Με την ψήφο και της ΝΔ το 40ωρο στο Δημόσιο

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε επί της αρχής το ν/σ
Πέμπτη, 05 Μαΐου 2011 14:24
UPD:17:29

Υπέρ της ρύθμισης για το 40ωρο των δημοσίων υπαλλήλων ψήφισαν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης. (Φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Υπέρ της ρύθμισης για το 40ωρο των δημοσίων υπαλλήλων ψήφισαν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπως και το άρθρο 41 που προβλέπει τη διεύρυνση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων στις 40 ώρες εβδομαδιαίως, εγκρίθηκαν επί της αρχής κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή.

Κατά τη σημερινή τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής που εξετάζει το νομοθέτημα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν εκ νέου ότι το καταψηφίζουν επί της αρχής του, ενώ η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ ξεκαθάρισαν ότι ψηφίζουν υπέρ της ρύθμισης για το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, ο οποίος διευκρίνισε πως το κόμμα του δεν είναι αντίθετο στη διεύρυνση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων και θα υπερψηφίσει τη σχετική ρύθμιση. Παράλληλα, κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση για διαστρέβλωση της αλήθειας και παραπληροφόρηση, με δεδομένο, όπως είπε, ότι ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Ζώης είχε ξεκαθαρίσει από χθες τη στάση της ΝΔ. «Γνωρίζαμε ότι ο κ. Ραγκούσης διαστρεβλώνει και παραποιεί την αλήθεια. Ότι θα έφτανε όμως στο σημείο να θέλει να μας επιβάλει ποια νομοσχέδια θα ψηφίσουμε και ποια όχι, πάει πολύ», παρατήρησε χαρακτηριστικά και στο ίδιο ύφος πρόσθεσε: «Καλά θα κάνει ο συντονιστής της ασυντόνιστης κυβέρνησης, να ασχοληθεί με το κυβερνητικό σκορποχώρι».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γ. Μιχελάκης: Ο συντονιστής της ασυντόνιστης κυβέρνησης να ασχοληθεί με το κυβερνητικό σκορποχώρι

Γ. Μιχελάκης: Ο συντονιστής της ασυντόνιστης κυβέρνησης να ασχοληθεί με το κυβερνητικό σκορποχώρι

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρ. Ζώης, είχε καταλογίσει στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση «επικοινωνιακά παιχνίδια» με αιχμή την πρόβλεψή του ότι θα εξοικονομηθούν 45.000 θέσεις εργασίας λόγω της διεύρυνσης του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Σήμερα ο κ. Ζώης ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα ψηφίσει το σχετικό άρθρο, σημειώνοντας πάντως ότι επιμένει να διαφωνεί με τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός, για το όφελος που θα αποκομίσει το Δημόσιο, ζητώντας περαιτέρω τεκμηρίωση. Όπως ανέφερε, και στην Ολομέλεια, εφόσον ο υπουργός φέρει θετικές αλλαγές, η ΝΔ θα τις στηρίξει.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης παρατήρησε πως η στάση της ΝΔ σχετικά με το άρθρο 41 συνιστά μια ακόμη αντίφαση. Όπως εξήγησε, δεν θα επιδιώξει να τεκμηριώσει το στοιχείο που αφορά σε εξοικονόμηση 45.000 θέσεων λόγω της αύξησης του ωραρίου «γιατί ποτέ δεν είπαμε πως φέρνουμε τη ρύθμιση για να εξοικονομήσουμε 45.000 θέσεις». «Και 10 να εξοικονομούσαμε θα την φέρναμε. Για μας είναι θέμα αρχής. Γιατί είναι μια διάταξη δικαιοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζοντας πως από την επικοινωνία με τη δημόσια διοίκηση είναι πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει αντίρρηση με την διάταξη αυτή, ο υπουργός επεσήμανε πως η στάση της ΝΔ αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της αντίφασης που εκδηλώνεται από την βασική επιλογή της ΝΔ και κυρίως του προέδρου του κόμματος να μην προτάξει το εθνικό συμφέρον, ούτε καν το παραταξιακό, αλλά το προσωπικό του.

«Δεν είναι μομφή αλλά πολιτική εκτίμηση και το αιτιολογώ. Αν η ΝΔ ήθελε την εξουσία δεν θα πήγαινε τη χώρα σε εκλογές. Δεν της την πήρε κανείς, ο πρώην πρωθυπουργός πήγε σε εκλογές γνωρίζοντας ότι θα παραδώσει την εξουσία και την παρέδωσε μπροστά στην απόλυτη βεβαιότητά του ότι ήταν παντελώς αδύναμος να διαχειριστεί την κρίση χρέους που ήξερε ότι ήταν θέμα εβδομάδων ή μηνών να ξεσπάσει. Γι αυτό λέω ότι δεν είναι παραταξιακό. Άρα η επιλογή που έχει γίνει είναι να προτάσσονται μικροπολιτικοί υπολογισμοί, ξεπερασμένοι και που δεν αφορούν την κοινωνία και που φέρνει τέτοιου τύπου εξελίξεις. Η συντηρητική παράταξη νομίζω ότι θα ταλαιπωρηθεί πολύ καιρό ακόμη, γιατί αυτή η αφετηρία όρισε ένα δρόμο που δυστυχώς τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει. Και θα το δούμε στο μεσοπρόθεσμο και σε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες για μείζονα που αφορούν αυτή καθαυτή την οικονομική επιβίωση της Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ραγκούσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται ο κ. Ραγκούσης όλα αυτά ιδίως μετά τα προχθεσινά «αποκαλυπτήρια» -όπως είπε- του Ντομινίκ Στρος Καν. «Καθένας τώρα γνωρίζει ότι ο κ. Παπανδρέου, αφού διέσυρε τη χώρα διεθνώς εκβίασε εκλογές, κατά τις οποίες ο μεν κ. Καραμανλής είπε την αλήθεια ο δε κ. Παπανδρέου εξαπάτησε πολιτικώς τον ελληνικό λαό. Και ποιος μιλάει για στείρα αντιπολίτευση; Το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου σε 5,5 χρόνια ψήφισε μόνο πέντε νομοσχέδια. Με αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Σαμαρά η ΝΔ έχει ψηφίσει τα δύο τρίτα των νομοσχεδίων του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Στο θέμα παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «είναι μπερδεμένη και εγκλωβισμένη στο κυβερνητικό της παρελθόν και πορεύεται χωρίς μπούσουλα και άποψη».

ΚΚΕ: Τσακίζουν τις προηγούμενες κατακτήσεις

«Το 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο είναι υπερώριμο και αναγκαίο και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, με αύξηση των μισθών», υποστηρίζει το ΚΚΕ και συμπληρώνει πως «αυτό επιβάλλει η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας».

«Ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο Καρατζαφέρης αρνούνται τη θεσμοθέτησή του και τσακίζουν τις προηγούμενες κατακτήσεις φανερώνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της πολιτικής τους, και το πόσο ξεπερασμένο είναι το σύστημα που υπηρετούν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή