ΗΠΑ: Απειλούμενες χελώνες «καθυστερούν» την κατασκευή ηλιακού πάρκου

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011 10:33

(Φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Φρένο στην κατασκευή ηλιοθερμικού πάρκου έκτασης 14,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην Έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια, έβαλαν... εκατοντάδες απειλούμενες χελώνες.

Για την ακρίβεια, η κατασκευή του πάρκου Ιβάνπα, που όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, διακόπηκε εν μέσω φόβων ότι το έργο θα οδηγήσει στον αφανισμό ακόμη και 600 χελωνών της ερήμου -κατά τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Γης- με τη δραστική συρρίκνωση του οικοτόπου τους. Αλλες 200 και πλέον χελώνες ενδέχεται να αιχμαλωτιστούν και να εκτοπιστούν.

Κατά την BrightSource Energy, που κατασκευάζει τις ηλιοθερμικές εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 392 MW, μόνο 38 χελώνες θα χρειαστεί να μετακινηθούν εξαιτίας των έργων, κοντά στη Νεβάδα. Εκπρόσωπος του ομίλου χαρακτήρισε ανακριβείς τις εκτιμήσεις της κυβερνητικής υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί της απειλούμενης χελώνας ζουν εκτός των περιοχών όπου κατασκευάζεται το πάρκο.

Οι χελώνες της ερήμου της Καλιφόρνια ζουν συνήθως έως τα 80-100 τους χρόνια, ενώ σπάνια εγκαταλείπουν την περιοχή τους, καθώς εκεί βρίσκουν τροφή και νερό. Από τη δεκαετία του 1980 ωστόσο, το 90% των χελωνών αυτών υπολογίζεται πως έχουν αφανιστεί εξαιτίας ασθενειών, της συρρίκνωσης των οικοτόπων τους και της αύξησης των επιθέσεων από άγρια ζώα. Το 2008, ο αμερικανικός στρατός μετακίνησε 650 χελώνες προκειμένου να επεκτείνει το πεδίο ασκήσεών του στην έρημο. Από αυτές, οι 90 πέθαναν.

Τώρα, η αμερικανική Υπηρεσία Αλιείας και Αγριας Ζωής καλείται να αποφασίσει εάν η κατασκευή του ηλιοθερμικού πάρκου συνιστά πράγματι απειλή για το είδος. Εάν κρίνει πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος, θα επιτρέψει να συνεχιστούν τα έργα, θέτοντας όμως όριο στον αριθμό των χελωνών που μπορούν να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν. Ενδέχεται επίσης να επιχειρήσει μετακίνησή τους σε άλλη, κατάλληλη τοποθεσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή