Eντείνεται η ανθρωπιστική κρίση στην Ιαπωνία

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 12:22
UPD:19:17

Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ωστόσο υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10.000 έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό και το τσουνάμι της περασμένης Παρασκευής. Περίπου 30.000 θεωρούνται αγνοούμενοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, ενώ περισσότεροι από 500.000 έχουν μείνει άστεγοι.

A- A A+

Ραδιενεργό νέφος απλώθηκε την Τρίτη πάνω από το βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα, καθώς και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο χαρακτήρισε ανησυχητικές τις πρόσφατες εξελίξεις μετά και την τρίτη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, υπογράμμισε όμως πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτήν του δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως θέλει περισσότερο έγκαιρες και ενδελεχείς πληροφορίες για τα συμβάντα στην Ιαπωνία.

Η IAEA ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει τεθεί σε ισχύ μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Παράλληλα η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό, η Tokyo Electric Power Co (Tepco), ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του σταθμού ανεβαίνουν ομαλά.

REUTERS
Εκτεταμένη ζημιά και εκκένωση στη Φουκουσίμα

Εκτεταμένη ζημιά και εκκένωση στη Φουκουσίμα

Οι ψυκτικές λειτουργίες στον σταθμό αυτόν της Φουκουσίμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετά τον σεισμό της Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε, αναγκάζοντας την Tepco να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό το σταθμό και να απελευθερώσει ραδιενεργό αέρα στην ατμόσφαιρα για να μειωθεί η θέρμανση και η υψηλή πίεση μέσα στους αντιδραστήρες.

Στο Τόκιο επικράτησε πανικός μετά τα νέα για άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1943970 , οδηγώντας κάποιους να εγκαταλείψουν την πόλη και άλλους να σπεύσουν στα καταστήματα για να αγοράσουν προμήθειες σε βασικά είδη.

Σε ό,τι αφορά τον επίσημο απολογισμό των φονικών Ρίχτερ, το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο μετέδωσε επικαλούμενο την ιαπωνική αστυνομία ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός νεκρών και αγνοουμένων από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέβηκε σε σχεδόν 11.000.

REUTERS
Ιαπωνία: Έλλειψη τροφίμων και ενέργειας

Έλλειψη τροφίμων και ενέργειας

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 3.373 ανθρώπων σε 12 νομαρχίες, όπως και ότι 7.558 παρέμεναν αγνοούμενοι ως τις 03:00 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10.000 έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο, περισσότεροι από 500.000 έχουν μείνει άστεγοι.

Η ανθρωπιστική κρίση αποκτά πολλές διαστάσεις, από την ξαφνική άνοδο στον αριθμό των ορφανών, μέχρι ελλείψεις σε νερό, φάρμακα, ηλεκτρικό και την ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη σε επιζήσαντες που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες.

Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει 100.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην επιχείρηση αρωγής και περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια.

Ωστόσο τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας οδήγησαν το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να απομακρύνει προσωρινά πλοία του http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1943948 ενώ οι αποστολές διεθνών οργανισμών αρωγής παραμένουν εκτός των επικίνδυνων ζωνών.

«Αυτές οι εξελίξεις θα καταστήσουν ασφαλώς πιο δύσκολη την επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ιαπωνικός Ερυθρός Σταυρός έχει αναπτύξει 90 ιατρικές ομάδες που προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια σε 430.000 κατοίκους απομονωμένων περιοχών.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή