«Μια θάλασσα από νόμους»

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 13:10
UPD:30/11/2012 15:18

«Το πολυτιμότερο κόσμημα του κόσμου, που όμοιό του μετά βίας θα κατόρθωναν να φτιάξουν όλοι οι χριστιανοί βασιλείς μαζί»

A- A A+

Eικοσιτρία σπάνια έργα που προέρχονται από σημαντικές συλλογές τόσο της Ισπανίας, όσο και της Ελλάδας αποτελούν την έκθεση «Μια θάλασσα από νόμους» που θα φιλοξενεί το Ινστιτούτο Θερβάντες από τις 24 Μαρτίου μέχρι 16 Απριλίου.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Μεσογείου και το Ινστιτούτο Θερβάντες με αφορμή τη συμπλήρωση των 700 χρόνων καταλανο-αραγωνικής παρουσίας στην Αθήνα και «δείχνει ότι πέρα από τη βία, υπήρξε αλληλεπίδραση μεταξύ των λαών που άφησε κληροδοτήματα πιο ειρηνικά και μεγαλύτερης διάρκειας, όπως τα τεκμήρια της καταλανικής νομικής παράδοσης στον τομέα της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου.

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα πλούτο χειρόγραφων ντοκουμέντων, Κωδικών, νομισμάτων, χαρτών εκείνης της περιόδου καθώς και την εξαιρετική τοιχογραφία 15ου αι. «Παναγία των Καταλανών» (Madonna Catalana), που απεικονίζει την Παναγία Βρεφοκρατούσα καθισμένη σε μαξιλάρι, μέσα σε παραδείσιο τοπίο και ανάμεσα σε δύο οικόσημα.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από έναν κύκλο διαλέξεων με τίτλο 1311-2011: 700 χρόνια καταλανο-αραγωνικής παρουσίας στην Αθήνα με την παρουσία σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος που θα μιλήσουν για τη συγκεκριμένη περίοδο στην Αθήνα.

Στο πνεύμα αυτής της στενής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Ισπανίας, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και της Μαδρίτης και με τη στήριξη της Ισπανική Πρεσβείας καθώς και της 1ης Εφορείας Αρχαιοτήτων, έρχεται ως επιστέγασμα η τοποθέτηση πλάκας στην Ακρόπολη, όπου αναγράφονται τα λόγια του βασιλιά Πέτρου Δ' της Αραγωνίας όταν έκανε την πρώτη αισθητική αποτίμηση για το μνημείο «Το πολυτιμότερο κόσμημα του κόσμου, που όμοιό του μετά βίας θα κατόρθωναν να φτιάξουν όλοι οι χριστιανοί βασιλείς μαζί».

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Ντανιέλ Ντουράν ι Ντουέλτ ,στορικός με μεγάλη ερευνητική σταδιοδρομία ειδικότερα πάνω στην περίοδο του Καταλανο-αραγωνικού Στέμματος.

Κύκλος διαλέξεων - Πρόγραμμα

14.03.2011, 19.30

Μαρία Δούρου-Ηλιοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Μέσων και Νεωτέρων Χρόνων στο Πανεπιστήμιο ΑΘηνών): Οι καταλανοί του Δουκάτου των Αθηνών και οι σχέσεις τους με τους Φράγκους.

21.03.2011, 19.30

Τάσος Τανούλας (αρχιτέκτων, επικεφαλής των έργων αναστήλωσης των Προπυλαίων): “Το πολυτιμότερο κόσμημα του κόσμου” στο στέμμα της Αραγωνίας.

28.03.2011, 19.30

Νίκος Κοντογιάννης (Δρ. Αρχαιολογἰας στην 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χαλκίδας / Υπουργείο Πολιτισμού): Οι καταλανοί στη Βοιωτία: το κάστρο της Λειβαδιάς.

04.04.2011, 19.30

Χρύσα Μαλτέζου (Διευθύντρια του Βυζαντινού Ινστιτούτου της Βενετίας): Το αρχείο της Βενετίας - δεξαμενή γνώσεων για την παρουσία των Καταλανών στην Ελλάδα.

11.04.2011, 19.30

Κυριακή Πετράκου (Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η καταλανική παρουσία στο ελληνικό θέατρο.

Πληροφορίες

Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, Αθήνα.

Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης από 24 Μαρτίου μέχρι 16 Απριλίου

Προτεινόμενα για εσάς