Χ. Κλίντον: «Ο Καντάφι πρέπει να φύγει»

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 17:12
UPD:19:11

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουάμαρ Καντάφι να συμμορφωθεί πλήρως με το ψήφισμα του ΟΗΕ, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από το βήμα της διάσκεψης του Λονδίνου για τη Λιβύη.

A- A A+

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη θα συνεχίσουν μέχρι ο Μουάμαρ Καντάφι να συμμορφωθεί πλήρως με το ψήφισμα του ΟΗΕ βάζοντας τέλος στις επιθέσεις εναντίον αμάχων και αποσύροντας τις δυνάμεις του από τις υπό κατάληψη πόλεις, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον από το βήμα της διάσκεψης του Λονδίνου.

Όπως είπε, η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να συνεργάζεται ώστε να αυξηθεί η πίεση στον Καντάφι και να απομονωθεί περισσότερο ώστε «να γίνει σαφές στον Καντάφι ότι πρέπει να φύγει».

Η διάσκεψη του Λονδίνου πραγματοποιείται σήμερα με τη συμμετοχή περίπου 40 κρατών και διεθνών οργανισμών και αντικείμενο το μέλλον της Λιβύης και των επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας.

REUTERS
Λονδίνο: Σύνοδος για τη Λιβύη

Λονδίνο: Σύνοδος για τη Λιβύη

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι πραγματοποιούν «δολοφονικές επιθέσεις» στη Μιζουράτα, συνεχίζοντας την παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ.

«Την ώρα που μιλάω, πολίτες στη Μιζουράτα εξακολουθούν να πέφτουν θύματα δολοφονικών επιθέσεων από το καθεστώς», όπως είπε.

Εν τω μεταξύ, ο ανώτατος αμερικανός και ΝΑΤΟϊκός στρατιωτικός διοικητής Τζέιμς Σταυρίδης δήλωσε πως ο Καντάφι είναι πιθανό να εγκαταλείψει την εξουσία εάν η διεθνής στρατιωτική συμμαχία ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική πίεση εναντίον του: «Εάν θέσουμε σε ισχύ όλα τα μέσα που διαθέτουμε τότε θα έχουμε περισσότερες αιτιολογημένες πιθανότητες για την αποχώρηση του Καντάφι, γιατί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει ταχθεί εναντίον του».

Ανέφερε ακόμη πως μεταξύ των δυνάμεων των εξεγερμένων που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Λίβυου συνταγματάρχει έχουν φανεί «ίχνη» παρουσίας της Αλ Κάιντα ή της Χεζμπολάχ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λεπτομερής εικόνα της αναδυόμενης λιβυκής αντιπολίτευσης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ναύαρχος Σταυρίδης αναφερόμενος στο κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι τόνισε ότι μέχρι στιγμής η όλη επιχείρηση έχει κοστίσει «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια».

WWW.WHITEHOUSE.GOV
Ομιλία Μπ. Ομπάμα για τη Λιβύη

Ομιλία Μπ. Ομπάμα για τη Λιβύη

Την ίδια στιγμή, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η Γαλλία έχει διορίσει πρεσβευτή στη Βεγγάζη, ο οποίος ήδη βρίσκεται καθ’ οδόν προς την πόλη. Λίγο αργότερα Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πληροφορία πως και οι ΗΠΑ διόρισαν απεσταλμένο τους στη μεταβατική κυβέρνησης της Βεγγάζης, που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί.

Μιλώντας στο δίκτυο ABC, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει αποκλείσει τον εξοπλισμό των Λίβυων αντικαθεστωτικών. «Δεν έχουμε πάρει την απόφαση αυτή, αλλά βεβαίως δεν το έχουμε αποκλείσει», σημείωσε η Ράις σε συνέντευξή της.

REUTERS
Προς τη Σύρτη προωθούνται οι αντικαθεστωτικοί

Προς τη Σύρτη προωθούνται οι αντικαθεστωτικοί.

Υπεραμυνόμενος της στρατιωτικής επέμβασης, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το δρόμο που ακολούθησαν στο Ιράκ.

Ιταλική διπλωματική πηγή από την πλευρά της ανέφερε πως η καλύτερη λύση για την κρίση στη Λιβύη είναι να εξοριστεί ο Μουάμαρ Καντάφι, αλλά σημείωσε ότι μόνον η Αφρικανική Ένωση θα μπορούσε να τον πείσει να το κάνει.

«Υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ όλων ότι το καλύτερο θα ήταν να εξοριστεί ο Καντάφι, επειδή ο λόγος για τη συνέχιση του πολέμου είναι η παρουσία του Καντάφι» ανέφερε η πηγή στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λονδίνο με θέμα τη Λιβύη. Πρόσθεσε πάντως πωςδεν υπάρχει καμία ένδειξη για μια αποχώρηση του Καντάφι και ότι αντιθέτως ο Λίβυος ηγέτης δείχνει ότι προτίθεται να μείνει.

Όσον αφορά τη δήλωση που έκανε νωρίτερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, ο Ιταλός διπλωμάτος υπογράμμισε ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια «ευρεία διεθνής συναίνεση».

Νίκες των δυνάμεων του Καντάφι

Στο μέτωπο των μαχών, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν ανατρέψει σήμερα την προέλαση των αντικαθεστωτικών προς τα δυτικά και τη γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Σύρτη. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Νουφαλίγια, 120 χλμ. ανατολικά της Σύρτης, ενώ το BBC μεταδίδει ότι οι εξεγερμένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Μπιν Τζαουάντ.

Υπό σφοδρή επίθεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα βρίσκεται και η Μιζουράτα. Γιατρός του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 142 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 1.400 άλλους τις τελευταίες εννέα ημέρες.

«Η Μιζουράτα κινδυνεύει, οι δυνάμεις του εγκληματία (Μουάμαρ Καντάφι) προχωρούν σήμερα στο εσωτερικό της πόλης και τα άρματα μάχης πυροβολούν αδιακρίτως», δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, οι οποίες προχωρούν στο εσωτερικό της Μιζουράτα ρίχνοντας οβίδες από άρματα μάχης, ελέγχουν μόνο το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.

«Η σφαγή που αποφεύχθηκε στη Βεγγάζη χάρη στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων θα διαπραχθεί στη Μιζουράτα», προειδοποίησε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή