«Persona non grata» ο Φον Τρίερ στις Κάννες

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011 14:59
UPD:15:13

A- A A+

Ο Δανός σκηνοθέτης Λας Φον Τρίερ αποκλείστηκε από το κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, μετά τα χθεσινά του σχόλια για τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Χθες, ο Δανός σκηνοθέτης προκάλεσε την έντονη δυσφορία του κοινού και των συνομιλητών του, όταν είπε χαριτολογώντας ότι είναι Ναζί και ότι καταλαβαίνει το Χίτλερ.

«Το διοικητικό συμβούλιο του φεστιβάλ… λυπάται βαθιά που αυτό το φόρουμ χρησιμοποιήθηκε από το Λαρς Φον Τρίερ για να εκφράσει σχόλια τα οποία είναι απαράδεκτα και αντίθετα με τα ιδανικά της ανθρωπιάς και της γενναιοδωρίας που κυριαρχούν πάνω από την ίδια την ύπαρξη του φεστιβάλ», όπως αναφέρει το φεστιβάλ σε ανακοίνωσή του.

«Το διοικητικό συμβούλιο καταδικάζει κατάφωρα αυτά τα σχόλια και κηρύσσει το Λαρς Φον Τρίερ persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) στο φεστιβάλ των Καννών, με άμεση ισχύ».

Η είδηση προκάλεσε σοκ σε δημοσιογράφους και κριτικούς που καλύπτουν το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου, όπου ο Φον Τρίερ είναι συχνά ένας από τους αγαπημένους, έχοντας κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα με το «Χορεύοντας στο Σκοτάδι» του 2000.

Το τελευταίο του έργο «Melancholia» είναι ένα από τα φαβορί για το φετινό κορυφαίο βραβείο των Καννών.

Εκπρόσωπος του φεστιβάλ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν παρόμοιος αποκλεισμός έχει συμβεί στο παρελθόν και αν σημαίνει ότι ο Φον Τρίερ θα μπορέσει να συμμετάσχει ξανά στο μέλλον.

Πρόσθεσε ότι το «Melancholia» θα παραμείνει στο διαγωνισμό παρά τον αποκλεισμό του σκηνοθέτη του.

«Νομίζω ότι καταλαβαίνω αυτόν τον άνδρα», δήλωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Φον Τρίερ αναφερόμενος στο Χίτλερ. «Δεν είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε καλός άνθρωπος, αλλά τον καταλαβαίνω και τον συμπαθώ λίγο. Αλλά, ελάτε τώρα, δεν είμαι υπέρ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν είμαι εναντίον των Εβραίων. Είμαι ασφαλώς με τους Εβραίους. Όχι, όχι και πάρα πολύ γιατί το Ισραήλ είναι εκνευριστικό», είπε χθες ο σκηνοθέτης.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία η πρωταγωνίστρια της ταινίας του, Κίρστεν Ντανστ, ήταν εμφανώς ενοχλημένη, ο Φον Τρίερ ανέφερε επίσης τη φράση «η τελική λύση με τους δημοσιογράφους».

Αργότερα ο Φον Τρίερ ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλιά του.

Προτεινόμενα για εσάς