«Κερδίσαμε μια μάχη αλλά ο αγώνας συνεχίζεται», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τις αποφάσεις της συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος».
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως η προσπάθεια συνεχίζεται, αλλά, όπως είπε, με άλλους όρους, με μεγαλύτερη ασφάλεια.
«Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της χώρας», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν θα είχαμε πετύχει τίποτε αν δεν είχαμε δίπλα μας τους πολίτες να βάζουν πλάτη». «Η προσπάθεια είναι εθνική, η επιτυχία είναι συλλογική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ακόμη ότι «κανένα ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση ή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν καθορίζει την πολιτική μας και το παραμύθι αυτό πρέπει να τελειώσει. Την πολιτική την καθορίζουμε εμείς», υπογραμμίζοντας ότι «η πορεία μας θα εξαρτηθεί από εμάς τους ίδιους».
Επίθεση στη ΝΔ
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ σημειώνοντας πως ορισμένοι «παριστάνουν ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν με το μνημόνιο, θέλουν να ξεχνάνε τις επιτηρήσεις στις οποίες μας έβαλαν, το δημόσιο χρήμα που σπατάλησαν παντού και ότι το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε επί ημερών τους».
«Για αυτούς», συνέχισε, «χρειάστηκε η ελληνική κυβέρνηση να ψάχνει δάνεια για να σωθεί η Ελλάδα, για αυτούς υπογράψαμε μνημόνιο ως τεκμήριο ότι ποτέ πια δεν θα κακομεταχειρίζεται ελληνική κυβέρνηση τα χρήματα του ελληνικού λαού».
Ο κ. Παπανδρέου κλιμάκωσε την επίθεσή του σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να είχαν το θάρρος να το υπογράψουν οι ίδιοι. Είπαν άσε να βγάλει το ΠΑΣΟΚ τα κάστανα από τη φωτιά.
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε δημιουργική αντιπολίτευση και τα κατηγόρησε ότι αντιθέτως δεν προτείνουν άλλο αξιόπιστο δρόμο.
«Ενώ δοκιμάζεται ο ελληνικός λαός εκείνη την κρίσιμη ώρα της μάχης, λένε ότι η μάχη είναι άσκοπη ότι όλα είναι μάταια, υπονομεύουν το εθνικό συλλογικό πρόβλημα», πρόσθεσε.
Δημόσια περιουσία
«Πού είναι το μεμπτό της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ για πρώτη φορά δεσμεύθηκε πρωθυπουργός ότι δεν πουλάμε αλλά την αξιοποιούμε;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Όπως είπε, «αυτοί που σήμερα κάνουν μαθήματα διαπραγματεύσεων είναι αυτοί που φυγομάχησαν για να μην διαπραγματευτούν».
Παράλληλα υποστήριξε ότι κανείς έξωθεν δεν χρειάστηκε να επιβάλλει στη χώρα να προχωρήσει σε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Κάποιοι κακοί ξένοι μας υποχρέωσαν να κάνουμε και αυτό;», διερωτήθηκε. «Το κάνουμε», απάντησε, «για το δικό μας καλό, για το καλό της οικονομίας».
«Προτιμάμε η δημόσια περιουσία να παραμείνει παραπεταμένη και να τη λυμαίνονται διάφοροι μέσα από την αδιαφάνεια;», συνέχισε σε οξύ τόνο ο Πρωθυπουργός και επέκρινε τη ΝΔ ότι εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ που επιδιώκει εξοικονόμηση 50 δισ. από αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσα σε πέντε χρόνια, όταν η ίδια ισχυριζόταν ότι «μπορούμε να βρούμε τα 50 δισ. μέσα σε δύο χρόνια».
«Ανταποκριθήκαμε στις ιστορικές προκλήσεις»
Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμβολή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην εθνική προσπάθεια. «Καταφέραμε όλοι μαζί αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο. Ανταποκριθήκαμε στις ιστορικές προκλήσεις και είμαι βέβαιος ότι έτσι θα συνεχίσουμε», επισήμανε.
Επανέλαβε επίσης ότι η χώρα έχει ακόμη δουλειά μπροστά της, εστιάζοντας στις πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης: τη δημιουργία ενός κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, τη στήριξη της ανάπτυξης, τη δημιουργία μιας κοινωνίας δικαιοσύνης, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ενδυνάμωση της φωνής της Ελλάδας.
«Η πλειοψηφία των πολιτών διψάει για αλλαγές»
Χαρακτήρισε επίσης θεωρίες συνωμοσίας τις κατηγορίες περί ανταλλαγμάτων για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του αλλά όλοι θα ήμασταν μικροί αν έπρεπε να επικρατήσει η λογική μιας μειοψηφίας που για δικούς της λόγους θέλει να παραμείνουν όλα τα ίδια, ανέφερε. Η πλειοψηφία των πολιτών, πρόσθεσε, διψάει για δίκαιες αλλαγές. «Οι πολίτες έχουν αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη γνώση», τόνισε, κάνοντας παράλληλα λόγο για «πολιτική κοσμογονία» και ένα νέο ρεύμα συλλογικής συνείδησης.
Στη Βουλή την Τετάρτη οι αποφάσεις των Βρυξελλών
Την Τετάρτη στις 10.00 το πρωί ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής για τις αποφάσεις των Βρυξελλών, έπειτα από σχετικό αίτημά του προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου (βάσει του άρθρου 142 Α του Κανονισμού της Βουλής).
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού, μπορεί εκτός από τη συζήτηση προ ημερήσιας διατάξεως, να ζητήσει οποτεδήποτε να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».
Η προβλεπόμενη διαδικασία της συζήτησης έχει ως εξής: Η ανακοίνωση ή δήλωση της κυβέρνησης γίνεται από τον πρωθυπουργό και η διάρκεια της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 λεπτά, ενώ οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για πέντε λεπτά. Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά. Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας για τρία λεπτά ενώ ο πρωθυπουργός «κλείνει» τη συζήτηση, μιλώντας επί 5 λεπτά.
ΝΔ: Ο λαός επωμίζεται τα εγκληματικά λάθη του ΠΑΣΟΚ
«Ο κ. Παπανδρέου, αντί να απολογείται για τα λουκέτα, την ανεργία, τη δυστυχία και την κατάθλιψη στην οποία βύθισε τον Ελληνικό λαό, συνεχίζει το παιχνίδι του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, υβρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο
εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.
Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό σημείωσε ακόμη πως «είναι ο ίδιος που πριν το Μνημόνιο, χαρακτήριζε την Ελλάδα διεφθαρμένη χώρα. Είναι ο ίδιος που μιλούσε για Οικονομία στην εντατική. Είναι ο ίδιος που παζάρευε κρυφά με τον Στρος Καν την υποταγή της χώρας στο ΔΝΤ».
«Ας μη μας λέει λοιπόν ο κ. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ σηκώνει σήμερα τον...σταυρό του μαρτυρίου. Είναι ο ελληνικός λαός που επωμίζεται τις αμαρτίες και τα εγκληματικά λάθη του ΠΑΣΟΚ», κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.
ΚΚΕ: Ο λαός να οργανώσει την αντεπίθεσή του
Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, το ΚΚΕ σημείωσε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξει ο λαός τα νέα απερίγραπτα βάσανα από το μνημόνιο διαρκείας που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσει τη δύναμη που έχει και οργανώσει την αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματά του και την εξουσία του, τόσο λιγότερα θα είναι τα δεινά και οι μάταιες θυσίες που του επιβάλλουν. Καμία θυσία για τα κέρδη, την κρίση και το χρέος της πλουτοκρατίας, απεγκλωβισμός από τα κόμματά της».