Πολιτική
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011 22:07

Δημοσκόπηση: Έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών

Έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια καταγράφει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Σκάι» και της «Καθημερινής», καθώς το 83% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση. Προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων για το ΠΑΣΟΚ.

Έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια καταγράφει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Σκάι» και της «Καθημερινής».

Συγκεκριμένα, το 83% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση, το 48% θεωρεί ότι το κράτος δουλεύει χειρότερα, το 66% προβλέπει αρκετές κοινωνικές συγκρούσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ το 47% εκτιμά ότι η κατάσταση στην προσεχή πενταετία θα χειροτερεύσει.

Σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα, το 87% δηλώνει δυσαρεστημένο από την λειτουργία της κυβέρνησης και το 12% ικανοποιημένο, ενώ το 91% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας και το 7% ικανοποιημένο.

Ωστόσο, το 69% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, το 37% δηλώνει ότι επιλέγει την αποχή, ενώ στο ερώτημα ποιά κυβέρνηση θεωρούν καλύτερη, το 18% απαντά του ΠΑΣΟΚ, το 7% της ΝΔ και το 71% «καμία από τις δύο».

Σύμφωνα με το μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο της εταιρείας Public Issue, η απήχηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων είναι η ακόλουθη: ΠΑΣΟΚ 32%, ΝΔ 29%, ΚΚΕ 12%, ΛΑΟΣ 8%, ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, Δημοκρατική Αριστερά 3,5, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,5, Δημοκρατική Συμμαχία 1,5% και Χρυσή Αυγή 1,5%, ενώ 1% συγκεντρώνει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και 0,5% το νέο κόμμα «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, «κανένας» δηλώνει το 41%, τον Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει το 33% και τον Αντ. Σαμαρά το 22%.

Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών διαμορφώνονται ως εξής: Γ. Παπανδρέου 34%, Αντ. Σαμαράς 33%, Αλέκα Παπαρήγα 31%, Αλ. Τσίπρας 30% και Γ. Καρατζαφέρης 29%.

Επιπλέον, κατά την έρευνα προβλέπεται μια επτακομματική σύνθεση της επόμενης Βουλής. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο της επτακομματικής Βουλής, αποκλείεται ο σχηματισμός αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης, καθώς, με βάση τα προαναφερθέντα ευρήματα, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων αναμένεται να κυμανθεί στα εξής επίπεδα: ΠΑΣΟΚ, από 128 ως 141 έδρες, ΝΔ, από 72 ως 82 βουλευτές, ΚΚΕ, από 27 ως 35, ΛΑΟΣ, από 19 ως 24, ΣΥΡΙΖΑ, από 15 ως 20, Οικολόγοι, από 8 ως 12 και Δημοκρατική Αριστερά 8 ως 12.

Σε ποσοστό 34% οι ερωτηθέντες εκφράζουν προτίμηση σε πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ στο 17% ανέρχεται το ποσοστό όσων προτιμούν μονοκομματική κυβέρνηση. Στην «παράσταση νίκης» το 40% των πολιτών φαίνεται να εκτιμά ότι στις επόμενες εκλογές θα προηγηθεί το ΠΑΣΟΚ με μικρή διαφορά.