Κουβανική ιδιωτική πρωτοβουλία

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011 15:39
UPD:16:13

A- A A+

Οι κουρείς εγκαταστάθηκαν από το κράτος όταν πέθαναν οι προκάτοχοί τους. Τo κουρείο δύο θέσεων, σ' ένα σοκάκι στο κέντρο της Αβάνας, έχει να αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα. Η ιδιοκτησία πέρασε από την κυβέρνηση Κάστρο στους κουρείς, στο πλαίσιο της προσπάθειας του προέδρου να αναβιώσει η οικονομία. Και η εξέλιξη αυτή, αν και θεωρητικά ευπρόσδεκτη, θέτει πολλές δυσκολίες. «Όταν το κουρείο ανήκε στο κράτος, είχα ένα σταθερό εισόδημα», λέει ο Χουάν Λαγκάρ στην ανταποκρίτρια των Τάιμς. «Τώρα όλα εξαρτώνται από τη δουλειά. Βγάζουμε πια λιγότερα χρήματα».

Η μείωση αυτή οφείλεται στη φορολογία. Ο ηλικίας 41 ετών Λαγκάρ πληρώνει σε φόρους 1.000 κουβανικά πέσο τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι τα μηνιαία καθαρά έσοδά του κυμαίνονται από 200 ως 400 πέσο. «Παλιότερα μπορούσαμε να ξεκουραζόμαστε λίγο. Τώρα δεν γίνεται. Μ’ αρέσει που είμαι ανεξάρτητος, αλλά θα ήθελα να πληρώνω λιγότερους φόρους».

Στο διάστημα των έξι μηνών που έχει μεσολαβήσει από τότε που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να επιτρέψει περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία -απόφαση που επικυρώθηκε από το συνέδριο της περασμένης εβδομάδας- περίπου 300.000 Κουβανοί ζήτησαν άδεια να ανοίξουν επιχείρηση. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, όταν μειωθούν κι άλλες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων, οι περικοπές αυτές είναι σημαντικές. Και αποτελούν μια τεράστια αλλαγή για έναν κόσμο που είχε συνηθίσει να έχει ένα σταθερό και εγγυημένο εισόδημα. Όπως είπε όμως τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ραούλ Κάστρο, η χώρα «βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου».

Ένας περιορισμένος αριθμός Κουβανών είχε ήδη ιδιωτική επιχείρηση, είτε παράνομα, είτε με άδεια που εκδόθηκε κατά τη λεγόμενη Έκτακτη Περίοδο, τη δεκαετία του ’90. Αν και οι νέες διατάξεις, που επιτρέπουν την ιδιωτική εργασία σε 80 τομείς, διευκολύνουν την κατάσταση για τους ανθρώπους αυτούς, πολλοί θα πληγούν από τον ανταγωνισμό.

«Τώρα υπάρχουν άλλοι δύο κλειδαράδες σε απόσταση 100 μέτρων», παραπονείται ο 53χρονος Αντρές Αλφρέδο Σάενς Μάρκες, που έχει ιδιωτική άδεια από το 1994. «Η κουβανική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για τόσο μεγάλες αλλαγές. Οι Κουβανοί θα έχουν μεγάλα προβλήματα. Πολλοί θα καταλήξουν στο δρόμο. Άλλοι βέβαια μπορεί να βγάλουν χρήματα». Ο ίδιος κερδίζει περί τα 900 με 1.000 πέσο τον μήνα. «Δεν είμαι πλούσιος, αλλά ζω καλά».

«Όλοι ανησυχούν», λέει ο Λάσαρο, που έχει ιδιωτική άδεια ταξί. «Το μέλλον μου βρίσκεται εδώ, αλλά αν αύριο τα πράγματα πάνε άσχημα, πώς θα συντηρήσω την οικογένειά μου;».

Πηγή: The Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Στη φωτογραφία Κουβανοί με άδεια πώλησης σουβενίρ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή