ΗΠΑ: Αφαίρεσαν το λύκο από τον κατάλογο απειλούμενων ειδών

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 11:49
UPD:12:06

(Φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Την οργή και την ανησυχία των οικολογικών οργανώσεων προκαλεί η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αφαιρέσει τον γκρίζο λύκο από τη λίστα των απειλούμενων ειδών, στο πλαίσιο των τελευταίων περικοπών στον προϋπολογισμό.

Είναι η πρώτη φορά που το σώμα προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια, αψηφώντας μάλιστα πρόσφατη δικαστική απόφαση.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών καλείται να άρει την προστασία των λύκων σε πέντε αμερικανικές πολιτείες και σε διάστημα 60 ημερών. Οι οργανώσεις εκφράζουν φόβους πως, παρότι το είδος δεν φαίνεται να κινδυνεύει πλέον με αφανισμό, με την απόφαση του Κονγκρέσου ανοίγει ο δρόμος για το κυνήγι του. Το φθινόπωρο, η κυνηγετική περίοδος αρχίζει σε Aϊνταχο και Μοντάνα...

Στην τελευταία, ομοσπονδιακός δικαστής είχε ήδη εμποδίσει τρεις απόπειρες του υπουργείου - επί Ομπάμα, αλλά και επί Μπους- να αφαιρέσει τους λύκους από τη λίστα, όμως η απόφαση της Ουάσινγκτον καθιστά τώρα αδύνατη οποιαδήποτε άλλη δικαστική παρέμβαση. Στην πολιτεία αυτή, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζητούν ανοιχτά τη θανάτωση των λύκων, καθώς κάθε χρόνο επιτίθενται και σκοτώνουν εκατοντάδες ελάφια, ζαρκάδια κ.ο.κ. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχειριζόμαστε τον πληθυσμό τους για να υπάρχει μια ισορροπία με άλλα είδη άγριας ζωής και να περιοριστεί η απειλή [που συνιστούν οι λύκοι] για τα κοπάδια», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αλιείας, Άγριας Ζωής και Δρυμών της Μοντάνα.

Τέτοιες δηλώσεις εντείνουν την ανησυχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων. «Τώρα, κάθε φορά που κάποιος θα έχει πρόβλημα με ένα απειλούμενο είδος, θα τρέχει στο Κονγκρέσο προσπαθώντας να εξασφαλίσει την ίδια μεταχείριση με αυτήν που εξασφάλισαν όσοι αντιπαθούν τους λύκους», προειδοποίησε εκπρόσωπος της οργάνωσης Υπερασπιστές της Αγριας Ζωής.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, το Κονγκρέσο είχε άρει την προστασία ενός μικροσκοπικού ψαριού του Τενεσί, δίνοντας το πράσινο φως για την κατασκευή φράγματος, το οποίο ωστόσο είχε αρχικά σχεδιαστεί με σκοπό, μεταξύ άλλων, την προστασία του είδους. Σε εκείνη την περίπτωση, η απόφαση δεν «ακύρωνε» τις εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με τη βιωσιμότητα του είδους.

Δραστικές περικοπές

Η διαγραφή του λύκου από τη λίστα των απειλούμενων ειδών δεν είναι η μόνη «παράπλευρη απώλεια» για το περιβάλλον στις νέες περικοπές. Το Κονγκρέσο συρρίκνωσε κατά 49 εκατομμύρια δολάρια τη χρηματοδότηση προγραμμάτων με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, μείωσε κατά 438 εκατομμύρια δολάρια τα κονδύλια για προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας και ΑΠΕ, ενώ αποφάσισε περικοπές ύψους σχεδόν 1 δισ. από προγράμματα καθαρισμού του νερού και του ατμοσφαιρικού αέρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή