Γερμανία: Καμία αποζημίωση στους παραγωγούς που ζημιώθηκαν από το E.coli

Σάββατο, 04 Ιουνίου 2011 13:38
UPD:05/06/2011 00:02
A- A A+

Καμία αποζημίωση δεν προτίθεται να δώσει η Γερμανία στους ευρωπαίους παραγωγούς λαχανικών, κυρίως τους Ισπανούς, που επλήγησαν από την επιδημία του βακτηρίου E.coli, όπως δήλωσε ο γερμανός πρέσβης στο Παρίσι.

«Δείτε την έκταση της καταστροφής. Μου φαίνεται ότι είναι πολύ πιο σοβαρή από τις απώλειες κάποιων παραγωγών, όχι αποκλειστικά στη χώρα σας, αλλά και στη χώρα μου», δήλωσε ο Ράινχαρντ Σέφερς στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις, διότι η καταστροφή είναι εδώ. Έπρεπε να προειδοποιήσουμε τους πολίτες μας. Τη στιγμή που το κάναμε είχαμε βρει κάτι σε μερικά ισπανικά αγγούρια. Οταν έχεις μία πληροφορία πρέπει να προειδοποιείς το κοινό», πρόσθεσε.

Τα ισπανικά αγγούρια δεν κατηγορούνται πλέον για το ξέσπασμα της επιδημίας E.coli, που έχει προκαλέσει το θάνατο 19 ανθρώπων στην Ευρώπη, από τους οποίους οι 18 στη Γερμανία. Ωστόσο, οι αρχικές πληροφορίες ότι το επικίνδυνο βακτήριο βρισκόταν στα ισπανικά αγγούρια προκάλεσε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς λαχανικών κυρίως στην Ισπανία.

Η προέλευση του βακτηρίου παραμένει άγνωστη, όμως οι παραγωγοί ελπίζουν να λάβουν αποζημιώσεις.

ΗΠΑ: Αυστηροί έλεγχοι σε λαχανικά από Ισπανία και Γερμανία

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους στα λαχανικά από την Ισπανία και τη Γερμανία που εισάγονται στις ΗΠΑ, αν και τα Κέντρα Ελέγχου των Ασθενειών (CDC) εκτιμούν ότι δεν θα ξεσπάσει επιδημία στη χώρα.

«Η αμερικανική παραγωγή (αγροτικών προϊόντων) παραμένει ασφαλής και δεν υπάρχει λόγος οι Αμερικανοί να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες», επισήμανε ο Ντέιβιντ Ελντερ, διευθυντής περιφερειακών επιχειρήσεων της FDA.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως μόνο το 0,2% των φρούτων και λαχανικών που εισάγονται στις ΗΠΑ προέρχονται από την Ισπανία και την Γερμανία. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας, δύο μέλη των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Γερμανία πιστεύεται ότι έχουν προσβληθεί από το επικίνδυνο στέλεχος του βακτηρίου E.coli, το οποίο ευθύνεται μέχρι σήμερα για τον θάνατο 19 ανθρώπων στην Ευρώπη.

«Δύο μέλη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Γερμανία νοσούν και θεωρούνται πιθανά κρούσματα», δήλωσε ο Κρις Μπράντεν, διευθυντής του τμήματος ασθενειών που προέρχονται από τα τρόφιμα, το νερό και το περιβάλλον των CDC.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή