Φουκουσίμα: Aβεβαιότητα για τις αποζημιώσεις παρά το «πράσινο φως»

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011 18:35
UPD:22:40

A- A A+

Την καταβολή αποζημιώσεων για την ανακούφιση τόσο των πληγέντων από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, όσο και της διαχειρίστριας εταιρείας TEPCO, ενέκρινε το Τόκιο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση συμφώνησε στην παροχή πακέτου βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον όμιλο που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα-Νταϊτσί, προκειμένου εκείνος με τη σειρά του να καταβάλει αποζημιώσεις σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν εξαιτίας του ατυχήματος.

Αγνωστο ωστόσο παραμένει εάν και πότε θα υιοθετηθεί ο σχετικός νόμος, λόγω της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στη χώρα, στη σκιά της πυρηνικής κρίσης. Ο Ναότο Καν, που δέχεται έντονες και συνεχείς πιέσεις να παραιτηθεί, προωθούσε και άλλα νομοσχέδια σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές, τα οποία όμως «πάγωσαν» στο διχασμένο κοινοβούλιο. Έτσι, εκτιμάται ότι τα χρήματα αυτά θα καθυστερήσουν πολύ να φθάσουν σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι την TEPCO θα συνδράμουν και άλλες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, ενώ η ίδια θα κληθεί να επιστρέψει στους δανειστές της τα ποσά που θα συγκεντρώσει, σε αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια που θα της παρασχεθεί, θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπή δαπανών και να αναθέσει τη διοίκησή της στην κυβέρνηση «για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο», που επίσης παραμένει αδιευκρίνιστη.

Ο υπουργός Εμπορίου της χώρας έχει ήδη προειδοποιήσει την TEPCO να μην καταφύγει σε αύξηση των τιμολογίων, λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν απαράδεκτη.

Υπέρ της απεμπλοκής τρεις στους τέσσερις Ιάπωνες

Εν τω μεταξύ, σχεδόν τρεις στους τέσσερις Ιάπωνες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi, τάχθηκαν υπέρ της σταδιακής απεμπλοκής της χώρας τους από την πυρηνική ενέργεια.

Τα αποτελέσματα όμως καταδεικνύουν επίσης ότι το 51% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε να επαναλειτουργήσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που σήμερα είναι κλειστοί, εάν αποδειχθεί ότι πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Το 35% δήλωσε ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την επαναλειτουργία των αντιδραστήρων. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο σε περιοχές, όπου υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το 65% των ερωτηθέντων δήλωσε πρόθυμο να αποδεχθεί αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, εάν κάτι τέτοιο οδηγήσει σε ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή