Oλοι τον γνώριζαν, αλλά από φωτογραφίες. Οι περισσότεροι όμως έχουν ακούσει τη φωνή του από τα πολυάριθμα βιντεοσκοπημένα μηνύματα μέσω των οποίων απειλούσε:
«Την ώρα που τα αεροσκάφη και τεθωρακισμένα σας καταστρέφουν τις στέγες πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων μας και των παιδιών μας -στην Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Τσετσενία, στο Πακιστάν- μας κοροϊδεύετε λέγοντας ότι "Δεν επιτιθέμεθα στο Ισλάμ, όχι! Επιτιθέμεθα εναντίον των τρομοκρατών και καλούμε σε μια ειρηνική συνύπαρξη, στο διάλογο και όχι στη σύγκρουση των πολιτισμών". Ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι λέτε ψέματα. Οι πολιτικοί της Δύσης θέλουν το διάλογο για το διάλογο, μας κοροϊδεύουν και θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Δεν επιζητούν κατάπαυση του πυρός, αλλά την παράδοσή μας».
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε τόσο την οικονομική ευχέρεια, όσο και την πειθώ για να συμπαρασύρει χιλιάδες στην υλοποίηση των στόχων του.
Γιός πλούσιου Σαουδάραβα επιχειρηματία ανέλαβε ήδη στην ηλικία των 15 ετών ευθύνες στην τεράστια οικογενειακή επιχείρηση, ενώ παράλληλα σπούδαζε πολιτικός μηχανικός. Το 1982 μετέβη κατ' εντολή των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας στο Αφγανιστάν για να ενισχύσει το κίνημα αντίστασης των Μουτζαχεντίν κατά των Σοβιετικών, συνδράμοντας μεταξύ άλλων στην κατασκευή τούνελ. Παράλληλα, χρηματοδότησε τη δημιουργία στρατοπέδων εκπαίδευσης για εθελοντές μαχητές απ' όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία καταδίκασε δημοσίως στην παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του χαρακτηρίζοντάς τη "βεβήλωση των ιερών τόπων". Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης θεοκρατικού κράτους.
Εντέλει έχασε την σαουδαραβική ιθαγένεια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του καταφεύγοντας καταρχήν στο Σουδάν. Όταν οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του επέστρεψε στο Αφγανιστάν. Εκεί ίδρυσε την Αλ Κάιντα, τη "Βάση". Αποκορύφωμα της δράσης του αποτέλεσαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 3.000 άνθρωποι.
Οσες αποτυχίες κι αν έχει γνωρίσει από τότε η οργάνωση, η ακτινοβολία της παραμένει μεταξύ εκείνων που ονειρεύονται έναν παγκόσμιο ιερό πόλεμο. Σύμφωνα με ένα σενάριο, το σύστημα τροφοδοτείται πλέον κυρίως από εθνικές ή περιφερειακές οργανώσεις -όπως η αλ-Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ- ή και από μεμονωμένα άτομα, που διαπνέονται από μια ιδεολογία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μπινλαντενισμός».
Η «ούμα» (μια οικουμενική κοινότητα πιστών Μουσουλμάνων) που οραματίζονται βρίσκει την εικονική της ύπαρξη στο Iντερνετ, που παίζει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο για την προπαγάνδα, τη στρατολόγηση στελεχών και την εκπαίδευσή τους.