Εργαστήρι με τους Steve Woods και Μπάμπη Βενετόπουλο

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2011 12:16
UPD:30/11/2012 16:05
A- A A+

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενεί το Σάββατο, 7 Μαΐου εργαστήρι με τους Steve Woods και τον Μπάμπη Βενετόπουλο στo πλαίσιo της έκθεσης ANIMACALL_THE ANIMATION PROJECT 2011.

Στην έκθεση με τίτλο ANIMACALL_THE ANIMATION PROJECT 2011 που φιλοξενείται στο Κρατικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης μέχρι τις 5 Ιουνίου προβάλονται έργα 90 καλλιτεχνών από 30 χώρες. Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη των πιο πρόσφατων εξελίξεων, των πεδίων εφαρμογών και του εκφραστικού πλούτου της τέχνης του animation σε διεθνές επίπεδο.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης μέσω της πρακτικής της ανοιχτής πρόσκλησης συμμετοχής την οποία απηύθυνε στην καλλιτεχνική κοινότητα μέσω του διαδικτύου. Στην πρόσκληση συμμετοχής ανταποκρίθηκαν 204 καλλιτέχνες οι οποίοι έστειλαν πρόσφατα έργα τους με διάρκεια μικρότερη των 5 λεπτών. Από το σύνολο των προτάσεων επελέγησαν και παρουσιάζονται στην έκθεση 80 στο κεντρικό πρόγραμμα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Συραγώ Τσιάρα, Δόμνα Γούναρη.

Μια σειρά από παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν το κεντρικό πρόγραμμα του Animacall, όπως το ειδικό αφιέρωμα σε έργα των William Kentridge, Μιχάλη Αρφαρά, Γιώργου Σηφιανού και Μπάμπη Βενετόπουλου.

Ο William Kentridge ενσωματώνει στο έργο του στοιχεία από το σύνολο των παραστατικών τεχνών, χωρίς να διαταράσσεται η πρωτοκαθεδρία του σχεδίου. Φτιαγμένο με κάρβουνο, μολύβι ή κιμωλία, το σχέδιο αποτελεί την αδιαμφισβήτητη γενεσιουργό ύλη της τέχνης του Kentridge, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέσα που πλαισιώνουν τις εγκαταστάσεις του πηγάζουν από το ίδιο το σχέδιο και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως φυσική του προέκταση.

Το έργο του William Kentridge παρουσιάζεται εκτενώς σε μεγάλα μουσεία και διεθνείς διοργανώσεις. To 2009, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο διοργάνωσε την έκθεση William Kentridge Five Themes που περιοδεύει σε σημαντικά μουσεία στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ο Μιχάλης Αρφαράς γνωστός για την πειραματική του δημιουργία στο χώρο του animation από τη δεκαετία του '80 συνδυάζει ποικίλες τεχνικές και μέσα, όπως τη χαρακτική, το σχέδιο, τη γλυπτική με την κινούμενη εικόνα.

Ο Γιώργος Σηφιανός συνθέτει δημιουργικά τη θεωρία με την άσκηση πεδίου. Η δραστηριότητά του μοιράζεται ανάμεσα στη διδασκαλία, την έρευνα, την προσωπική καλλιτεχνική δημιουργία και την ενεργό συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις που έχουν ως στόχο την προώθηση της τέχνης του animation.

ο Μπάμπης Βενετόπουλος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης, συνδυάζεις τη διδασκαλία στο πανεπιστήμιο με την προσωπική έρευνα και δημιουργία.

Animacall @ Animasyros

Το Animacall περιλαμβάνει μία επιλογή από τα καλύτερα έργα που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη χρονιά στο ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων και Φόρουμ Animasyros.

Animacall & Screenings

Επίσης θα φιλοξενηθεί ειδικό πρόγραμμα προβολών για παιδιά με εκπαιδευτικές ταινίες οι οποίες προέκυψαν από την ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής αλλά και το εκπαιδευτικό εργαστήριο κινουμένων σχεδίων που λειτούργησε στο ΚΜΣΤ τις χρονιές 2009-2010, υπό την οργάνωση του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του εικαστικού Θεοφάνη Νούσκα.

Πληροφορίες

WORKSHOP II, Steve Woods & Μπάμπης Βενετόπουλος

Σάββατο, 7 Μαΐου 2011 / 12:00–14:00

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι)

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι)

Διάρκεια: 30 Μαρτίου – 5 Ιουνίου 2011

Προτεινόμενα για εσάς