Eίπαν «όχι» στα μέτρα λιτότητας

Εκτεταμένα επεισόδια, σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτή
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011 06:01

A- A A+

Περίπου 20.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη χθεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στα μέτρα του μνημονίου.

Την πορεία επισκίασαν για άλλη μία φορά εκτεταμένα επεισόδια με συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, γεγονότα τα οποία έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Τα επεισόδια ξέσπασαν γύρω από την πλατεία Συντάγματος αλλά και στην περιοχή των Εξαρχείων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε σοβαρά ένας διαδηλωτής, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας. Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια έρευνας σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών. Η έρευνα διεξάγεται υπό την εποπτεία αρμοδίου Εισαγγελικού Λειτουργού.

Στο Νοσοκομείο μετέβησαν ανώτατοι Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής συνοδευόμενοι από Εισαγγελέα. Στην έρευνα συμμετέχει και Ιατροδικαστής της αντίστοιχης Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αντίστοιχες έρευνες, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, ενεργούνται και σε όσα νοσοκομεία αναφέρθηκαν τραυματισμοί ιδιωτών.

«Ο τραυματισμός δεκάδων διαδηλωτών, και ιδιαίτερα ο σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτή στο κεφάλι από γκλομπς των αστυνομικών δυνάμεων, μας παραπέμπει σε άλλες εποχές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Στα χθεσινά επεισόδια τραυματίστηκαν επίσης 15 αστυνομικοί.

12 συλλήψεις

Σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν 30 προσαγωγές ατόμων εκ των οποίων συνελήφθησαν 12 για διάφορα αδικήματα (ρίψη μολότοφ, χρήση σιδηρογροθιών, απρόκλητες σωματικές βλάβες, κλπ).

«Ρολά» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στην απεργία έλαβαν μέρος εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ και ΟΤΑ), εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες και ταμεία, σε τράπεζες, τη δικαιοσύνη και την παιδεία, σε πλοία και λιμάνια της χώρας, αυτοαπασχολούμενοι (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, σε συγκοινωνίες και μεταφορές κ.ά.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, σε πολλούς εργασιακούς χώρους η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. «Επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες, οι φοροκλέπτες και οι εισφοροκλέπτες οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση και το χρέος, ενώ σήμερα συνεχίζουν να κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων», τονίζει μεταξύ άλλων το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι διαδήλωναν κατά του Μνημονίου, κατέφθασαν στην Αθήνα οι επιθεωρητές της τρόικας με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξυγίανση των οικονομικών της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή