Λιβύη: Περισσότερα αεροσκάφη ζητεί το ΝΑΤΟ

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 18:32
UPD:19:21
NATO

A- A A+

Tη δέσμευση του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τους αμάχους στη Λιβύη για «όσο καιρό είναι απαραίτητο» ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φο Ράσμουσεν, επισημαίνοντας πάντως ότι η διεθνής συμμαχία χρειάζεται περισσότερα αεροσκάφη.

Σε δηλώσεις του μετά από γεύμα εργασίας που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών του οργανισμού στο Βερολίνο σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τους αμάχους και όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα».

Πρόσθεσε πως πάντως το ΝΑΤΟ χρειάζεται περισσότερα βομβαρδιστικά: «Είμαι πεπεισμένος ότι οι χώρες (μέλη του ΝΑΤΟ) θα είναι συνεπείς στο ραντεβού για την παροχή των μέσων αυτών» που ζήτησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία, μια ημέρα μετά από τη διατύπωση του ίδιου αιτήματος από την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη που συναντήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

«Υποστηρίζουμε τα αποτελέσματα της πρώτης συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που έγινε χθες στην Ντόχα και επικυρώνουμε με έμφαση την έκκληση της συνόδου προς τον Καντάφι να αποχωρήσει αμέσως από την εξουσία καθώς και την προτροπή της για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο κείμενο που υιοθέτησαν κατά την εαρινή σύνοδό τους.

Ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγνόησαν τις εκκλήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας για ενεργότερη συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι.

Πάντως και σήμερα οι μάχες ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζονται. Το απόγευμα σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στην Ατζνταμπίγια, στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης. Οι μάχες μαίνονται εδώ και ημέρες στην Ατζνταμπίγια ένα κομβικό σημείο 160 χιλιόμετρα νοτίως της Βεγγάζης, έδρα των εξεγερμένων.

Οι εξεγερμένοι ξαναπήραν τον έλεγχο της πόλης τη Δευτέρα μετά από σφοδρές μάχες όλο το Σαββατοκύριακο που προκάλεσαν το θάνατο 35 μελών των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι, σύμφωνα με πηγές των εξεγερμένων.

Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα παύει πλέον να υπόκειται στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε λίβυους αξιωματούχους.

Ο Κούσα, ένας από τους στενούς συνεργάτες εδώ και χρόνια του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, αυτομόλησε στη Βρετανία τον περασμένο μήνα.

Σε ανακοίνωσή του, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η ενέργειά του αυτή συνιστά «ένα ηχηρό μήνυμα σε άλλους που πιθανόν (θα θελήσουν) να αυτομολήσουν, ότι, αν βρίσκονται σε έναν κατάλογο, μπορεί να αφαιρεθούν από αυτόν αν κάνουν τα πράγματα διαφορετικά».

Αυτήν την εβδομάδα ο Κούσα μετέβη από τη Βρετανία στο Κατάρ για να έχει συνομιλίες με στελέχη των λίβυων αντικαθεστωτικών στο περιθώριο διεθνούς συνάντησης για τη Λιβύη στη Ντόχα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή