Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο κύμα επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης, μετά την απόρριψη της κατάπαυσης του πυρός, που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις, από Βρετανία και ΗΠΑ. Συνεδριάζει εκ νέου το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες απουσία συναίνεσης για τα χτυπήματα στο λιβυκό έδαφος. Για τις εξελίξεις στη Λιβύη συνεδριάζει και το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε..
Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να του ανατεθούν, έχουν ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πρώτες αποστολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός. Ωστόσο, επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη υποβληθεί, ενώ γνωστές είναι οι ενστάσεις της Τουρκίας (που δεν προσεκλήθη στη σύνοδο του Παρισιού) και της Γερμανίας που επέλεξε να απέχει στην ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στη μαραθώνια σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη.
Όπως έκανε γνωστό αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα άλλο σχέδιο που αφορά πιθανή εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη από τα Ηνωμένα Έθνη.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία που έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της ενεργούς εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις, έβαλε προσκόμματα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας στους κόλπους της Συμμαχίας. Ετσι, την ώρα που χώρες-μέλη της Συμμαχίας συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στόχων στη Λιβύη, το ΝΑΤΟ, ως Οργανισμός (που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία), παραμένει διαιρεμένο. Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδάς είναι μεταξύ των κρατών-μελών που επιθυμούσαν να αναλάβει το ΝΑΤΟ την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων, ωστόσο ο ρόλος της Συμμαχίας περιορίζεται μέχρι τώρα στην εναέρια επιτήρηση.
Στη νέα συνάντηση της Δευτέρας, οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμειξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.
Στο επίπεδο της ΕΕ θα επιχειρηθεί σήμερα η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών μελών της, κάτι που δεν κατέστη δυνατό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη Γαλλία και τη Βρετανία (μόνιμα μέλη του Συμβουλίου) να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Συνεχίζονται τα χτυπήματα στη Λιβύη
Αργά το βράδυ της Κυριακής, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης.
Από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκε διοικητικό κτήριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του λίβου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, καθώς όπως δήλωσε αξιωματούχος, «αποτελούσε κέντρο διοίκησης και ελέγχου των λιβυκών δυνάμεων».
Τέλος, όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών σε δηλώσεις του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, από την έναρξη της εξέγερσης έως σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από οκτώ χιλιάδες Λίβυοι που συμπορεύονται με το κίνημα της εξέγερσης κατά του Καντάφι.