Υεμένη: Πέντε διαδηλωτές νεκροί από πυρά στρατιωτών

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011 11:01
UPD:11:17

A- A A+

Πέντε διαδηλωτές έπεσαν νεκροί στην πόλη Ταΐζ της Υεμένης από πυρά των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στη διάρκεια συγκέντρωσης κατά του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, εστία της εξέγερσης, και άνοιξαν πυρ για να εμποδίσουν την ανασύνταξη των διαδηλωτών.

Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν χθες όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις διέλυσαν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή στην πόλη Ταΐζ.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές ασφαλείας της Υεμένης και οι υποστηρικτές του φυλάρχου της ισχυρής φυλής Χάσεντ, Σάντεκ αλ Αχμαρ, αντάλλαξαν πυρά χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα Σαναά, τερματίζοντας έτσι την εκεχειρία την οποία ανακοίνωσαν το Σάββατο.

Με την εκεχειρία είχαν τερματιστεί οι πολυήμερες συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη φυλών της Υεμένης και τις αρχές ασφαλείας που είναι πιστές στον πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές του αλ Αχμαρ αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν την εκεχειρία, οδηγώντας τη χώρα πιο κοντά στον εμφύλιο πόλεμο.

«Η συμφωνία για εκεχειρία έληξε», είπε στο Ρόιτερς κυβερνητικός αξιωματούχος ερωτηθείς για το αν η ολονύχτια ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών τερμάτισε την εύθραυστη εκεχειρία.

Οι ένοπλοι που πρόσκεινται στον αλ Αχμαρ ανέκτησαν τον έλεγχο του κτηρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή Χασάμπα της Σαναά, όπου σημειώθηκαν και τα περισσότερα επεισόδια.

Τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις που είναι πιστές στον Σάλεχ και σε μέλη της φυλής Χάσεντ είναι τα πλέον αιματηρά από τον Ιανουάριο που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και προκλήθηκαν από την άρνηση του Σάλεχ να υπογράψει συμφωνία για την μεταβίβαση της εξουσίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή