Μαδαγασκάρη: Eκατοντάδες άγνωστα είδη ανακαλύφθηκαν μέσα σε 10 χρόνια

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 14:13

Φωτογραφία: Harald Schuetz/WWF/PA

A- A A+

Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι, μετά από αιώνες ενδελεχούς έρευνας, η ανθρωπότητα κατόρθωσε να ανακαλύψει τα περισσότερα από τα είδη, με τα οποία μοιράζεται τη Γη. Και όμως, η είδηση που έρχεται από τη Μαδαγασκάρη δείχνει ότι απέχουμε πολύ από το να εκμαιεύσουμε όλα τα μυστικά της Φύσης: μόνο μέσα σε μία δεκαετία - από το 1999 έως το 2010- στο νησί ανακαλύφθηκαν, σύμφωνα με το WWF, 615 μοναδικά είδη!

Από αυτά, 385 είναι φυτά, 42 ασπόνδυλα, 17 ψάρια, 69 αμφίβια, 61 ερπετά και 41 θηλαστικά. Από το μακρύ κατάλογο, ξεχωρίζουν το μικρότερο πρωτεύον θηλαστικό του κόσμου, μια αράχνη που μπορεί να υφάνει ιστό διαμέτρου σχεδόν ενός μέτρου, μια εντυπωσιακή σαύρα που αλλάζει χρώματα, αλλά και έξι άγνωστα έως σήμερα είδη καφέ που θα μπορούσαν να αποφέρουν οικονομικά οφέλη στο νησί. Όλες οι νέες ανακαλύψεις ωστόσο είναι εξίσου σημαντικές από την άποψη ότι βοηθούν να συλλάβει κανείς τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη.

Πώς όμως η Μαδαγασκάρη - το όγδοο μεγαλύτερο νησί του κόσμου- κατέληξε να φιλοξενεί τόσα πολλά και μοναδικά είδη ζωής, παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά απομονωμένη; «Διαχωρίστηκε από την Αφρική πριν από πολύ καιρό και εν συνεχεία από τη Νότια Ασία, πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια», εξηγεί μιλώντας στον Guardian ο Μαρκ Ράιτ του WWF. «Πρόκειται για μια πολύ περίεργη περίπτωση νησιού, η γεωγραφία του οποίου ευνοεί την ειδογένεση. Στη μέση του υπάρχει μια κορυφογραμμή. Στα ανατολικά αυτής βρίσκεις τροπικά δάση, ενώ στα δυτικά υπάρχει η ξηρή ομβροσκιά. Έτσι, στη Μαδαγασκάρη απαντά κανείς μια τεράστια ποικιλία από περιβάλλοντα - από τα πολύ υγρά έως τα πολύ ξηρά- στα οποία τα είδη μπορούν να προσαρμοστούν».

Δυστυχώς, και στην εξωτική Μαδαγασκάρη, οι ανθρώπινες δραστηριότητες απειλούν τους οικοτόπους γνωστών ειδών και ειδών που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν αφανιστεί και - σε πολλές περιπτώσεις- αντικατασταθεί από χωράφια, όπου καλλιεργούνται φυτά για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Το WWF προβλέπει ότι οι ανακαλύψεις ειδών στο νησί θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμη, υπενθυμίζοντας ότι η Μαδαγασκάρη είναι ένα απέραντο υπαίθριο «ζωντανό μουσείο». Παράλληλα όμως, οι ντόπιοι θα πρέπει να αναμειχθούν ενεργά στις προσπάθειες διατήρησης της βιοποικιλότητας. Ο Ράιτ λέει ότι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να τους δοθούν κίνητρα: «εάν πρακτικά δεν έχουν τα μέσα να βγάλουν το ψωμί τους, προφανώς και θα στραφούν στους φυσικούς πόρους με σκοπό να τους εκμεταλλευτούν. Ποιος δεν θα το έκανε άλλωστε;»

Υπενθυμίζει την ανακάλυψη των έξι άγνωστων ειδών καφέ, δύο από τα οποία έχουν κόκκους διπλάσιους σε μέγεθος από την ποικιλία Αράμπικα. Ο Ράιτ δηλώνει αισιόδοξος. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση βελτιώνεται [...] και πολλοί ντόπιοι αρχίζουν να κατανοούν ότι, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, πρέπει να προστατεύσει τη βιολογική ποικιλότητα – αυτό είναι πολύ υγιές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή