Η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις που διεξάγονται εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», διευκρινίζοντας ότι οι διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα μας σε φίλες ή σύμμαχες χώρες είναι υποστηρικτικού χαρακτήρα.
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών, τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ.
Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται, σύμφωνα με τον υπουργό, σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα, όπως του Βελγίου, αεροσκάφη του οποίου βρίσκονταν στην αεροπορική βάση του Αράξου για συνεκπαίδευση από τις 14 του μηνός και παραμένουν εκεί.
Παράλληλα, η χώρα μας έχει θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης καθώς το ζήτημα αυτό συνδέεται με διεθνούς χαρακτήρα αρμοδιότητες της Ελλάδας. Συνεπώς, υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος, ούτε μετέχουν, ουτε έχει σχεδιαστεί να μετάσχουν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
Σημειώνεται ότι εντός της ημέρας αναμένεται να προσγειωθούν στη βάση της Σούδας 6 αεροσκάφη F-16 του Κατάρ και 24 αεροσκάφη - 12 Mirage 2000 και 12 F-16- των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για ανεφοδιασμό προκειμένου να μεταβούν στη Μάλτα.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εμφανίστηκε τέλος καθησυχαστικός για την ασφάλεια της χώρας μας, διαβεβαιώνοντας ότι «ούτε η αντιαεροπορική άμυνα, ούτε τα άλλα οπλικά συστήματα, ούτε τα αεροσκάφη που διαθέτει το καθεστώς στη Λιβύη, μπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια και συγκεκριμένα την Κρήτη». Οι αποστάσεις, όπως σημείωσε, είναι τέτοιες που παρέχουν πλήρη ασφάλεια, ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στην περιοχή είναι εξοπλισμένη με πλήρη συστήματα αυτοάμυνας.
Γ. Πεταλωτής: Υποστηρικτικού χαρακτήρα η συμμετοχή της Ελλάδας
«Δεν τασσόμεθα σε καμία συμμαχία κατά της Λιβύης» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην παρέμβαση έχει καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα.
Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Εχουμε συγκεκριμένες θέσεις, απόψεις και προτάσεις, ενώ η εμπλοκή μας έχει συγκεκριμένα όρια και άξονες», σχολίασε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πεταλωτής, επαναλαμβάνοντας την προσλήλωση της κυβέρνησης στο ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις συμβατικές υποχρεώσεις της απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους εκπροσωπείται και συμμετέχει.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται το ενδεχόμενο αντιποίνων και ότι στον τομέα αυτό υπάρχει πλήρης διασφάλιση, παραπέμποντας και σε σχετική δήλωση του υπουργού Αμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Την ίδια ώρα ο βαθμός εμπλοκής της χώρας μας στην στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εξακολουθεί να πυροδοτεί αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνος με τον τρόπο που έχει επιλεγεί να συμμετάσχει η χώρα μας εμφανίστηκε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Θεωρώ ότι ορθώς συμμετέχει η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά ορθώς κρατάει την απόσταση που χρειάζεται», σχολίασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στην περιοχή ενισχύουν εκ των πραγμάτων το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και για το λόγο αυτό, όπως είπε, η χώρα μας επέλεξε σωστά να συμμετέχει, δίνοντας υποδομές, βοηθώντας σε επίπεδο επιτήρησης του αποκλεισμού του εναέριου χώρου, αλλά μη συμμετέχοντας για παράδειγμα σε επιχειρήσεις βομβαρδισμών.
Επικρίσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας διατύπωσε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real.
«Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει προσφέρει πάρα πολλά σε άδικους πολέμους και επιθέσεις και βέβαια συνεχίζει αυτή τη δραστηριότητα, διότι δεν έχει διαρρήξει τη σχέση της με αυτή την πολιτική», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας θα μπορούσε να αξιοποιήσει και τις διχογνωμίες στο ΝΑΤΟ που, όπως είπε, υπάρχουν για διάφορους και όχι για φιλειρηνικούς λόγους και να παρεμποδίσει αυτή τη διαδικασία.
Εκτίμησε ακόμη πως η επίθεση δεν έχει καμία σχέση ούτε με ανθρωπισμό, ούτε με δημοκρατία. «Τα πετρέλαια της περιοχής, οι αγωγοί είναι... Και δεν είναι μόνο τα πετρέλαια της Λιβύης. Είναι ότι η Λιβύη πήγαινε να παίξει κι ένα ρόλο, ενδεχομένως ηγετικό, στην Αφρική», σημείωσε.
«Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να κλείσει τα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια για τα πολεμικά πλοία και τα αεροπλάνα των επιτιθέμενων.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ έχει ήδη εμπλέξει την Ελλάδα σε έναν άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μπορεί να επεκταθεί», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Η χώρα δεν πρέπει να πρέπει να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις», παρατηρεί ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος, σχετικά με τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
«Απαιτείται πραγματική κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση ειρηνικής λύσης για τη μετάβαση από το δικτατορικό καθεστώς Καντάφι σε δημοκρατική κατεύθυνση», συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στα κόμματα της αριστεράς με αφορμή τη στάση τους στο θέμα της Λιβύης εξαπέλυσε εν τω μεταξύ η «Δημοκρατική Συμμαχία».
«Υπενθυμίζουμε και καταδικάζουμε τη στάση και τις εκλεκτικές συγγένειες του ΠΑΣΟΚ μ' αυτό το καθεστώς επί τρεις δεκαετίες. Καταδικάζουμε, επίσης, την υποκριτική και την φιλο-ολοκληρωτική στάση των κομμάτων της αριστεράς προς το γενοκτόνο αυτό καθεστώς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Απευθυνόμενη εξάλλου στα «δύο κόμματα της άκρας αριστεράς», η Δημοκρατική Συμμαχία διερωτάται «τι επιθυμούν, να σφαγιαστεί ο λιβυκός λαός;», ενώ χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να τεθεί τέρμα «στην εξόντωση του λαού της Λιβύης που δολοφονείται επί εβδομάδες από τους μισθοφόρους του δικτάτορα Καντάφι».