Απέναντι στη λογική της φυγομαχίας και του «άστο για αργότερα» απαντούμε με αποφάσεις και αλλαγές τώρα, τόνισε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τον «Οδικό Χάρτη» για την έξοδο από την κρίση. Το πρόβλημα θα λυθεί σε βάθος όχι αν αναδιαρθρώσουμε το χρέος, αλλά όταν αναδιαρθρώσουμε τη χώρα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα, ξεπερνάει την δημοσιονομική διάσταση, είναι ο Οδικός Χάρτης που θα μας οδηγήσει από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της δημιουργίας», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την προώθηση και εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, για «να αλλάξουμε», όπως είπε, «την πατρίδα μια για πάντα προς το καλύτερο».
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ο Οδικός Χάρτης στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:
- Το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα
- Το δημόσιο ως εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη
- Την ανάπτυξη
- Το αποτελεσμάτικό κοινωνικό κράτος
Ο Οδικός αυτός Χάρτης, δεν ξεκινάει από το μηδέν, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για συνεχή επικαιροποίηση, αλλά και λογοδοσία για το πώς ασκείται η πολιτική στη χώρα μας.
«Αυστηρά χρονοδιαγράμματα μετά το Πάσχα»
Όπως εξήγησε, σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο έγινε μια ολοκληρωμένη συζήτηση για αυτόν τον σχεδιασμό. Το σχέδιο, πρόσθεσε, θα εξειδικευτεί και θα εμπλουτιστεί τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή.
Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός μίλησε για μεγάλες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς, που όμως θα εξειδικευθούν και θα παρουσιαστούν αναλυτικά για κάθε υπουργείο μετά το Πάσχα. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επανέλαβε ότι τα «αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των στόχων θα μπουν μετά το Πάσχα».
Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα φέρουν αποτέλεσμα και στα δύο σκέλη του προϋπολογισμού, δηλαδή στις δαπάνες και τα έσοδα.
«Στόχος», τόνισε, «είναι οι δαπάνες να επανέλθουν κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ, να μειωθούν δηλαδή το 2015 στο 44% του ΑΕΠ. Αναλόγως, για τα έσοδα έθεσε ως στόχο να φθάσουν το 2015 τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2000, δηλαδή στο 43% του ΑΕΠ.
«Μάχη έως το τέλος της θητείας μας»
Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος της θητείας μας όταν θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός, ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως η μάχη αυτή είναι σε δύο μέτωπα, αυτό της αξιοπιστίας -την οποία κατάφερε να ξανακερδίσει η κυβέρνηση- και των μεταρρυθμίσεων.
«Είμαι απολυτά αποφασισμένος να προχωρήσουμε και απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Η βεβαιότητα μου πηγάζει από τη στήριξη των πολιτών που αγωνιούν για τις μεγάλες αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ο άλλος δρόμος», συμπλήρωσε, «είναι δρόμος απομόνωσης της χώρας και πτώχευσης. Πάμε να αλλάξουμε την Ελλάδα οριστικά χωρίς να υπολογίζουμε οποιοδήποτε κόστος».
«Αναδιάρθρωση της χώρας, όχι του χρέους»
Ήδη, τόνισε, έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τη μείωση της σπατάλης και τις θυσίες του λαού. Το 2010 πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ από χώρα της Ε.Ε., επεσήμανε και επανέλαβε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά δημοσιονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σημειώνοντας ότι «η όποια μετοχοποίηση ή ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων εντάσσεται σε μία συνολική αναπτυξιακή πολιτική».
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι «το χρέος δεν γεννήθηκε από μόνο του», πως «πίσω από το χρέος κρύβονται ετήσια ελλείμματα και πίσω από τα ελλείμματα κρύβονται πρακτικές και πολιτικές που πρέπει να αλλάξουν».
Η αντιμετώπιση του χρέους θα έρθει όταν αλλάξουν όλα τα κακώς κείμενα, πρόσθεσε και διεμήνυσε πως «το πρόβλημα θα λυθεί σε βάθος, όχι αν αναδιαρθρώσουμε το χρέος, αλλά όταν αναδιαρθρώσουμε τη χώρα».
«Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία»
Αναφερόμενος εξάλλου στις αντιδράσεις που σημειώνονται τελευταία για την πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου διεμήνυσε πως η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία, ειδικά σε μία τέτοια δύσκολη συγκυρία και κάλεσε για μία ακόμη φορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Σεβόμαστε κάθε άποψη, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα κάθε πολίτη αυτή τη δύσκολη συγκυρία αλλά πρέπει να σεβαστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού, ανέφερε μεταξύ άλλων.
ΝΔ: Εκθεση ιδεών εκτός τόπου και χρόνου
Για έκθεση ιδεών «εκτός τόπου και χρόνου» έκανε λόγο, σχολιάζοντας την εισήγηση του Πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.
Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι φοβήθηκε να πει ποια είναι τα νέα, επώδυνα μέτρα που σχεδιάζει και μετέθεσε την ανακοίνωσή τους μετά το Πάσχα.
«Προφανώς δεν είναι τυχαίο που επέλεξε την επέτειο της βύθισης του "Τιτανικού" για αυτή τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Προφανώς αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του βυθίζεται. Δεν θα βυθιστεί όμως μαζί τους και η χώρα», ειπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε τα ακόλουθα: «Απαριθμώντας αυτά που έγιναν στους 18 μήνες ισχυρίστηκε πως αν τα έλεγε από την αρχή κανείς δεν θα τον πίστευε. Έχει δίκιο. Ούτε θα τον πίστευε. Αλλά ούτε και τώρα υπάρχει άνθρωπος που τον πιστεύει».
«Κανένας δεν θα πίστευε ότι θα πάνε τα σπρεντς από 130 κοντά στις 1000 μονάδες βάσης», συνέχισε, «η ανεργία πάνω από το 15%. Τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται. Η ύφεση να είναι η χειρότερη που έζησε η χώρα από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο».
ΚΚΕ: Χιλιοειπωμένες γενικολογίες συγκάλυψης
«Η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη», παρατηρεί το ΚΚΕ και συμπληρώνει πως «επαναλαμβάνει τις χιλιοειπωμένες γενικολογίες, για να συγκαλύψει την ανείπωτη τραγωδία που φέρνει για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, με καταιγίδα νέων βάρβαρων μέτρων και με σκοπό να προστατεύσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών».
«Καμιά ολιγωρία», τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και καλεί το λαό να μην περιμένει τις λεπτομερειακές ανακοινώσεις. «Λαϊκή αφύπνιση, οργάνωση, συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτός είναι ο δρόμος για να αποκρούσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία», καταλήγει σχετική ανακοίνωση.
ΛΑΟΣ: Οδηγούν τη χώρα στην πτώχευση
Εντονη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ στη Βουλή σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012-2015.
«Ακουσα σήμερα για τον «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση. Μιλάμε για πνίξιμο των πάντων: 23 δισ. που φεύγουν από την αγορά, την τσέπη των εργαζομένων», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών.
«Το μόνο που συζητάμε σήμερα είναι το πώς θα γίνει η πτώχευση της Ελλάδας. Αν θα γίνει έτσι ή αλλιώς. Δεν προσφέρετε καμία υπηρεσία στη χώρα. Να φύγετε το ταχύτερο. Κάνετε κακό στο τόπο», πρόσθεσε.
ΣΥΡΙΖΑ: Χαριστική βολή
Να ακολουθήσει την πιο έντιμη οδό που της έχει απομείνει, δηλαδή να παραιτηθεί, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, από τη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στη Βουδαπέστη.
«Η κυβέρνηση Παπανδρέου, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, ανακοινώνει τη χαριστική βολή. Κατεδαφίζει και ξεπουλάει τη χώρα σε τιμές ευκαιρίας, ως το 2015, υποθηκεύοντας το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας», σχολίασε.
Με αφορμή εξάλλου την κόντρα που έχει ξεσπάσει μετά τη χθέσινή επίθεση στον υπουργό Υγείας και τις σχετικές αναφορές του Πρωθυπουργού, έκανε λόγο για κυβερνητική προπαγάνδα και προβοκάτσιες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι για «άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιλέγει το γνωστό επικοινωνιακό κόλπο για να αποσπάσει τη προσοχή της κοινωνίας από την επιχείρηση κατεδάφισης που απρόσκοπτα εκτελεί».
Δημοκρατική Αριστερά: Οδικός χάρτης που οδηγεί σε γκρεμό
«Ο οδικός χάρτης οδηγεί σε γκρεμό, χωρίς την άμεση εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, ήταν το σχόλιο του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη για την ομιλία του Πρωθυπουργού.
Δημοκρατική Συμμαχία: Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να αγοράσει χρόνο
Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα ευχολόγιο αντί ενός συγκεκριμένου σχεδίου για τη διάσωση της οικονομίας, αναφέρει η Δημοκρατική Συμμαχία.
«Προσπαθεί να αγοράσει χρόνο για να αποφύγει τη σύγκρουση με τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ. Έτσι όμως, σπαταλάει τις θυσίες των Ελλήνων και μας οδηγεί στο να πληρώσουμε σύντομα πολύ πιο μεγάλο τίμημα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσή και συμπληρώνεται ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες που να βάλουν την Ελλάδα πάνω από το πολιτικό ή κομματικό συμφέρον του οποιουδήποτε.
«Η κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί. Χρειάζεται πανστρατιά και εθνική συνεννόηση. Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να κινηθεί τώρα», καταλήγει η Δημοκρατική Συμμαχία.
ΓΣΕΕ: Αναποτελεσματικός ο «στενός κορσές» του Μνημονίου
«Κανένα εθνικό σχέδιο δεν μπορεί να έχει πιθανότητες επιτυχίας - και πολύ περισσότερο να έχει εθνική και κοινωνική στήριξη - αν συνεχιστεί η άνιση κατανομή των βαρών, η επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων ενώ οι υπεύθυνοι, oι έχοντες και κατέχοντες, εξακολουθούν να πίνουν ''στην υγειά των κοροΐδων''», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
Ο κ. Παναγόπουλος επισήμανε ότι «ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών είναι αναγκαίος αλλά η δημοσιονομική λιτότητα, οδηγεί σε λιτότητα όλη την οικονομία της χώρας με ένταση της ύφεσης η οποία έχει άμεσο αποτέλεσμα την εκτεταμένη ανεργία και την καταστροφή του κοινωνικού ιστού».
Προανήγγειλε δε ότι το κίνημα των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με τη ΓΣΕΕ θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τους αγώνες «με στόχο την ενίσχυση των ανέργων, την ανάπτυξη για την καταπολέμηση της ανεργίας, την άμεση επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης με προτεραιότητα τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μισθωτούς που καθημερινά ζουν τον εφιάλτη της απόλυσης, των διαθεσιμοτήτων και τη μείωση του πενιχρού εισοδήματος, την υπεράσπιση του Δημόσιου οικονομικού χώρου, των δικτύων και των υποδομών αλλά και των αδιαπραγμάτευτων κοινωνικών αγαθών (πχ. ενέργεια, νερό κ.α)».
«Ο ''στενός κορσές'' του μνημονίου αποδεικνύεται όχι μόνο άδικος αλλά και αναποτελεσματικός. Μόνον αν ο δημοσιονομικός εξορθολογισμός συνδυαστεί με πολιτικές που θα καταστήσουν το δημόσιο χρέος βιώσιμο και διαχειρίσιμο υπάρχει ελπίδα. Στο ζήτημα αυτό οι ευθύνες της Ευρώπης και των συντηρητικών πολιτικών της είναι δεδομένες», κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές
Την εξειδίκευση των μέτρων αναμένουν εν τω μεταξύ οι αναλυτές, οι οποίοι με σχόλιά τους στο Reuters εκτιμούν ότι όσα ακούστηκαν από τον Πρωθυπουργό δεν ενέχουν κάποια σημαντική είδηση.
«Δεν ανακοινώθηκε κάτι σημαντικό αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα σχέδια. Περιμένουμε τις λεπτομέρειες του δημοσιονομικού σχεδίου που θα ξεκαθαριστούν μετά τις διακοπές του Πάσχα», σχολίασε ο οικονομολόγος Πλάτων Μονοκρούσσος, οικονομολόγος της EFG Eurobank. Επισήμανε ακόμη πέρα από τα δημοσιονομικά μέτρα, η ανακοίνωση ενός λεπτομερούς και φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα είναι σημαντική για τη στήριξη της αγοράς .
«Η ομιλία του πρωθυπουργού δεν ξεκαθάρισε το τοπίο, η αβεβαιότητα παραμένει. Αυτό που θα άρεσε στην αγορά είναι ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τμήμα των ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν το 2011, αυτά θα έπρεπε να εξειδικευθούν», τονίζει ο Θεόδωος Κριντας, διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.
Την εκτίμηση ότι η ανακοίνωση των δημοσιονομικών στόχων που ανακοινώθηκαν δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό, εξέφρασε ο Kornelius Purps, αναλυτής ομολόγων της Unicredit. «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το πώς θα το πετύχει αυτό η κυβέρνηση», ανέφερε, ενώ όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε ότι περίμενε να ακούσει πιο συγκεκριμένα πράγματα. «Θα ήταν χρήσιμη μια λίστα. Τα 50 δισ. ευρώ είναι ένα τεράστιο ποσό. Προφανώς, η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη ακόμη να παρουσιάσει τέτοια σχέδια», επισήμανε.