Μαζικό «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 13:00
UPD:10/06/2011 16:00

A- A A+

Με συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το Σύνταγμα κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενάντια στις προωθούμενες ιδωτικοποιήσεις και την περικοπή των εισοδημάτων τους.

Οι εκπρόσωποι της απεργιακής κινητοποίησης επέδωσαν στη Βουλή ψήφισμα, στο οποίο τονίζουν τη «ριζική τους αντίθεση στην επιχειρούμενη εκποίηση των ΔΕΚΟ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των Επιχειρήσεων του Δημοσίου στους ντόπιους και τους ξένους "επενδυτές", απλά και μόνο για να ικανοποιηθούν οι τοκογλύφοι δανειστές και οι λεγόμενες "αγορές" οι οποίες εκβιαστικά απαιτούν την υφαρπαγή του δημόσιου πλούτου».

«Ιδιωτικοποιήσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, απολύσεις, είναι ο μεγάλος κεφαλικός φόρος όχι μόνο σε βάρος των εργαζομένων αλλά όλων των πολιτών, που θα αναγκασθούν να πληρώνουν ακριβότερα τις υπηρεσίες, τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Ο αγώνας μας δεν είναι συγκυριακός, αλλά έχει μπροστά του μεγάλα ιστορικά εθνικά και κοινωνικά διακυβεύματα» τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

Σπ. Παπασπύρος: Mεγάλα ιστορικά, εθνικά και κοινωνικά διακυβεύματα

Σπ. Παπασπύρος: Mεγάλα ιστορικά, εθνικά και κοινωνικά διακυβεύματα

«Όταν είναι γνωστό σε όλους ότι μια χούφτα άνθρωποι έχουν 600 δισ. στην Ελβετία τότε έρχεται κοινωνική έκρηξη και η κυβέρνηση πρέπει να το καταλάβει αυτό πριν να είναι αργά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.

«Βρισκόμαστε εδώ για να καταδείξουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι θα μείνουμε όρθιοι, ανυποχώρητοι και θα παλέψουμε μέχρι το τέλος», είπε πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας, ενώ η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Σταυρούλα Σαλουφάκου τόνισε «ότι δεν πουλάμε, δεν πουλιόμαστε και απαιτούμε ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και διασφάλιση του κόσμου της εργασίας».

Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετείχαν με εικοσιτετράωρη απεργία συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΤΑ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (και τις τράπεζες), τον ΟΠΑΠ και τα λιμάνια.

Στάση εργασίας από τις 11.00 έως τη λήξη ωραρίου για τους εργαζόμενους στο δημόσιο στην Αττική και το Νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όποιους Νομούς, τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν σήμερα συλλαλητήρια είχε κηρύξει και η ΑΔΕΔΥ, ενώ στάση εργασίας από τις 11 έως τη λήξη της βάρδιας πραγματοποίησε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στη σημερινη κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος ΗΣΑΠ λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Τα τρόλεϊ κυκλοφορούν 8 έως 10 το βράδυ και το τραμ από τις 7 π.μ. έως τις 11 μ.μ.

Σημειώνεται ότι και οι εργαζόμενοι στο Μετρό πραγματοποίησαν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας τους έως τις 8 το πρωί.

Ακινητοποιημένοι για 24 ώρες θα παραμείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και ο Προαστιακός, με συνέπεια να μην λειτουργήσει και το τμήμα του μετρό από τη Δουκίσσης Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο που ελέγχεται από το δίκτυο του Προαστιακού.

Γ. Παναγόπουλος: Εργαλεία ανάπτυξης και όχι ασημικά οι ΔΕΚΟ

«Η Ελλάδα και οι Έλληνες δε μπορεί και δεν πρέπει να έχουν ως όραμα να πάρουμε δάνεια και στη συνέχεια δανεικά. Έχουμε όραμα για το μέλλον, να βγει η χώρα από την κρίση, να υπάρχει ανάπτυξη με εργασία για τους νέους ανθρώπους», παρατήρησε κατά την απεργιακή συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Γ. Παναγόπουλος: Εχουμε όραμα για το μέλλον

Γ. Παναγόπουλος: Εχουμε όραμα για το μέλλον

«Αυτά», πρόσθεσε, «μπορούν να τα προσφέρουν μόνο οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί που δεν είναι ασημικά για να ξεπουλιούνται. Είναι εργαλεία ανάπτυξης και θα τα υπερασπίσουμε με κάθε τρόπο».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και άγγιξε το 100%.

Σε «ειρηνικό ξεσηκωμό» καλεί ο Αλ. Τσίπρας

Το «παρών» στην πλατεία Κλαυθμώνος έδωσε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, «ο γαντζωμένος στην καρέκλα του Πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο, είτε βρίσκονται τελείως μα τελείως στον κόσμο τους, είτε είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία να ξεπουλήσουν τη χώρα και να εγκληματήσουν κατά του ελληνικού λαού».

Α. Τσίπρας: Ο γαντζωμένος στην καρέκλα του Πρωθυπουργός...

Α. Τσίπρας: Ο γαντζωμένος στην καρέκλα του Πρωθυπουργός...

Αναφερόμενος στην υπό εξέταση πρόταση επιβολής έκτακτης εισφοράς 3% σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να μη μειωθεί το αφορολόγητο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η σπουδή τους να φέρουν κεφαλικό φόρο στους Έλληνες, σε έναν γονατισμένο λαό, μας γυρίζει πίσω στην περίοδο του Μεσαίωνα, όπου οι βασιλιάδες έβαζαν κεφαλικό φόρο στους υποτακτικούς τους».

«Μία λύση υπάρχει για τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε, «ο ειρηνικός ξεσηκωμός για να φύγουν αυτοί οι επικίνδυνοι. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο».

ΛΑΟΣ: Οι απεργίες έχουν σημασία αν βγαίνει κάτι απ’ αυτές

«Οι απεργίες έχουν σημασία αν βγαίνει κάτι απ' αυτές. Σήμερα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν απ' αυτές τις κινητοποιήσεις προκύπτει ο,τιδήποτε άλλο, εκτός από το να χρησιμεύουν σαν “βαλβίδα εξαέρωσης” του συσσωρευμένου ατμού», σχολίασε ο ΛΑΟΣ διά του εκπροσώπου του Κ. Αϊβαλιώτη.

ΔΗΜΑΡ: Νέα μέτρα στην ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση

«Ενάμισι χρόνο μετά και η κυβέρνηση συνεχίζει να σχεδιάζει και να παίρνει νέα μέτρα στην ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση της περιστολής των χαμηλών εισοδημάτων των μισθών και των συντάξεων», ανέφερε εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Υποστήριξε ακόμη ότι πολιτική αυτή της κυβέρνησης δεν είναι μονόδρομος, και υπενθύμισε τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ. Υπάρχει άλλος δρόμος, είπε, που θα στηρίζεται στην αντιστροφή της ύφεσης μέσα από μια αναπτυξιακή διαδικασία, στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης, στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Ενάντια στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις διαμαρτυρήθηκαν και εργαζόμενοι στον ΟΛΘ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) οργάνωσαν συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου. Προσυγκεντρώσεις έγιναν στον ΟΠΑΠ, το λιμάνι, την ΕΥΑΘ και τον ΟΤΕ, ενώ οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ έφτασαν με λεωφορεία. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μέχρι τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

Το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ και στη συνέχεια οι διαδηλωτές έκαναν επίσης πορεία προς τη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή