Συνέχιση της επιχείρησης έως την εφαρμογή του ψήφισματος του ΟΗΕ

Λιβύη
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 20:12
UPD:30/03/2011 14:37

Στη συγκρότηση ομάδας Επαφής, που θα παρέχει πολιτική καθοδήγηση για τη διεθνή αντιμετώπιση της κρίσης και το συντονισμό της βοήθειας προς τους Λίβυους συμφώνησαν οι μετέχοντες στη σύνοδο του Λονδίνου για την κατάσταση στη χώρα της βορείου Αφρικής.

A- A A+

Στη συγκρότηση ομάδας Επαφής, που θα παρέχει πολιτική καθοδήγηση για τη διεθνή αντιμετώπιση της κρίσης και το συντονισμό της βοήθειας προς τους Λίβυους συμφώνησαν οι μετέχοντες στη σύνοδο του Λονδίνου για την κατάσταση στη χώρα της βορείου Αφρικής.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, συμφωνήθηκε ακόμη η συνέχιση της στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη έως ότου ο Μουαμάρ Καντάφι συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προσταστία των Λίβυων πολιτών.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μιλώντας στη διάσκεψη σημείωσε ότι δεν ετέθη θέμα εξοπλισμού των Λίβυων εξεγερμένων αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτραπεί εάν υπάρξει νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε στην ομιλία του στη σύνοδο ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συζητήσει με τους συμμάχους της την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού των Λίβυων εξεγερμένων, υπογραμμίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη.

Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε πως η Συμμαχία βρίσκεται στη Λιβύη «για την προστασία του πληθυσμού και όχι για τον εξοπλισμό του».

Για το ίδιο θέμα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε ότι δεν προβλέπεται παροχή όπλων στους εξεγερμένους από την απόφαση 1973 ούτε από την 1970, όμως το ζήτημα θα μπορούσε να συζητηθεί.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι στη σύνοδο υπήρξε ομοφωνία στο ότι «ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα».

Ιταλική διπλωματική πηγή νωρίτερα ανέφερε πως η καλύτερη λύση για την κρίση στη Λιβύη είναι να εξοριστεί ο Μουάμαρ Καντάφι, αλλά σημείωσε ότι μόνον η Αφρικανική Ένωση θα μπορούσε να τον πείσει να το κάνει.

«Υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ όλων ότι το καλύτερο θα ήταν να εξοριστεί ο Καντάφι, επειδή ο λόγος για τη συνέχιση του πολέμου είναι η παρουσία του Καντάφι» ανέφερε η πηγή στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λονδίνο με θέμα τη Λιβύη. Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μια αποχώρηση του Καντάφι και ότι αντιθέτως ο Λίβυος ηγέτης δείχνει ότι προτίθεται να μείνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε δηλώσεις του μετά τη διάσκεψη τόνισε πως ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

«Τρεις ήταν οι στόχοι της διάσκεψης του Λονδίνου» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Δρούτσας, εξηγώντας: «Πρώτον η διεθνής κοινότητα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα για την άμεση παύση του πυρός και το τέλος της βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης. Δεύτερον δεσμευτήκαμε για μια άλλη φορά για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τρίτον ξεκίνησε μια πολιτική διαδικασία για την επόμενη μέρα για να μπορέσει ο λιβυκός λαός να πάρει το μέλλον στα χέρια του. Αυτές οι αποφάσεις αντικατοπτρίζουν και τις ελληνικές θέσεις και πρώτα απ’ όλα υπάρχει νομιμοποίηση του ΟΗΕ και αυτό επιβεβαιώνεται από την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στη διάσκεψη».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα στην Λιβύη, ο κ. Δρούτσας δήλωσε «ξεκινήσαμε τώρα αυτή τη διαδικασία, και για τον καλύτερο συντονισμό της προσπάθειας. Αποφασίσαμε και θα συγκροτηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα μια ομάδα επαφής η οποία θα μαζέψει όλες τις προτάσεις και θα προωθήσει προτάσεις για πολιτική λύση στην περιοχή».

Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το μέλλον του Καντάφι ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι «δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες γι' αυτό το θέμα στην συνδιάσκεψη. Ξεκίνησε μια πολιτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στη Λιβύη και για το μέλλον της περιοχής».

Την ίδια στιγμή, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η Γαλλία έχει διορίσει πρεσβευτή στη Βεγγάζη, ο οποίος ήδη βρίσκεται καθ’ οδόν προς την πόλη. Λίγο αργότερα Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πληροφορία πως και οι ΗΠΑ διόρισαν απεσταλμένο τους στη μεταβατική κυβέρνησης της Βεγγάζης, που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί.

Εν τω μεταξύ, ο ανώτατος Αμερικανός και ΝΑΤΟϊκός στρατιωτικός διοικητής Τζέιμς Σταυρίδης δήλωσε πως ο Καντάφι είναι πιθανό να εγκαταλείψει την εξουσία εάν η διεθνής στρατιωτική συμμαχία ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική πίεση εναντίον του: «Εάν θέσουμε σε ισχύ όλα τα μέσα που διαθέτουμε τότε θα έχουμε περισσότερες αιτιολογημένες πιθανότητες για την αποχώρηση του Καντάφι, γιατί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει ταχθεί εναντίον του».

Ανέφερε ακόμη πως μεταξύ των δυνάμεων των εξεγερμένων που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Λίβυου συνταγματάρχει έχουν φανεί «ίχνη» παρουσίας της Αλ Κάιντα ή της Χεζμπολάχ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λεπτομερής εικόνα της αναδυόμενης λιβυκής αντιπολίτευσης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ναύαρχος Σταυρίδης αναφερόμενος στο κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι τόνισε ότι μέχρι στιγμής η όλη επιχείρηση έχει κοστίσει «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια».

Στο πεδίο των μαχών, το απόγευμα ακούστηκαν εννέα ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη, εκ των οποίων δύο στον τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και οι άλλες επτά στην περιοχή Ταζούρα, προάστιο στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας.

Η πρώτη έκρηξη ακούστηκε γύρω στις 19:30 ώρα Ελλάδας. Ακολουθήθηκε από μια άλλη σε τρία λεπτά που προέρχονταν από την περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζιζία όπου διαμένει ο Καντάφι μαζί με ήχους από πολλά ασθενοφόρα.

Παράλληλα εκρήξεις ακούγονταν και στην Ταζούρα και σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής αυτής τα αεροσκάφη έριξαν τουλάχιστον πέντε βόμβες σε ένα στρατιωτικό χώρο με ραντάρ ενώ άλλος κάτοικος πρόσθεσε ότι από το σημείο εκείνο έβγαιναν μεγάλες φλόγες και καπνός.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν εκτοξεύσει συνολικά 22 πυραύλους Τόμαχοκ κατά στόχων του καθεστώτος Καντάφι.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ακόμη 115 αεροπορικές εξόδους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή