Για επικείμενη παράδοση του Γκμπαγκμπό κάνει λόγο το Παρίσι

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 10:13
UPD:11:37

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ για την αποχώρησή του και ενδέχεται να παραδοθεί μέσα στις επόμενες ώρες, υποστήριξε ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

A- A A+

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ για την αποχώρησή του από τη χώρα και ενδέχεται να παραδοθεί μέσα στις επόμενες ώρες, υποστήριξε ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Ο ίδιος πάντως ο Γκμπαγκμπό αρνήθηκε ότι σκέφτεται κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη νίκη του αντιπάλου του, Αλασάν Ουαταρά.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δυστυχώς όμως για την ώρα δεν βλέπω διέξοδο», δήλωσε ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, Εντουάρ Γκιγιό, στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Παρ' όλα αυτά», πρόσθεσε, «πιστεύω πως είναι θέμα ωρών, πιθανόν κατά τη διάρκεια της μέρας».

Ο Γκιγιό διεμήνυσε επίσης ότι τα πλήγματα κατά των δυνάμεων του Γκμπαγκμπό μπορεί να επαναληφθούν αν υπάρξει σχετικό αίτημα από τα Ηνωμένα Εθνη και αυτός συνεχίσει να αρνείται να παραδώσει την εξουσία στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Το μόνο που απομένει να συζητηθεί με τον Γκμπαγκμπό είναι η αποχώρησή του, σχολίασε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info, τονίζοντας πως «όλοι τον έχουν εγκαταλείψει».

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, ο ίδιος ο Γκμπαγκμπό αρνήθηκε τα σενάρια ότι είναι έτοιμος να παραδοθεί, ενώ επανέλαβε ότι δεν αναγνωρίζει τη νίκη του αντιπάλου του και συνεχίζει να θεωρεί τον εαυτό του νικητή των εκλογών του Νοεμβρίου. «Δεν αναγνωρίζω τη νίκη του Ουαταρά. Γιατί θέλετε να το υπογράψω αυτό;» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφο του γαλλικού καναλιού LCI.

Όπως είπε, ο στρατός στην Ακτή Ελεφαντοστού κήρυξε κατάπαυση του πυρός: «Ο στρατός ζήτησε την αναστολή των εχθροπραξιών ... και τώρα συζητά τους όρους της κατάπαυσης του πυρός με τις άλλες χερσαίες δυνάμεις αλλά σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση», διευκρίνισε στη συνέντευξή του στο LCI.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση σχετικά με τον νικητή των εκλογών συνεχίζεται και μόνος τρόπος για να επιστρέψει η Ακτή Ελεφαντοστού στην ειρήνη, είναι οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αλασάν Ουαταρά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή