Μπαράζ πυραυλικών και αεροπορικών επιθέσεων

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011 11:03
UPD:17:22

A- A A+

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι βομβαρδισμοί της Λιβύης από αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά όπλων.

Ηγετικός φαίνεται πως είναι σήμερα ο ρόλος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το CNN, στην «Αυγή της Οδύσσειας», όπως ονομάστηκε η στρατιωτική επέμβαση, οι ΗΠΑ συμμετέχουν με 19 αεροσκάφη -το Σάββατο είχαν επιστρατευτεί μόνο πολεμικά πλοιά.

Ο αργηχός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μ. Μάλεν δήλωσε πως η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επιβλήθηκε αποτελεσματικά πάνω από τη Λιβύη και ότι αποτράπηκε επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη.

Σε συνέντευξή του στο NBC, ο ναύαρχος Μάλεν τόνισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση είναι στενά επικεντρωμένη στην επιβολή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεν στοχεύει στην απομάκρυνση από την εξουσία του λίβυου ηγέτη.

Επιπλέον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιτύχει αρκετά κατά των δυνάμεων του Καντάφι στη Λιβύη, αλλά ακόμα χρειάζονται να γίνουν πολλά.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ΗΠΑ και Βρετανία εκτόξευσαν χθες περισσότερους από 110 πυραύλους κατά λιβυκών στόχων, ενώ οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις επιτίθενται κατά των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία χθες με στόχο την λιβυκή αεράμυνα έπληξαν 20 με 22 στόχους.

«Οι πυραυλικές επιθέσεις προκάλεσαν διάφορα επίπεδα καταστροφών σε 20 με 22 στόχους, γύρω από την λιβυκή αεράμυνα», δήλωσε ο διοικητής Τζέιμς Στόκμαν, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διοίκησης στην Αφρική. Ο Στόκμαν επιβεβαίωσε επίσης ότι τρία αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου stealth συμμετείχαν στις σημερινές αεροπορικές επιθέσεις.

Από την πλευρά της η Ρωσία κάλεσε σήμερα τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις αεροπορικές επιθέσεις κατά αυτών που χαρακτήρισε μη-στρατιωτικούς στόχους, λέγοντας ότι οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Υπό αυτή την έννοια καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να σταματήσουν την μη-επιλεκτική χρήση βίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στους 64 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το λιβυκό καθεστώς

Αξιωματούχος του λιβυκού τομέα Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι οι άραβες δεν επιθυμούσαν οι στρατιωτικές επιθέσεις να πλήττουν αμάχους, όταν ο Σύνδεσμος συμφώνησε στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Είπε επίσης ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για να συζητηθεί η κατάσταση στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Λιβύη.

Καντάφι: Ετοιμη για παρατεταμένο πόλεμο η Λιβύη

Σε σημερινό του μήνυμα στην κρατική τηλεόραση ο Μουαμάρ Καντάφι χαρακτήρισε αναπόφευκτη την κατατρόπωση των δυτικών δυνάμεων και συμπλήρωσε ότι η Λιβύη προετοιμάζεται για μεγάλης διάρκειας πόλεμο.

Εκτίμησε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις των λιβυκών χερσαίων δυνάμεων θα είναι νικηφόρες και συμπλήρωσε ότι όλοι οι Λίβυοι πολίτες είναι πλέον οπλισμένοι για να υπερασπιστούν τη χώρα.

Οπως είπε ο συνταγματάρχης Καντάφι, οι αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησαν χθες ισοδυναμούν με τρομοκρατία. Τόνισε ακόμη ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στους «σταυροφόρους» να θέσουν υπό την κατοχή τους και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό του.

Χθες χαρακτήρισε τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική «πεδίο μάχης», προειδοποίησε ότι τα συμφέροντα των χωρών της περιφέρειας βρίσκονται στο εξής σε κίνδυνο και απείλησε να επιτεθεί σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στις χώρες αυτές.

Κάλεσμα Ερντογάν στον Καντάφι να παραιτηθεί

Έκκληση στον Καντάφι να παραδώσει την εξουσία απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν και ζήτησε άμεσο τερματισμό της βίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στη Σαουδική Αραβία αν ο Λίβυος ηγέτης πρέπει να παραιτηθεί, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα πρώτα λόγια του Καντάφι ήταν σημαντικά όταν είπε ότι δεν έχει κάποιο επίσημο αξίωμα. Αν δεν έχει κάποιο επίσημο αξίωμα τότε θα πρέπει να παραδώσει τη χώρα σε όποιον έχει νομιμότητα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή