Συνέδριο για την υστερορωμαϊκή κεραμική στο ΑΠΘ

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2011 11:00
UPD:11:17
A- A A+

Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Υστερορωμαϊκή κοινή κεραμική, μαγειρικά σκεύη και αμφορείς στη Μεσόγειο: Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία» θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Απριλίου 2011, στην παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.

Στόχος του συνεδρίου είναι να προωθήσει την αρχαιολογική και αρχαιομετρική έρευνα στον τομέα της κεραμικής και να προβάλει αρχαιολογικό υλικό από έρευνες που γίνονται σε όλες τις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο, το οποίο χρονολογείται στην υστερορωμαϊκή και πρωτοβυζαντινή περίοδο, δηλαδή από τον 3ο έως και τον 7o/8ο αι. μ.Χ.

Τα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου θα βοηθήσουν τους ερευνητές να καταλήξουν σε συμπεράσματα που αφορούν στους τόπους παραγωγής και στις περιοχές διάδοσης των αντικειμένων και να επανασχεδιάσουν τους εμπορικούς δρόμους, που ήταν, κυρίως, θαλάσσιοι και διέσχιζαν όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Τα ευρήματα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, ενώ θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα ερευνών σε δύο ναυάγια, ένα στη Σικελία και ένα στην Κριμαία.

Θα γίνουν ανακοινώσεις για ευρήματα από την όαση της Παλμύρας στη Συρία, τα Γέρασα της Ιορδανίας, την Ιερουσαλήμ και παράλιες περιοχές του Ισραήλ, την Κιλικία, την Αλικαρνασσό, την Έφεσο και τα παράλια της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο, από τις περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα (Αττική, Βοιωτία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσο, Κύθηρα, Κρήτη). Πολλές χώρες των Βαλκανίων όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, αλλά και Ουκρανία, Ρωσία έχουν συμμετοχή με πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις.

Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι θα ανακοινώσουν τις έρευνές τους με υλικό από όλες σχεδόν τις περιοχές της Ιταλίας: Ρώμη, Ραβένα, Βενετία, Λιγουρία, Καλαβρία, Απουλία, Νάπολη, Σικελία. Προχωρώντας δυτικά, θα ανακοινωθούν σημαντικά ευρήματα από τη νότια Γαλλία, ενώ οι Ισπανοί αρχαιολόγοι θα παρουσιάσουν αρχαιολογικό υλικό από ανασκαφές στη Βαρκελωνη, τη Βαλένθια, τη Μαγιόρκα και τη Σαλαμάνκα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανακοινώσεις των Πορτογάλων αρχαιολόγων, από το Πόρτο και τη Braga, τη ρωμαϊκή Bracara Augusta.

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις των ερευνητών από την Τυνησία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, οι οποίοι, κάτω από τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μελετήσουν το υλικό τους και να ταξιδέψουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να το παρουσιάσουν.

Η Μεσόγειος στα υστερορωμαϊκά και πρωτοβυζαντινά χρόνια δε χώριζε τους λαούς που ζούσαν γύρω από αυτήν. Αντίθετα, λειτουργούσε ως στοιχείο ενότητας και επαφής, μια θάλασσα που προκαλούσε και συνεχίζει να προκαλεί, τους ανθρώπους της, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν, εκτός από προϊόντα, ιδέες, γνώσεις, τεχνικές.

Τα πλοία, ακολουθώντας τους πανάρχαιους θαλάσσιους δρόμους, έφερναν σε επαφή περιοχές μακρινές όπως τη Σαλαμάνκα στην Ιβηρική, με τις Παλαιστινιακές ακτές. Από εκεί καραβάνια μετέφεραν τα προϊόντα μέχρι την Όαση της Παλμύρας και ακόμη μακρύτερα.

Το αρχαιολογικό υλικό που θα παρουσιαστεί αποτελεί, ουσιαστικά, το

ίχνος αυτών των επαφών, που έχει διατηρηθεί και φτάνει μέχρι εμάς. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να δείξουμε ότι η Μεσόγειος ενώνει τους λαούς που ζουν γύρω της.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη 7 Απριλίου και ώρα 9.30.

Πληροφορίες

Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ, Θεσσαλονίκη

Διάρκεια Συνεδρίου από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 9.30

Προτεινόμενα για εσάς