Έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια καταγράφει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Σκάι» και της «Καθημερινής».
Συγκεκριμένα, το 83% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση, το 48% θεωρεί ότι το κράτος δουλεύει χειρότερα, το 66% προβλέπει αρκετές κοινωνικές συγκρούσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ το 47% εκτιμά ότι η κατάσταση στην προσεχή πενταετία θα χειροτερεύσει.
Σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα, το 87% δηλώνει δυσαρεστημένο από την λειτουργία της κυβέρνησης και το 12% ικανοποιημένο, ενώ το 91% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας και το 7% ικανοποιημένο.
Ωστόσο, το 69% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, το 37% δηλώνει ότι επιλέγει την αποχή, ενώ στο ερώτημα ποιά κυβέρνηση θεωρούν καλύτερη, το 18% απαντά του ΠΑΣΟΚ, το 7% της ΝΔ και το 71% «καμία από τις δύο».
Σύμφωνα με το μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο της εταιρείας Public Issue, η απήχηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων είναι η ακόλουθη: ΠΑΣΟΚ 32%, ΝΔ 29%, ΚΚΕ 12%, ΛΑΟΣ 8%, ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, Δημοκρατική Αριστερά 3,5, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,5, Δημοκρατική Συμμαχία 1,5% και Χρυσή Αυγή 1,5%, ενώ 1% συγκεντρώνει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και 0,5% το νέο κόμμα «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών».
Σε ό,τι αφορά τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, «κανένας» δηλώνει το 41%, τον Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει το 33% και τον Αντ. Σαμαρά το 22%.
Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών διαμορφώνονται ως εξής: Γ. Παπανδρέου 34%, Αντ. Σαμαράς 33%, Αλέκα Παπαρήγα 31%, Αλ. Τσίπρας 30% και Γ. Καρατζαφέρης 29%.
Επιπλέον, κατά την έρευνα προβλέπεται μια επτακομματική σύνθεση της επόμενης Βουλής. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο της επτακομματικής Βουλής, αποκλείεται ο σχηματισμός αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης, καθώς, με βάση τα προαναφερθέντα ευρήματα, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων αναμένεται να κυμανθεί στα εξής επίπεδα: ΠΑΣΟΚ, από 128 ως 141 έδρες, ΝΔ, από 72 ως 82 βουλευτές, ΚΚΕ, από 27 ως 35, ΛΑΟΣ, από 19 ως 24, ΣΥΡΙΖΑ, από 15 ως 20, Οικολόγοι, από 8 ως 12 και Δημοκρατική Αριστερά 8 ως 12.
Σε ποσοστό 34% οι ερωτηθέντες εκφράζουν προτίμηση σε πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ στο 17% ανέρχεται το ποσοστό όσων προτιμούν μονοκομματική κυβέρνηση. Στην «παράσταση νίκης» το 40% των πολιτών φαίνεται να εκτιμά ότι στις επόμενες εκλογές θα προηγηθεί το ΠΑΣΟΚ με μικρή διαφορά.