Μ.Λεπέν: Τέλος στις όποιες ελπίδες Στρος Καν για τις προεδρικές

Κυριακή, 15 Μαΐου 2011 13:50
UPD:16:41
A- A A+

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Ντομινίκ Στρος Καν έβαλαν τέλος στις όποιες ελπίδες του για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2012, εκτίμησε η Μαρίν Λε Πεν, επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Για σοκ έκανε λόγο η Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Σύμφωνα με την κ. Λε Πεν, «η υπόθεση αυτή και οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Στρος-Καν σηματοδοτούν το τέλος της προετοιμασίας της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία και πιθανότατα θα αναγκάσουν το ΔΝΤ να τού ζητήσει να εγκαταλείψει τη θέση του σ' αυτό».

Την ίδια ώρα, ο Λεόν Λεφ Φορστέρ, ένας εκ των δικηγόρων του Στρος-Καν στη Γαλλία, τόνισε πως είναι σημαντικό να αποτραπεί μια φρενίτιδα των ΜΜΕ για τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης και της απόπειρας βιασμού σε βάρος του επικεφαλής του ΔΝΤ, λέγοντας πως «θα πρέπει να περιμένουμε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση και να εξακριβωθεί εάν οι κατηγορίες αυτές ευσταθούν».

Τον Ντομινίκ Στρος Καν επισκέφθηκε ο Γάλλος γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της προξενικής προστασίας που παρέχει η Γαλλία σε όλους τους υπηκόους της.

«Ο Φιλίπ Λαλιό, γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη επισκέφθηκε χθες το βράδυ τον Ντομινίκ Στρος-Καν στο πλαίσιο της προξενικής προστασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό και πρόσθεσε: «Η πρεσβεία της Γαλλίας και το προξενείο της στη Νέα Υόρκη έχουν κινητοποιηθεί. Είμαστε και θα παραμείνουμε σε επαφή με το ΔΝΤ και τις αμερικανικές αρχές».

Αυτοσυγκράτηση συστήνουν οι Σοσιαλιστές

Η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Μαρτίν Ομπρί χαρακτήρισε κεραυνό εν αιθρία την είδηση της σύλληψης του Στρος Καν και απηύθυνε έκκληση για ενότητα του κόμματος.

«Τα νέα που πληροφορηθήκαμε χθες βράδυ από τη Νέα Υόρκη ήταν κεραυνός εν αιθρία. Απευθύνω έκκληση στους Σοσιαλιστές να παραμείνουν ενωμένοι και λογικοί», ανέφερε η Ομπρί υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωώτητας.

Για σοκ έκανε λόγο η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2007 στη Γαλλία, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σημειώνοντας και εκείνη ότι οι κατηγορίες πρέπει πρώτα να αποδειχτούν.

«Είναι ένα σοκ. Ολα πρέπει να ερευνηθούν», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Europe 1 και πρόσθεσε ότι όπως κάθε πολίτης, ο Στρος Καν έχει το δικαίωμα να θεωρείται αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

«Η σκέψη μου αυτή τη στιγμή είναι στην οικογένειά του, τους συγγενείς του, αλλά και στον ίδιο, ο οποίος περνάει αυτήν τη δοκιμασία», συμπλήρωσε η κ. Ρουαγιάλ, ενώ ερωτηθείσα για τις επιπτώσεις που θα έχει η υπόθεση αυτή στην πολιτική του καριέρα, ζήτησε από όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την κατάσταση.

«Θα ήταν απρέπεια να το κάνουμε σίριαλ... Δεν έχει έλθει ακόμα η στιγμή να μιλήσουμε για τις συνέπειες της υπόθεσης αυτής στην εσωτερική πολιτική», παρατήρησε και ζήτησε «μη γίνει επίθεση σ΄έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή