Σε 6 με 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα ανέρχεται το κόστος της ελληνικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις της διεθνούς δύναμης στη Λιβύη, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η Ελλάδα έπραξε αυτό που επέβαλλε το εθνικό της συμφέρον και δεν απέσχε από τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν βλαπτικό, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Δεν κάναμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό που έπρεπε και τηρήθηκε η ισορροπία που απαιτούσε το λαϊκό αίσθημα, υποστήριξε, κάνοντας παράλληλα μία αναφορά σε όλη την πορεία των επιχειρήσεων. Ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει όσο απαιτείται με τις ίδιες δυνάμεις και τις ίδιες παραχωρήσεις - διευκολύνσεις προς στρατιωτικά τμήματα του συνασπισμού.
Αναφερόμενος εξάλλου στη νομική βάση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ για την ελληνική συμμετοχή, ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε το ίδιο το άρθρο 28 του Συντάγματος για την παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που «συνιστούν κανόνες διεθνούς δικαίου αυξημένης ισχύος».
Επιπρόσθετα, ο υπουργός θεώρησε ως σημαντικά οφέλη εθνικής προτεραιότητας από τη συμμετοχή μας, το σεβασμό κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, δηλαδή του FIR Αθηνών, με την υποβολή σχεδίων πτήσεις από όλους.
Από την άλλη και για την κριτική που υπήρξε περί υποβάθμισης του ρόλου του CAOC Λάρισας, απάντησε πως «όταν το 78% που δυνάμεων που επιχειρούν εκκινούν από την Ιταλία και τη Γαλλία, είναι εύλογο ο συντονιστικός ρόλος να ανήκει στο ιταλικό CAOC».
Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου και του βουλευτή Πάνου Καμμένου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ξεκαθάρισε πως «ούτε έχουμε πρόθεση, ούτε έχουμε προθυμοποιηθεί για χερσαίες επιχειρήσεις», διαβεβαιώνοντας πως οι Έλληνες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, όπως πχ το πλήρωμα της φρεγάτας που θα διενεργεί νηοψίες, δεν κινδυνεύουν. «Δεν υπάρχει κίνδυνος, ούτε υψηλό ρίσκο για τη φρεγάτα μας που βρίσκεται στην περιοχή, δεδομένου ότι ελληνική θέση είναι οι όποιες τυχόν νηοψίες να είναι συναινετικές, δηλαδή δεν θα υπάρξει είσοδος στα χωρικά ύδατα της Λιβύης χωρίς την άδεια των λιβυκών αρχών, όποιες είναι στη δεδομένη στιγμή».
Eιδικά για το θέμα της φρεγάτας «Λήμνος» ο κ. Βενιζέλος είχε φραστικό επεισόδιο σε υψηλούς τόνους με τον βουλευτή της ΝΔ Π. Καμμένο, ο οποίος ζήτησε να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί πληροφορία που είχε περί επίθεσης με πύραυλο που δέχθηκε το ελληνικό πολεμικό κοντά στη Λιβύη και ότι χρειάστηκαν αντίμετρα για να αντιμετωπιστεί. Μάλιστα, ο βουλευτής ζήτησε ευθέως από τον υπουργό να μην το διαψεύσει, γιατί «έχει τα σχετικά στοιχεία από άνθρωπο που γνώριζε το περιστατικό».
«Δεν εβλήθη το Λήμνος, λάθος σας πληροφόρησε ο εξάδελφός σας», απάντησε ο υπουργός διαψεύδοντας την πληροφορία.
«Δεν είπα εγώ ότι έχω εξάδελφό μου στο "Λήμνος"» αντέτεινε ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να ελέγξει το Α2 του» και ότι θα καταθέσει το σχετικό σήμα.
Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα μας δεν υιοθετεί αυτά που λέτε», για να του ανταπαντήσει ο κ. Καμμένος ότι «εκείνος είναι που έχασε την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει τώρα να πειθαρχήσει σε όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος, όταν αποκάλεσε τους στρατιωτικούς ως αντιπαραγωγικούς».
«Επικαλεστήκατε ένα γεγονός ανύπαρκτο, το οποίο θεωρώ ότι το κατασκευάσατε στη φαντασία σας. Δεν θα έρχεστε εδώ για να μας πείτε, τι είδατε στις τηλεταινίες το βράδυ», παρατήρησε με τη σειρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Πάντως η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε τη στήριξη της στην κυβερνητική απόφαση συμμετοχής στις επιχειρήσεις εξέφρασε η πλευρά της ΝΔ, αν και όπως επεσήμαναν οι ομιλητές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Δ. Αβραμόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης, Μ.Τζίμας, Π.Παναγιωτόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης) «παρά τις εκλεκτικές σχέσεις και του κυβερνώντος κόμματος με το καθεστώς Καντάφι, η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και καθυστέρησε να πάρει πρωτοβουλίες».
Εξάλλου, το ερώτημα που ετέθη από όλους τους ομιλητές της ΝΔ ήταν αν έχουν σταθμιστεί τα οφέλη από τη συμμετοχή αυτή, όπως η εξασφάλιση κάποιων δεσμεύσεων για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, καθώς και τα συμφέροντα ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί και προς τις οποίες υπάρχει αξίωση και αποζημιώσεων από το παρελθόν.
Επιφυλακτικοί παρουσιάστηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήραν το λόγο - Οδ. Βουδούρης, Γ. Χαραλαμπόπουλος, Π. Οικονόμου - τονίζοντας ότι η ελληνική συμμετοχή υπαγορεύεται αποκλειστικά από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις προς τι συμμαχίες μας, ενώ διερωτήθηκαν - ο κ. Οικονόμου - αν υπάρχει κάποιο ενεργητικό σχέδιο για επίκληση της συμμετοχής για την αντίστοιχη περίπτωση του Κυπριακού.
Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν αποκομίζει η Τουρκία σημαντικότερα οφέλη και "πόντους" από την Ελλάδα και πως εύλογο είναι όλοι να προσδοκούν στην επόμενη ημέρα.
Την πλήρη αντίθεσή τους με τις επιχειρήσεις εξέφρασαν οι αγορητές του ΚΚΕ (Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλη) και του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας. Ο κ. Παφίλης χαρακτήρισε κυνική την ομιλία του υπουργού, αλλά και την συμφωνία του κ. Αβραμόπουλου, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν θα πιστέψει ότι οι επιχειρήσεις αποσκοπούν σε ανθρωπιστικούς λόγους, ή την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αλλά βεβαίως αποκλειστικά και μόνο για τον έλεγχο του πετρελαίου στο «σχέδιο της νέας Μέσης Ανατολής».
Οπως είπε ο κ. Δρίτσας, συνιστά μόνιμη πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που «βαφτίζεται πολιτική εθνικού συμφέροντος, η νοοτροπία να τα έχουμε καλά με τους ισχυρούς», ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν αποφασίστηκε παρόμοια επέμβαση στη Γάζα.