Γερμανία: Προειδοποίηση για αύξηση των θανάτων από E. coli

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011 13:46
UPD:14:00
A- A A+

Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας προειδοποιούν ότι τα χειρότερα ενδέχεται να μην έχουν περάσει, σε ό,τι αφορά τους θανάτους από το βακτήριο E. coli, το οποίο εντοπίστηκε σε αγγουράκια ισπανικής προελεύσεως. 15 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στη Γερμανία, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης, οι αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν το θάνατο -τον πρώτο στη χώρα από το βακτήριο- μιας γυναίκας περίπου 50 ετών, η οποία είχε ταξιδέψει στη Γερμανία.

15 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στη Γερμανία, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης, οι αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν το θάνατο -τον πρώτο στη χώρα από το βακτήριο- μιας γυναίκας περίπου 50 ετών, η οποία είχε ταξιδέψει στη Γερμανία.

«Ελπίζουμε ο αριθμός των κρουσμάτων να μειωθεί, όμως φοβούμαστε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλιβερ Γκρίφε από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, όπου έχουν διακομιστεί πολλά από τα θύματα.

Μέχρι στιγμής, το εθνικό κέντρο λοιμώξεων της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, έχει επιβεβαιώσει από τις αρχές Μαΐου 329 κρούσματα αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας, η οποία προκαλείται από το βακτήριο E. coli, παρότι υπάρχουν αναφορές ακόμη και για 1.200 περιπτώσεις. Σε πολλές από αυτές, ο ασθενής εμφάνισε αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (ΑΟΣ), το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, προκαλώντας ακόμη και το θάνατο.

Εκτός Γερμανίας, τα περισσότερα κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Σουηδία, ενώ συναγερμός έχει σημάνει επίσης σε Ελβετία, Δανία, Ολλανδία και Βρετανία. Οι υποψίες έχουν στραφεί σε ισπανικά αγγούρια βιολογικής καλλιέργειας, από τη Μάλαγα και την Αλμερία, τα οποία εισήχθησαν στη Γερμανία και εν συνεχεία εξήχθησαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αρχές της Ισπανίας πάντως αρνούνται την ευθύνη με την αιτιολογία ότι παραμένει ασαφές πότε και πού μολύνθηκαν τα λαχανικά.

«Εξ όσων κατανοούμε, το πρόβλημα δεν προέρχεται από τη χώρα προέλευσης», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόζα Αγκιλάρ. «Η εικόνα της Ισπανίας αμαυρώνεται, οι Ισπανοί παραγωγοί καταστρέφονται και η ισπανική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί αυτήν την κατάσταση.»

Πολλές χώρες έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, όπως η απόσυρση από τα ράφια λαχανικών προερχόμενων από τη Γερμανία και την Ισπανία, ενώ η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα κλείσει προσωρινά τα σύνορά της σε λαχανικά από ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι γερμανικές αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να αποφεύγει τα ωμά αγγούρια, τις τομάτες και το λάχανο. Επισημαίνουν πάντως ότι η ασθένεια δεν είναι άμεσα μεταδοτική, αλλά θα μπορούσε να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων εάν π.χ. κάποιος ασθενής μαγειρέψει για τους καλεσμένους του.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν εισαχθεί λαχανικά από την Ισπανία. Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο ΕΦΕΤ, καλώντας ωστόσο τον κόσμο να πλένει καλά τα λαχανικά προτού τα καταναλώσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή