ΔΝΤ: Δεν έχει ασυλία ο Στρος - Καν

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 20:12
UPD:22:51
A- A A+

Ο γενικός του διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δεν απολαμβάνει καμίας ασυλίας που θα τον προστάτευε από τη δίωξη για την υπόθεση απόπειρας βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης για την οποία έχει προφυλακιστεί, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η ασυλία του γενικού διευθυντή είναι περιορισμένη και δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπει ασυλία για τους ξένους υπαλλήλους του θεσμού. Η ασυλία αφορά «στις πράξεις στις οποίες προέβησαν κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων τους, εκτός και αν το Ταμείο παραιτηθεί αυτής της ασυλίας» (άρθρο ΙΧ, εδάφιο 8).

Τη Δευτέρα, το Ταμείο δήλωσε ότι η παραμονή του κ. Στρος-Καν στη Νέα Υόρκη το Σάββατο, ημέρα κατά την οποία κατηγορήθηκε για επίθεση εναντίον μιας καμαριέρας στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, ήταν ιδιωτικού χαρακτήρα.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, γερουσιαστής Τζον Κέρι, δήλωσε ότι τα περιστατικά που οδήγησαν στην σύλληψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι «ανησυχητικά εάν δεν είναι καταδικαστέα» αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να του ζητηθεί να παραιτηθεί από τη θέση του.

«Εχουμε στην Αμερική το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά προφανώς οι συνθήκες είναι ανησυχητικές εάν δεν είναι καταδικαστέες», σημείωσε ο κ. Κέρι και πρόσθεσε ότι «εάν οι αποδέιξεις είναι αυτές που φαίνεται ότι είναι, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για αυτόν να τις διαχειριστεί» ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Στρος Καν προφυλακίστηκε τη Δευτέρα στις φυλακές Rikers Island στη Νέας Υόρκης κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας.

REUTERS
Ενημέρωση ΔΝΤ για τις κατηγορίες εις βάρος Στρος Καν

Ενημέρωση ΔΝΤ για τις κατηγορίες εις βάρος Στρος Καν

Πρώτη αναφορά Ν. Σαρκοζί στο θέμα

Αν αποδειχθούν τα γεγονότα που αποδίδονται στον Ντομινίκ Στρος δεν υπάρχει για αυτόν καμία δικαιολογία, εκτίμησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ενώ έμμεση αναφορά στο θέμα έκανε και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί.

REUTERS
Σοκαρισμένοι οι Γάλλοι από τη σύλληψη Στρος Καν

Σοκαρισμένοι οι Γάλλοι από τη σύλληψη Στρος Καν

«Η ψυχραιμία, το θάρρος, η ενότητα και θα προσέθετα η αξιοπρέπεια είναι ο κανόνας συμπεριφοράς της πλειοψηφίας», δήλωσε με νόημα ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια προγεύματος με τους λεγόμενους βαρόνους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Η ανησυχία του κόσμου», πρόσθεσε, «είναι για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινή ζωή του». «Οφείλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα, είμαστε βράχοι σταθερότητας, και δεν άρχισα να το πιστεύω αυτό το Σαββατοκύριακο», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με έναν εκ των παριστάμενων στη συνάντηση.

«Αν τα γεγονότα που αποδίδονται στον Ντομινίκ Στρος-Καν αποδειχθούν, θα είμαστε μπροστά σε μια πολύ σοβαρή πράξη για την οποία δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία», παρατήρησε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν κατά την εβδομαδιαία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος UMP, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «μια υπόθεση του κοινού δικαίου, όχι μία κρατική υπόθεση». Ωστόσο ο κ. Φιγιόν αναγνώρισε πως ο γ.δ. του ΔΝΤ «έχει δικαίωμα στο τεκμήριο της αθωότητας και το φερόμενο ως θύμα έχει δικαίωμα στο σεβασμό και τη συμπάθεια». «Πρέπει να επιδείξουμε μετριοπάθεια και υπευθυνότητα. Κανένας δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί την υπόθεση αυτή», διεμήνυσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Μαρτίν Ομπρί εκτιμούσε πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για εικοτολογίες περί πιθανής υποψηφιότητάς της στους προκριματικούς γύρους του κόμματός της για την ανάδειξη του υποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές του 2012 (σ.σ. ως επικρατέστερος υποψήφιος φερόταν ο Ντομινίκ Στρος-Καν).

«Σήμερα έχουμε ένα σχέδιο, θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε τους Γάλλους σύμφωνα με τις τηρούμενες ημερομηνίες και στη συνέχεια θα έλθει και η υποψηφιότητα, αλλά δεν είναι τούτη η κατάλληλη στιγμή» για να μιλούμε γι’ αυτό, «δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε», τόνισε η Ομπρί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Ενότητα, υπευθυνότητα, μαχητικότητα: ιδού οι τρεις λέξεις που επανέρχονταν με μεγαλύτερη συχνότητα σήμερα το πρωί», τόνισε η Ομπρί, αναφορικά με τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί τα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλιστών για να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκλήθηκε από τη σύλληψη του Στρος Καν.

«Υπάρχουν βέβαια έντονα συναισθήματα, η αγανάκτηση που ο καθένας αισθάνεται, αλλά προέχει η υπευθυνότητά μας: να σταθούμε στο ύψος μας», συνέχισε η κ. Ομπρί καθιστώντας σαφές πως οι Σοσιαλιστές θα είναι «παρόντες στο ραντεβού του 2012. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα βρίσκεται εκεί για να ξαναβρούμε τη Γαλλία που αγαπούμε. Οφείλουμε να βρισκόμαστε σ΄ εκείνη τη στιγμή περισσότερο από αυτό που είμαστε, ακόμη πιο ενωμένοι».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα τηρήσει επακριβώς το χρονοδιάγραμμα για τις προκριματικές εκλογές, το οποίο προβλέπει κατάθεση των υποψηφιοτήτων κατά το διάστημα 28 Ιουνίου-13 Ιουλίου και την ανάδειξη του επισήμου υποψηφίου με ψηφοφορία των οπαδών της αριστεράς από τις 9 έως τις 16 Οκτωβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή