Γ. Παπανδρέου: Στο χέρι μας το πότε θα βγούμε από την κρίση

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 16:00
UPD:17:07

A- A A+

Η έξοδος από την κρίση μπορεί να φανεί το 2012, αν κάνουμε τη δουλειά μας κλείνοντας τα αυτιά μας στις σειρήνες της καταστροφής, τόνισε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους ο Πρωθυπουργός.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση δεν υπάρχει, αν και είναι στο χέρι μας το αν αυτό θα γίνει νωρίτερα ή αργότερα.

«Ειμαστε ακόμη ζωντανοί, η διαχείριση του δημόσιου χρέους μπαίνει σε μια ρότα αλλά και πάλι πολλοί κινδυνολογούν. Και πάλι θα πέσουν έξω», διαμήνυσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα, αλλά αντίθετα θα απαντήσει με περισσότερη ψυχραιμία και δουλειά.

Διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης

Διέψευσε επίσης για μία ακόμη φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και ζήτησε να μπει τέλος στη σχετική φιλολογία. «Πολλά ανεύθυνα εκτοξεύονται, δεν μιλάμε για ένα πειραματόζωο, μιλάμε για μια χώρα που πρέπει να έχει σταθερότητα, εμείς ξέρουμε να διαχειριστούμε το χρέος μας με το σωστό τρόπο», τόνισε.

«Το πρόβλημα λένε θα λυθεί με αναδιάρθρωση του χρέους, αναδιάρθωση χρειάζεται η χώρα», επανέλαβε, σημειώνοντας πως αν με ένα μαγικό ραβδί το χρέος μηδενιζόταν αλλά δεν αλλαζε τιποτα στη χώρα, πολύ σύντομα θα ήμασταν πάλι στο ίδιο σημείο.

«Οχι» σε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα για το 2012-2015, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος είναι ένας δημόσιος τομέας με καλύτερες υπηρεσίες που δεν θα υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών, «να κάνουμε περισσότερα με λιγότερες δαπάνες, να δημιουργήσουμε ένα κράτος αυτοδύναμο, που δεν θα βασίζεται σε δάνειες δυνάμεις».

Διαβεβαίωσε επιπλέον ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν θα γίνουν με οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ή με την άυξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών αλλά με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κάθε κατηγορία δαπάνης και σε υπηρεσίες που δεν προσφέρουν έργο.

Όλη η προσπάθεια θα στηριχτεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και για το λόγο αυτό, συνέχισε, η κυβέρνηση προχωρά στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Εμφαση στη μείωση δαπανών

Διευκρίνισε επίσης ότι οι προσπάθειες στο διάστημα 2012-2015 θα βασιστούν κατά 2/3 στις δαπάνες και κατά 1/3 στα έσοδα, ενώ στο πρόγραμμα, όπως αποσαφήνισε, ενσωματώνονται και οι διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις για το 2011 ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου.

Βασικό διακύβευμα για την κυβέρνηση, εξήγησε, είναι η ανόρθωση και η αλλαγή της Ελλάδας, η δημιουργία μιας καλύτερης χώρας, που είναι και η πεμπτουσία των αλλαγών του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. «Δεν με ενδιαφέρει αν αυτή θα είναι η μοναδική μου θητεία ως Πρωθυπουργός, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έχουμε παραδώσει το 2013 στο λαό μια διαφορετική Ελλάδα που δεν θα κινδυνεύει από κρίσεις», πρόσθεσε.

«Και λάθη θα γίνουν και διορθώσεις θα υπάρξουν»

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η χώρα έχει μπροστά της έναν μαραθώνιο και παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και απρόβλεπτα εμπόδια και λάθη, ενώ, όπως είπε θα γίνουν και διορθωτικές κινήσεις. «Όμως ξέρουμε ότι πάμε σε νέους ορίζοντες δεν χάνουμε τον προσανατολισμό μας», πρόσθεσε αναφερόμενος στον οδικό χάρτη που παρουσίασε νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο.

«Αποφασίσαμε να πάμε απέναντι στις παθογένειες του παρελθόντος» συνέχισε, συμπληρώνοντας πως η χώρα πληρώνει τα σπασμένα δεκαετιών την ώρα που οι πολίτες βομβαρδίζονται με ατελείωτους τόνους απαισιοδοξίας.

Αναγνώρισε παράλληλα ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, να αλλάξουν, όπως ανέφερε, δομές και πρακτικές για να μη χρειαστούν νέες θυσίες και να προστατευθούν μισθοί και συντάξεις, αλλά και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες.

«Όλα δείχνουν τη δυσκολία του εγχειρήματος, αλλά και κάτι ακόμα, τον άθλο που έχουμε ήδη κάνει, διαψεύσαμε ήδη το φόβο της χρεοκοπίας, μειώσαμε σε πρωτοφανή μεγέθη τα ελλείμματά μας».

«Η αλήθεια δεν κρύβεται, κανένας δεν θέλει να την κρύψει. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στην εντατική, σωθήκαμε πέρυσι την τελευταία στιγμή. Δεν φοβηθήκαμε δεν φυγομαχήσαμε, αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Η αλήθεια έκανε τους προηγούμενους να το βάλουν στα πόδια, εμάς μας πείσμωσε αυτή η αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας εξάλλου στους επικριτές του μνημονίου υπογράμμισε ότι το πόσο αναγκαία ήταν η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης το αποδεικνύει το σήμερα, αλλά και τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

«Βρισκόμαστε μπροστά στις πιο δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, τα προβλήματα τα συναντάμε με νηφαλιότητα και ηρεμία», επεσήμανε μεταξύ άλλων για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μεγάλες αλλαγές, ότι η προσπάθεια δεν εξαντλείται σε μερεμέτια και ότι «χτυπάμε τη ρίζα των προβλημάτων».

«Δεν πουλάμε, αξιοποιούμε»

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τονίζοντας ότι αυτή εντάσσεται «σε μια συνολική αναπτυξιακή πολιτική».

Όπως είπε, «πρέπει να αξιοποιήσουμε την κινητή και ακίνητη δημόσια περιουσία ως αναπτυξιακό εργαλείο, να προσελκύσουμε επενδύσεις που ενισχύουν τις συγκριτικές δυνάμεις του τόπου».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις θα στηρίξουν την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, θα φέρουν νέα τεχνογνωσία στη χώρα και θα συντελέσουν σε ισχυρές οικονομικές συμμαχίες σε διεθνές περιβάλλον.

Επιπλέον, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα γίνει με την αποτίμηση της πραγματικής αξίας του πλούτου της χώρας και όχι συγκυριακά και εμφανίστηκε βέβαιος ότι αυτή θα φέρει έσοδα 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Οσον αφορά την ανάπτυξη ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «όσο πατάμε καλύτερα στα πόδια μας οι συνθήκες βελτιώνονται και υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις». Όπως είπε, στόχος είναι να μπει τέλος στην κρατικοδίαιτη ανάπτυξη. «Τώρα στο στοίχημα είναι υγιής ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Επιπλέον, εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις συνεχείς αντιδράσεις στις προωθούμενες κυβερνητικές πολιτικές. «Σήμερα πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια ματιά που βλέπει κοντόφθαλμα τα συμφέροντά τους. Υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται την αλλαγή. Καλλιεργούν το φόβο, την ανομία και τη βία», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είναι αυτοί που σε κάθε επιχειρούμενη αλλαγή αντιδρούν και κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν όλα ίδια».

Πάντως, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι όλες οι αλλαγές θα γίνουν «για να παραδώσουμε μια χώρα στον ελληνικό λαό που του αξίζει». «Η καλόβουλη κριτική είναι υποβοηθητική», πρόσθεσε και τόνισε πως «πρέπει να αντισταθούμε στην ρητορική της μιζέριας, του κυνισμού και της ισοπέδωσης».

«Απόφαση μου είναι να προχωρήσω με όσους θέλει να αλλάξει η πατρίδα μας, και αυτοί είναι οι συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας, αυτούς υπηρετούμε αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας ανεξάρτητα από τι κόμμα υποστηρίζουν», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή