Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεπεράσει το σημερινό απηρχαιωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και την απηρχαιωμένη εργασιακή νομοθεσία της εάν θέλει να αποδώσει καρπούς η φιλόδοξη προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων, αποφέροντας τα χρήματα που είχε ανάγκη για να αποφύγει πιθανή πτώχευση και να βγει από το οικονομικό τέλμα.
Ανάλυση του Reuters, η οποία χαρακτηρίζει «δηλητήριο» για τους επενδυτές τις ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις, τονίζει ότι για να καταφέρει η Ελλάδα να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και να αντλήσει 50 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προχωρήσει σε «σκληρές» επιλογές, όπως αύξηση των τιμών ενέργειας και απόλυση του πλεονάζοντος προσωπικού στις πρώην κρατικές επιχειρήσεις.
«Εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν, οι κρατικές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να πωληθούν ή θα δοθούν μόλις στο 10% της αξίας τους», επεσήμανε ο κ. Στέφανος Μάνος, πρώην υπουργός Οικονομικών.
Οι εργαζόμενοι σε αρκετές εταιρείες που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν προστατεύονται από εργασιακές ρυθμίσεις που χρονολογούνται από την εποχή των μονοπωλίων και τα ρυθμιστικά εμπόδια θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ακόμη και τα «φιλέτα» της ελληνικής κυβέρνησης, όπως ο ΟΠΑΠ με χρηματιστηριακή αξία 4 δισ. ευρώ.
Ακόμη και στην περίπτωση που επιλυθούν κάποια ρυθμιστικά προβλήματα, δεν υπάρχει ουδεμία εγγύηση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν απρόσκοπτα, λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές αποτιμήσεις της αγοράς, την αντίσταση των εργατικών σωματείων και την έλλειψη πολιτικής στήριξης.
Επίσης, οι φορείς που εμπλέκονται στις πωλήσεις, όπως η ανεξάρτητη υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων που έχει προταθεί από τους πιστωτές της Ελλάδας, θα χρειαστεί προστασία από μηνύσεις που ενδεχομένως να υποβληθούν από δυσαρεστημένους συνδικαλιστές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της βρίσκονται στα πρόθυρα συμφωνίας για τη σύσταση υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων.