«Κούρεμα του χρέους θα οδηγούσε τράπεζες - Ταμεία στα τάρταρα»

Δηλώσεις Φ. Σαχινίδη
Σάββατο, 30 Απριλίου 2011 17:41
UPD:17:52
A- A A+

«Το κούρεμα του χρέους θα οδηγούσε τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες στα "τάρταρα" και θα χρειαστεί όσο ποσό κουρέψουμε να το αναπληρώσουμε εκδίδοντας καινούριο χρέος για να το στηρίξουμε» σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Μάλιστα, έκρινε ότι ο Κ. Σημίτης και η Βάσω Παπανδρέου άνοιξαν «λάθος συζήτηση, σε λάθος ώρα» σχετικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης.

Την ίδια ώρα, επίθεση στην κυβέρνηση και την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) εξαπέλυσαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, εν όψει της επίσκεψης των επιθεωρητών των εκπροσώπων ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ στις αρχές Μαΐου στην Αθήνα.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία λέγοντας συνεχώς ψέματα για τις αιτίες της κρίσης και τα μέτρα που παίρνουν, πίσω από τις πλάτες του λαού, παζαρεύουν με την ΕΕ και το ΔΝΤ το πώς θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους οδηγώντας το λαό υποταγμένο στη πτώχευση».

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι «μονόδρομος για τα εργατικά λαϊκά στρώματα, για να αποκρούσουν τα χειρότερα, είναι να χρησιμοποιήσουν τώρα τη μεγάλη τους δύναμη: Τη πολιτική τους χειραφέτηση, την οργάνωση και αντεπίθεσή τους για τη συμμαχία, τα δικαιώματά τους, τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης καταφέρεται κατά των εκπροσώπων της τρόιας, υποστηρίζοντας πως «με κάθε επίσκεψή τους γίνονται και πιο αυταρχικοί».

Γ. Καρατζαφέρης: Πριν την αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει συγχώνευση τραπεζών

Γ. Καρατζαφέρης: Πριν την αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει συγχώνευση τραπεζών

«Ας καταλάβουν πως δεν είναι “μαγαζάτορες” και δεν είμαστε “πελάτες”, δεν είναι “αφεντικά” και δεν είμαστε “υποτακτικοί”, Είμαστε “συνέταιροι” σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων. Σχολιάζοντας τα σενάρια αναδιάρθρωσης σημείωσε πως «για να εξυπηρετεί τα ελληνικά και μόνο συμφέροντα πρέπει να έχει προηγηθεί η συγχώνευση των τραπεζών, διαφορετικά θα μπούμε σε έναν μεγάλο κύκλο εξάρτησης».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε πως «η αναδιάρθρωση, παρά τις διαψεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, αποτελεί το πιο ισχυρό ενδεχόμενο», προσθέτοντας πως «όσο αυτή η συζήτηση γίνεται εν κρυπτώ και κάτω από το βάρος της καθολικής αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου οδηγούμαστε σε καταστάσεις ακόμη πιο επώδυνες για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας».

«Απέναντι στην πολιτική της αναδιάρθρωσης προς όφελος των οικονομικά ισχυρών και των τραπεζών αντιπροτείνουμε την επιθετική συνολική επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με διαγραφή μέρους του χωρίς να πλήττονται τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και οι τραπεζικές καταθέσεις» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της κάλεσε την κυβέρνηση «αντί να περικόπτει επιδόματα ανεργίας και δαπάνες ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων, να στηρίξει την παραγωγική διαδικασία που βρίσκεται καθηλωμένη σε βαθιά ύφεση». Χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη τον αναπροσδιορισμό «του ανενεργού-με ευθύνη της κυβέρνησης-ΕΣΠΑ και την ενεργοποίηση των δημοσίων επενδύσεων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή