«Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη», αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), συνοψίζοντας τις διαθέσιμες πληροφορίες που προέρχονται από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, σχετικά με την κατάσταση των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, στις μονάδες 1, 2, 3 οι αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας, ενώ οι προσπάθειες ψύξης και αποκατάστασης των συστημάτων παροχής ενέργειας συνεχίζονται. Στη μονάδα 2 η τελευταία έκρηξη που σημειώθηκε στις 14 Μαρτίου, ενδέχεται να επηρέασε την ακεραιότητα του εσωτερικού περιβλήματος.
Στην μονάδα 4 η πυρκαγιά, η οποία είχε ξεσπάσει σε δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου, έχει σβήσει και επομένως έχει σταματήσει και η απευθείας διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Σε ένα συγκεκριμένο σημείο μεταξύ των μονάδων 3 και 4 του σταθμού μετρήθηκε δόση 400mSv/h (μιλισιβέρτ ανά ώρα).
Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα ραδιενέργειας στον ευρύτερο χώρο του σταθμού, ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην κεντρική πύλη του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στις 15 Μαρτίου 02:00 ώρα Ελλάδος, ήταν 11,9 mSv/h, ενώ έξι ώρες αργότερα είχε μειωθεί στα 0,6mSv/h.
Η απαγόρευση πτήσεων ισχύει για μια ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ενώ η ιαπωνική ακτοφυλακή εκκενώνει περιοχή 10 χιλιομέτρων γύρω από το Fukushima Daiichi και τριών χιλιομέτρων από το σταθμό Φουκουσίμα Νταϊνι.
Οι πυρηνικοί σταθμοί Fukushima Daini, Onagawa και Tokai τέθηκαν επιτυχώς εκτός λειτουργίας, ενώ δεν έχουν μετρηθεί σημαντικά επίπεδα συγκεντρώσεων καισίου και ιωδίου κοντά στο Τόκυο.
Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), οι ιαπωνικές αρχές μελετούν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τα πλαίσια από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1 προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση υδρογόνου.
Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, η συσσώρευση υδρογόνου ήταν που οδήγησε στις εκρήξεις στις μονάδες 1, 2 και 3 του εργοστασίου.
«Οι μονάδες 5 και 6 ήταν κλειστές τη στιγμή του σεισμού (...) και οι δύο αντιδραστήρες επί του παρόντος είναι γεμάτοι με καύσιμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Από τις 2:16 σήμερα (ώρα Ελλάδας) «οι διαχειριστές του εργοστασίου μελετούν την αφαίρεση των πλαισίων από τα κτήρια των αντιδραστήρων 5 και 6 για να αποφευχθεί μια πιθανή συγκέντρωση υδρογόνου στο μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση.
Και οι έξι αντιδραστήρες μπορεί να λιώσουν, προειδοποιεί Ρώσος ειδικός
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι και οι έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα στην Ιαπωνία μπορεί να λιώσουν αν οι αρχές δεν καταφέρουν να ψύξουν τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου.
Σε συνάντηση που είχε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Σεργκέι Κιριένκο, ο οποίος έχει υπό την επιστασία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ανέφερε ότι το χειρότερο σενάριο της κρίσης προβλέπει την τήξη και των έξι αντιδραστήρων.
Ο Κιριένκο διευκρίνισε πάντως ότι ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα γίνει πυρηνική έκρηξη. Πρόσθεσε όμως ότι ο ατμός που διαφεύγει από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες εκλύει ραδιενέργεια. Ένας άλλος κίνδυνος είναι τα νερά που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των αντιδραστήρων να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Σύμφωνα με τον Κιριένκο, η πληροφόρηση που έχει η Ρωσία από την Ιαπωνία είναι αποσπασματική.
E.E.: Τεστ αντοχής στις πυρηνικές μονάδες
«Τεστ αντοχής» στις πυρηνικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της θα διεξαγάγει η Ευρώπη, για να ελεγχθεί εάν τηρούνται όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας, μετά την ανησυχία που έχει προκαλέσει η κατάσταση των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία.
Αυτό ανακοίνωσαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας μετά την ειδική σύνοδο ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ ανέφερε ότι "υπήρξε γενική συμφωνία" στην πρόταση της Αυστρίας για τη διενέργεια μιας σειράς "τεστ αντοχής" σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στα γειτονικά της κράτη.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ιαπωνία, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος: «Πρακτικά, όλα είναι εκτός ελέγχου» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείω το χειρότερο τις επόμενες ώρες και ημέρες».
Σαρκοζί: Απολύτως δραματικά τα γεγονότα
Και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε τα γεγονότα, μετά το νέο πυρηνικό ατύχημα «απολύτως δραματικά» και επισήμανε πως δεν πρέπει «σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζονται».
Πρόσθεσε πως ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη της κατάστασης, σημειώνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.
Ξένες εταιρείες απομακρύνουν το προσωπικό τους
Πάντως, ξένες εταιρείες ετοιμάζονται να απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Τόκιο και περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας. Η απομάκρυνση έχει ήδη αρχίσει για πολλές εταιρείες και αφορά όχι μόνο τους ξένους αλλά και τους Ιάπωνες υπαλλήλους.
Οι γερμανικές εταιρείας τεχνολογίας SAP και Infineon είναι μεταξύ αυτών που μεταφέρουν τους εργαζόμενους στα νότια, μακριά από τις κατεστραμμένες από το σεισμό και το τσουνάμι περιοχές και το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Η SAP ανακοίνωσε ότι εκκενώνει τα γραφεία της στο Τόκιο, την Οσάκα και τη Ναγκόγια και προσφέρθηκε να μεταφέρει τους 1.100 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στα νότια, όπου έχει νοικιάσει ένα ξενοδοχείο. Οι υπάλληλοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από εκεί, μέσω του Ίντερνετ.
Από την πλευρά της η Infineon ανέφερε ότι προτίθεται να μεταφέρει τους 100 υπαλλήλους της στα νότια, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζονται απρόθυμοι να φύγουν. «Πολύ λίγοι (...) αποφάσισαν να φύγουν», δήλωσε ένας εκπρόσωπός της.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες UBS, Deutsche Bank BNP και Societe Generale δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα προχωρήσουν σε εκκένωση, όπως και η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo, παρότι τα εργοστάσιά της στο Τόκιο έχουν κλείσει και κάποιοι από τους ξένους υπαλλήλους έφυγαν από τη χώρα.
Η γερμανική εταιρεία ελαστικών Continental ετοιμάζεται να απομακρύνει περίπου 100 ξένους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους.
Τέλος, η αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot ανακοίνωσε ότι έδωσε τη δυνατότητα σε 230 υπαλλήλους της να φύγουν, ενώ η Daimler γνωστοποίησε ότι έχει φροντίσει για την απομάκρυνση 60 ξένων υπαλλήλων και των οικογενειών τους.