοινότητα να ανταποκριθεί στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, ώστε να εμποδισθεί η χρησιμοποίηση της πολεμικής αεροπορίας από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι.

Παρά τις πιέσεις του Νικολά Σαρκοζί, η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίσθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες να χαρακτηρίσει το Συμβούλιο ως «πολιτικά νομιμοποιημένο συνομιλητή».

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να εμπλακούμε σε έναν ακόμη πόλεμο ή να δούμε μία εισβολή ή πολλούς στρατιώτες. Δεν είναι αυτό το οποίο σχεδιάζουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

«Αυτό που σχεδιάζουμε είναι πως να εντείνουμε την πίεση σε ένα απαράδεκτο, παράνομο καθεστώς ώστε να προσπαθήσουμε και να δώσουμε σε αυτή την χώρα την ευκαιρία για μία ειρηνευτική μετάβαση», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Μία νατοϊκή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη δεν θα ήταν εποικοδομητική και θα ήταν «Έχουμε διαπιστώσει από άλλα παραδείγματα ότι οι ξένες επεμβάσεις, κυρίως οι στρατιωτικές επεμβάσεις, το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν το πρόβλημα», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

«Κατά συνέπεια, θεωρούμε μία νατοϊκή στρατιωτική επέμβαση σε άλλη χώρα ως εξαιρετικά αντιπαραγωγική και, ακόμη περισσότερο, εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι αυτή θα είχε ακόμη πιο επικίνδυνα αποτελέσματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Σε συνέντυεξή του στο δίκτυο Al Arabiya, ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι πρότεινε στον Καντάφι να διορίσει ένα πρόεδρο που χαίρει λαϊκής υποστήριξης ώστε να λήξει η κρίση και ότι περιμένει το Λίβυο ηγέτη να κάνει «θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απαγόρευσε στον Καντάφι και στην οικογένειά του την είσοδο στη Ρωσία, καθώς και να διεξάγουν εκεί χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, με διάταγμα το οποίο δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου στο Ίντερνετ.

Το διάταγμα περιλαμβάνει ένα κατάλογο 16 «προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη ρωσική επικράτεια ή η διέλευση μέσω αυτής». Στα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνεται ο ίδιος ο συνταγματάρχης.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης την κόρη, τους επτά γιους και τον εξάδελφο του Καντάφι, καθώς και τον Λίβυο υπουργό Άμυνας και άλλους υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς.

Η απαγόρευση διεξαγωγής χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων στη Ρωσία αφορά έξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο συνταγματάρχης, η κόρη του Αΐσα και τέσσερις από τους γιους του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή