Λιβύη: Στην αποχώρηση του Καντάφι εμμένει η Ομάδα Επαφής

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 23:40
UPD:23:50

A- A A+

Στην αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη λύσης, εμμένει η νεοσυσταθείσα Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, σύμφωνα με το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης της συνόδου στη Ντόχα του Κατάρ.

Τα μέλη της Ομάδας Επαφής θεωρούν ότι «η διατήρηση του Καντάφι στην εξουσία είναι πιθανό να βλάψει την επίτευξη λύσης στην κρίση, και υπογραμμίζουν την ανάγκη (ο ηγέτης της Λιβύης) να αποχωρήσει από την εξουσία για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική πολιτική διαδικασία που θα επιτρέψει στο λιβυκό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του».

Εκτιμούν ακόμη ότι «το καθεστώς του Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμότητα και πρέπει να παραδώσει την εξουσία», καθώς και ότι πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις πόλεις και «σταματήσει άμεσα τη βία κατά των αμάχων».

Το λιβυκό καθεστώς καλείται επίσης από την Ομάδα Επαφής «να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους».

Στη διάρκεια της συνόδου αποφασίστηκε παράλληλα «η δημιουργία ενός προσωρινού χρηματοδοτικού μηχανισμού για την παροχή βοήθειας στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, και η διεθνής κοινότητα θα παράσχει τα μέσα για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρίζονται οι βοήθειες και θα αντιμετωπίζονται οι επείγουσες ανάγκες» στις περιοχές που ελέγχονται από τους εξεγερμένους.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Χέιγκ είχε προτείνει τη δημιουργία ενός περιφερειακού χρηματοδοτικού μηχανισμού υπέρ των εξεγερμένων.

Εν τω μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζιπέ δήλωσε ότι η Ομάδα Επαφής θέλει να κινηθεί προς μια κατάπαυση του πυρός υπό τον όρον της απόσυρσης των στρατευμάτων του λιβυκού καθεστώτος από τις πόλεις που έχουν δεχτεί εισβολή.

«Θέλουμε να κατευθυνθούμε προς μια κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο αν είναι μια πραγματική κατάπαυση του πυρός, ελεγχόμενη πραγματικά και όχι μόνο για τον τερματισμό των πυρών», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου.

Διευκρίνισε δε ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα πρέπει, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να περιλαμβάνει «την απόσυρση των στρατευμάτων του Καντάφι από τις πόλεις όπου έχουν εισβάλει και την επιστροφή των δυνάμεών του στους στρατώνες τους».

Δ. Δρούτσας: Επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης

Επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση. Ο κ. Δρούτσας τάχθηκε επίσης υπέρ αυξημένου συντονιστικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή τη διαδικασία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δήλωση Δ. Δρούτσα μετά τη σύνοδο Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη

Δ. Δρούτσας: Η Κρήτη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως κέντρο συντονισμού

Στην παρέμβαση του στη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας υπήρξε εξαρχής ότι οι στρατιωτικές ενέργειες που έχουν αναληφθεί κατ΄ εφαρμογή των αποφάσεων 1970 και 1973 για τη Λιβύη, αν και αναγκαίες για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, δεν επαρκούν για την εξεύρεση μόνιμης λύσης.

Υποστήριξε ακόμη ότι το στοιχείο του χρόνου είναι κρίσιμο και ότι πρέπει να επιταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορες πλευρές, υπογραμμίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει και μπορούν να έχουν πρωτεύοντα και συντονιστικό ρόλο σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει ιδανικό κόμβο διαμετακόμισης αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας, λόγω της εγγύτητάς της αλλά και της ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών.

Στο περιθώριο της συνόδου ο Έλληνας υπουργός Εξωυερικών συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο συζήτησε, πέραν του λιβυκού, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Ο κ. Δρούτσας είχε επίσης επαφές με τον εκπρόσωπο του «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης» Μ. Τζιμπρίλ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Ιορδανό κ. Χατιμπ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή