Βραζιλία: «Πράσινο» για το αμφιλεγόμενο φράγμα του Αμαζονίου

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 12:37
REUTERS

A- A A+

Έντονη απογοήτευση προκαλεί η απόφαση της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Βραζιλίας να δώσει το «πράσινο φως» για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Μπέλο Μόντε - του τρίτου μεγαλύτερου στον κόσμο- στον Αμαζόνιο. Πρόκειται ουσιαστικά για την επικύρωση απόφασης, μετά από σειρά εφέσεων, κυρίως από την πλευρά αυτοχθόνων Ινδιάνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή εξέδωσε ήδη τις απαραίτητες άδειες για την κοινοπραξία Norte Energia, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του φράγματος στο Σινγκού, παραπόταμο του Αμαζονίου. Το έργο αναμένεται να στοιχίσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια και η Βραζιλία το θεωρεί νευραλγικής σημασίας για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών της αναγκών. Το υδροηλεκτρικό φράγμα, συνολικής ισχύος 11.200 μεγαβάτ αναμένεται να αρχίσει να παράγει ενέργεια το 2015.

Η ιδέα για το μεγαλόπνοο, αλλά εξαρχής αμφιλεγόμενο έργο, γεννήθηκε πριν από τρεις ολόκληρες δεκαετίες. Την υλοποίησή του επιβράδυναν πάσης φύσεως εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με γνωστότερη την επίθεση Ινδιάνων οπλισμένων με ρόπαλα και μαχαίρια εναντίον αξιωματούχου της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, το 2009.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολέμιοι του σχεδίου, ανάμεσά τους και πολλές διασημότητες, προειδοποιούν ότι το έργο θα έχει τεράστιες συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ανθρώπους της περιοχής. Υπολογίζεται ότι το φράγμα, μήκους 6 χιλιομέτρων, θα οδηγήσει στον εκτοπισμό 30.000-50.000 ανθρώπων που ζουν στις όχθες του Σινγκού ή κερδίζουν τα προς το ζην από τον ποταμό.

«Η κυβέρνηση κάνει λόγο για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα», έλεγε πρόσφατα από το Λονδίνο η Σίλα Τζουρούνα, εκπρόσωπος των αυτοχθόνων. «Πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο όταν μας επιβάλλουν τόσο καταστροφικά έργα;» «Το δάσος είναι ο χασάπης μας. Το ποτάμι με τα ψάρια του είναι η αγορά μας. Έτσι επιβιώνουμε», εξηγούσε ένας άλλος ιθαγενής στο σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος ένωσε πέρυσι τις δυνάμεις του με τους ντόπιους, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί το αναπόφευκτο.

Να σημειωθεί ότι τα έργα είχαν αρχίσει ήδη πριν δοθεί η τελική έγκριση της περιβαλλοντικής υπηρεσίας: στις αρχές Μαρτίου, όταν οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στο καρναβάλι τους, η Norte Energia ανακοίνωνε την κατασκευή δρόμων, οι οποίοι θα οδηγούν στο σημείο, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το φράγμα Μπέλο Μόντε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή