Λος Αντζελες: Ήρθε στο φως το κρανίο του μαμούθ «Ζεντ»

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 13:39

Το κολομβιανό μαμούθ εκτιμάται ότι πέθανε σε ηλικία 47-49 ετών, πριν από περίπου 40.000 χρόνια και η ανακάλυψή του σε ένα εργοτάξιο, παρότι εντυπωσιακή και αναπάντεχη, δεν κατέλαβε τους πάντες εξαπίνης. Η περιοχή όπου βρέθηκε, θεωρείται μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο σε απολιθώματα από την Εποχή των Παγετώνων.

A- A A+

Το 2006, οι εργασίες για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Αντζελες, στο δυτικό τμήμα της «Πόλης των Αγγέλων», βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. Μέχρι που, μια μέρα, η σκαπάνη των εργατών... κόλλησε. Αιτία, ένα τεράστιο «θησαυροφυλάκιο» απολιθωμάτων, μεταξύ των οποίων βρέθηκε και ένας σχεδόν πλήρης σκελετός ενήλικου μαμούθ! Οι υπεύθυνοι του εργοταξίου κάλεσαν τους αρχαιολόγους του παρακείμενου Μουσείου Πέιτζ και οι εργασίες για το υπόγειο πάρκινγκ συνεχίστηκαν παράλληλα με τις ανασκαφές.

Οι αρχαιολόγοι «βάπτισαν» το μαμούθ Ζεντ και σήμερα, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια επίπονης εργασίας, ετοιμάζονται να ανασύρουν το κρανίο του. «Ο Ζεντ και τα υπόλοιπα απολιθώματα βρέθηκαν στην πραγματικότητα από μια μπουλντόζα, η οποία αφαίρεσε 15 εκατοστά από το κρανίο του», εξηγεί ο Τρέιβορ Βαλ, ο αρχαιολόγος του Μουσείου Πέιτζ, ο οποίος έχει μέχρι σήμερα καθαρίσει με προσοχή περίπου το 80% των οστών του μαμούθ. «Ευτυχώς όμως σταμάτησαν αντί να συνεχίσουν», προσθέτει λέγοντας ότι η ζημιά αυτή ήταν προτιμότερη από την καταστροφή των δοντιών ή των χαυλιοδόντων.

Το κολομβιανό μαμούθ εκτιμάται ότι πέθανε σε ηλικία 47-49 ετών, πριν από περίπου 40.000 χρόνια και η ανακάλυψή του σε ένα εργοτάξιο, παρότι εντυπωσιακή και αναπάντεχη, δεν κατέλαβε τους πάντες εξαπίνης. Η περιοχή όπου βρέθηκε, θεωρείται μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο σε απολιθώματα από την Εποχή των Παγετώνων: από τις αρχές του περασμένου αιώνα έχουν βρεθεί εκατοντάδες χιλιάδες οστά, κάποια εξ αυτών μαμούθ.

«Αυτό το κολομβιανό μαμούθ είναι το πληρέστερο που έχουμε εντοπίσει στην περιοχή», λέει η Έιλινγκ Φάρελ, υπεύθυνη των ανασκαφών. «Εκτός από το κρανίο, έχουμε βρει και τους δύο χαυλιόδοντες, την κάτω γνάθο, τους περισσότερους σπονδύλους, τα πλευρά, τη λεκάνη, την ωμοπλάτη, και τα δύο βραχιόνια οστά, ένα μηριαίο και ένα κνημιαίο οστό και αρκετά οστά δακτύλων».

Αν και αναμφίβολα ο «σταρ» στο Μουσείο Πέιτζ είναι ο Ζεντ, στο ίδιο εργοτάξιο βρέθηκαν άλλα 16.097 αντικείμενα, από τα οποία έχουν μέχρι στιγμής καθαριστεί περίπου 3.000.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή