Ελβετία: Εγκατέλειψε τα σχέδια για νέους αντιδραστήρες

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011 17:05

«Μετά τη Φουκουσίμα, έπρεπε να επανεξετάσουμε τη χρήση ατομικής ενέργειας στη χώρα μας», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Ελβετίας Ντόρις Λόιτχαρντ. «Ο στόχος είναι να προμηθευόμαστε καθαρή και ασφαλή ενέργεια».

A- A A+

Σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας έως το 2034 αποφάσισε η κυβέρνηση της Ελβετίας, στη σκιά του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία. Βάσει της απόφασης, ματαιώνονται τα σχέδια για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων, ενώ τα πέντε υπάρχοντα πυρηνικά εργοστάσια θα κλείσουν μόλις συμπληρώσουν 50 χρόνια ζωής. Το πρώτο από αυτά προγραμματίζεται να κλείσει το 2019.

«Μετά τη Φουκουσίμα, έπρεπε να επανεξετάσουμε τη χρήση ατομικής ενέργειας στη χώρα μας», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Ντόρις Λόιτχαρντ. «Ο στόχος είναι να προμηθευόμαστε καθαρή και ασφαλή ενέργεια».

Τα πυρηνικά εργοστάσια παράγουν το 39% των αποθεμάτων ενέργειας της Ελβετίας. Έτσι, κατά τη Λόιτχαρντ, προκειμένου η χώρα να έχει το χρόνο να προσαρμοστεί, η κυβέρνηση προτίμησε τη λύση του σταδιακού κλεισίματος, έναντι της άμεσης διακοπής της λειτουργίας τους.

Ελλείψει αντιδραστήρων, εκτιμάται ότι οι Ελβετοί θα πρέπει να διατηρήσουν για ίδια χρήση τις πηγές παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, η εξαγωγή της οποίας τους απέφερε περίπου 1,1 δισ. δολάρια το χρόνο. Σήμερα, η Ελβετία καλύπτει από αυτήν τις ενεργειακές της ανάγκες κατά το ήμισυ.

«Πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά», παραδέχθηκε η Λόιτχαρντ. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε πόσα χρήματα θα διοχετεύσουμε στην έρευνα και στην ανανεώσιμη ενέργεια.» Το θέμα εξάλλου θα πρέπει πρώτα να τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο της χώρας, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ε.Ε.: stress tests σε 143 πυρηνικά εργοστάσια

Η απόφαση της Ελβετίας είναι η πλέον δραστική σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το ξέσπασμα της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία. Πάντως και η Ιταλία έχει ανακοινώσει ματαίωση των σχεδίων για την ανέγερση νέων πυρηνικών σταθμών, ενώ και η Γερμανία φαίνεται πως προσανατολίζεται σε σταδιακή «απεξάρτηση» από την ατομική ενέργεια.

Στον αντίποδα, η Βρετανία επέβαλε χαλάρωση των ελέγχων ασφαλείας, τους οποίους αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι 143 πυρηνικοί σταθμοί που βρίσκονται στην επικράτειά της, θα μπορούσαν να αντέξουν σε μια φυσική καταστροφή. Με τη στήριξη Γαλλίας και Τσεχίας, απέκλεισε τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη λίστα σεναρίων των δοκιμών αντοχής, λέγοντας ότι δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών ή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, αλλά σε αυτές των εθνικών αρχών ασφαλείας.

Στους ελέγχους, που θα αρχίσουν την 1η Ιουνίου, θα μετάσχουν επίσης Ελβετία, Ρωσία και Τουρκία, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε σήμερα την επιθυμία των Βρυξελλών αντίστοιχα stress tests να πραγματοποιηθούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή