Formula 1 με ηλεκτροκίνητα;

Επαφές Κομισιόν - FIA
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 06:05

Τη δημιουργία πρωταθλήματος για ηλεκτροκίνητα φέρεται να ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη FIA, τη διοικούσα αρχή της Formula 1.

A- A A+

Τη δημιουργία πρωταθλήματος για ηλεκτροκίνητα φέρεται να ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη FIA, τη διοικούσα αρχή της Formula 1. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της μάλιστα, ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθούν κατηγορίες για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, go-kart και μονοθέσια αγωνιστικά οχήματα, με απώτερο στόχο κάποια στιγμή να τις διαδεχθούν πραγματικοί αγώνες F1 για ηλεκτροκίνητα.

«Επιθυμούμε το συντομότερο δυνατόν τη δημιουργία νέων κατηγοριών που θα φέρουν νέα ενέργεια», δήλωσε στους Financial Times ο Ζαν Τοντ, λέγοντας πως οι πρώτοι τέτοιοι αγώνες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμη και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. «Εάν μπορέσουμε να διοργανώσουμε τέτοιους αγώνες σε ολόκληρο τον κόσμο, θα το κάνουμε».

Ο Τοντ συζήτησε την πρόταση αυτή με τον κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος αναζητεί τρόπους να ενθαρρύνει τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος ο επικεφαλής της FIA είχε και στο παρελθόν ταχθεί υπέρ της εισαγωγής υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Όραμά του, να καταστήσει τη Formula 1 πλατφόρμα προώθησης της «πράσινης» ενέργειας.

Η υλοποίηση των σχεδίων του ωστόσο δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση σε ένα χώρο, όπου τον πρώτο λόγο έχει η ταχύτητα. Ο ίδιος ο Τοντ αναγνώρισε ότι οι ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα, δεν πρόκειται να πειστούν να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες εκτός και εάν αυτές τους δώσουν το πλεονέκτημα από πλευράς ταχύτητας. Για τον ίδιο λόγο, και ο εμπορικός διευθυντής και «ισχυρός άνδρας» της F1 Μπέρνι Έκλστοουν, έχει ήδη εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο εισαγωγής τέτοιων οχημάτων στο πρωτάθλημα.

«Η κοινότητα των αγώνων ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα βελτιώσει τις αποδόσεις, αφού όλοι θέλουν να κερδίζουν», παραδέχτηκε με μια δόση απογοήτευσης ο Τοντ.

Να σημειωθεί ότι το ταχύτερο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, το Shelby Ultimate Aero EV, μπορεί να πιάσει τα 96,5 χιλιόμετρα την ώρα σε περίπου 2,5 δευτερόλεπτα, γεγονός που το καθιστά βραδύτερο κατά ένα δευτερόλεπτο σε σχέση με ένα αυτοκίνητο προδιαγραφών Formula 1.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις