Δεν θα δημοσιοποιηθούν φωτογραφίες του Μπιν Λάντεν

Τετάρτη, 04 Μαΐου 2011 21:24
UPD:05/05/2011 08:32

Την απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες της σορού του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά Αμερικανών κομάντος, κατά την επιχείρηση εναντίον του στο Πακιστάν, έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

A- A A+

Την απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες της σορού του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά Αμερικανών κομάντος, κατά την επιχείρηση εναντίον του στο Πακιστάν, έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Αυτό έκανε γνωστό το τηλεοπτικό δίκτυο CBS στο οποίο έδωσε σήμερα συνέντευξη ο κ. Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «δήλωσε ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες του Μπιν Λάντεν μετά το θάνατό του για να αποδειχτεί ότι είναι νεκρός» αναφέρει το CBS στην ιστοσελίδα του, μετά τη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου στην εκπομπή "60 λεπτά", που θα μεταδοθεί την Κυριακή.

Την απόφαση του Αμερικανού προέδρου είχε γνωστοποιήσει λίγο πριν Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, εκτιμήθηκε πως δημοσιοποίηση των φωτογραφιών θα μπορούσε να πυροδοτήσει βίαιες αντιδράσεις και να χρησιμοποιηθεί από την Αλ Κάιντα σαν προπαγανδιστικό εργαλείο.

«Νόμιμη η εξόντωση του Μπιν Λάντεν»

Η στρατιωτική επιχείρηση που κατέληξε με το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν «καθ’ όλα νόμιμη» και αποτελεί «μία πράξη νόμιμης εθνικής άμυνας», υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

Ερωτηθείς στη Γερουσία σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά τη χθεσινή αποκάλυψη πως ο Μπιν Λάντεν ήταν άοπλος τη στιγμή που πυροβολήθηκε από τους Αμερικανούς καταδρομείς, ο Χόλντερ διαβεβαίωσε τους ακροατές του πως η επιχείρηση ήταν «καθ’ όλα νόμιμη και σύμφωνη με τις αξίες μας».

«Αν είχε προσπαθήσει να παραδοθεί, αυτός προφανώς θα είχε γίνει αποδεκτό από τους κομάντος, όμως δεν υπήρχε ένδειξη πως ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, οπότε, το να πυροβοληθεί και να θανατωθεί ήταν μια μια κατάλληλη ενέργεια» πρόσθεσε.

Την Τρίτη το βράδυ ο Λευκός Οίκος έδωσε νέα εκδοχή των γεγονότων για την επιχείρηση κατά του ηγέτη της Αλ Κάιντα, ανασκευάζοντας παλαιότερες πληροφορίες που έκαναν λόγο για «ανταλλαγή πυροβολισμών».

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν άοπλος αλλά προέβαλε αντίσταση, όταν οι Αμερικανοί κομάντος εισέβαλαν στην έπαυλη όπου διέμενε στο Πακιστάν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχικές πληροφορίες για την επιχείρηση στην έπαυλη του Αμποταμπάντ δημοσιοποιήθηκαν «με μεγάλη βιασύνη».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι ο Μπιν Λάντεν είχε εμπλακεί σε «ανταλλαγή πυροβολισμών» και υπήρχε η υπόνοια ότι μία ή περισσότερες γυναίκες στην έπαυλη είχαν χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Σύμφωνα με την νεότερη εκδοχή, η γυναίκα που έχασε τη ζωή της βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά. Επίσης, σύμφωνα με την εκδοχή των γεγονότων που ανακοίνωσε ο Κάρνεϊ, η σύζυγος του Μπιν Λάντεν έτρεξε προς τον Αμερικανό κομάντο που είχε απομονώσει το σύζυγό της και δέχθηκε σφαίρα στο πόδι πριν σκοτωθεί ο Μπιν Λάντεν.

Ο Κάρνεϊ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Αλ Κάιντα ούτε λεπτομέρειες για τον τρόπο που αντιστάθηκε. «Η αντίσταση δεν απαιτεί όπλο. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες και θα τις δημοσιοποιήσουμε», όπως είπε.

Επικαλούμενοι αξιωματούχους, οι New York Times αναφέρουν επίσης ότι οι κομάντος δεν γνώριζαν αν ο Μπιν Λάντεν ή άλλοι ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Η ομάδα κρούσης άνοιξε πυρ ανταποκρινόμενη σε «απειλητικές κινήσεις» καθώς ανέβαιαν προς τον τρίτο όροφο όπου εντόπισαν τον Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα μιλώντας στο PBS.

«Υπήρχε εξουσιοδότηση να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν. Και προφανώς, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αν είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά, είχε παραδοθεί και δεν φαινόταν να αποτελεί κανενός είδους απειλή, τότε θα τον αιχμαλώτιζαν. Αλλά είχαν πλήρη εξουσιοδότηση να τον σκοτώσουν», είπε ο Πανέτα.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στο Reuters, ο Μπιν Λάντεν θα είχε αιχμαλωτιστεί ζωντανός αν είχε παραδοθεί, αλλιώς επρόκειτο για μία «αποστολή εκτέλεσης».

Το αραβικό δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει στον ιστότοπό του ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους Πακιστανούς αξιωματούχους, η 12χρονη κόρη του ηγέτη της Αλ Κάντα, που ήταν ανάμεσα στα έξι παιδιά που απομακρύνθηκαν από τη σημείο της επιχείρησης, οι Αμερικανοί κομάντος αιχμαλώτισαν ζωντανό τον πατέρα της και στη συνέχεια τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν μπροστά σε μέλη της οικογένειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή