Αποφασισμένος να προχωρήσει στο δρόμο που έχει χαράξει εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στην αρχή της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επανέλαβε τη θέση ότι η εθνική συνεννόηση είναι ευεργετική για τα συμφέροντα της χώρας.
Υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι «είναι μια στιγμή που απαιτεί πανεθνική προσπάθεια». Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «ειμαστε σε μία ιστορικά κρίσιμη στιγμή» που απαιτούνται κρίσιμες αποφάσεις.
Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι είναι σε επαφή και επικοινωνεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση.
«Ο καθένας αναλαμβανει τις ευθυνες του», είπε χαρακτηριστικά. «Έχω επίγνωση των ευθυνών μου και των ευθυνών της κυβέρνησής μου απέναντι στον ελληνικό λαό και στην χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου και ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει με αίσθημα ευθύνης «για τις απαραίτητες αποφασεις, για να βγει η χωρα από την κρίση».
Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε μία ώρα και πέντε λεπτά, ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου, από όπου αναμένεται να κάνει αργότερα δηλώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Παπανδρέου δεν αναμένεται να αναφερθεί σε προκήρυξη εκλογών, καθώς το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί και δεν ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Νέα απόπειρα προσέγγισης της αντιπολίτευσης
Ο κ. Παπανδρέου είχε νωρίτερα -πριν από τη συνάντηση με τον Κ. Παπούλια- τηλεφωνικές συνομιλίες με την Αλέκα Παπαρήγα και το Φώτη Κουβέλη, σε μία νέα προσπάθεια επίτευξης της ελάχιστης δυνατής σύγκλισης, και στη συνέχεια επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τους κ.κ. Σαμαρά, Καρατζαφέρη και Τσίπρα, καθώς και με την κ. Μπακογιάννη.
Ειδικότερα, η τηλεφωνική συνομιλία του κ. Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά διήρκεσε 20 λεπτά, ενώ από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως δεν θα κάνουν κανένα σχόλιο για το περιεχόμενό της πριν από τη δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός φέρεται να εστίασε στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα, ενώ εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση, είτε σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.
Από την πλευρά του, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση αυτή, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό. Εθεσε επίσης ως προϋπόθεση την επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του μνημονίου.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι αυτός Πρωθυπουργός, ενώ με σύμφωνα με άλλες πηγές το απόγευμα θα υπάρξει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους στενούς του συνεργάτες θα μεταβεί σε λίγη ώρα στα γραφεία της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η ΝΔ διέψευσε φήμες που αναπαρήχθησαν χθες τη νύχτα σε blogs και ιστοσελίδες και ήθελαν εκπρόσωπο του πρωθυπουργού να συναντάται με τον Αντώνη Σαμαρά.
Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επιβεβαίωσε ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε το πρωί με την γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, θέτοντας «ζήτημα συναίνεσης στους όρους που θέτει η ΕΕ προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα».
Η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ «αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού». Σχετικά με τη διενέργεια ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, τόνισε ότι «το ζήτημα δεν είναι να τεθούν αποπροσανατολιστικά εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, αλλά ο λαός να μιλήσει μέσω εκλογών».
Πάντως πηγές από τον Περισσό αναφέρουν ότι δεν τέθηκε θέμα σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ούτε συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Λίγο μετά τις 14.30 πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ωστόσο ο ΛΑΟΣ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενό της.
Παρόλα αυτά, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, το κόμμα παρατηρεί ότι «οι κινήσεις εντυπωσιασμού, κενές περιεχομένου, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα», και συμπληρώνει πως «επιβάλλονται γενναίες αποφάσεις».
«Ο Πρωθυπουργός, όσο ακόμα διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, ελπίζουμε να τις πάρει. Κινδυνεύει να τον ξεπεράσουν τα γεγονότα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οπως έγινε γνωστό, ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα γίνει δεκτός αύριο στις 13.30 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Συμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρωθυπουργό άμεση προσφυγή στις κάλπες, προς όφελος της σταθερότητας της χώρας και συμπλήρωσε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερές, ότι δηλαδή το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο είναι καταστροφικά. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε δηλώση αμέσως μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστέρας Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι αν του ζητηθεί θα προσέλθει σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δεν διεκρίνισε ωστόσο αν προγραμματίζονται κατ' ιδίαν συναντήσεις ή συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Μιλώντας στο δελτίο της ΝΕΤ, ανέφερε πως πιστεύει ότι «ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος», ωστόσο επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.
Η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να θέλει να συμβάλει στην εθνική συνεννόηση, όμως δηλώνει πως «αν αυτή δεν επιτευχθεί τότε το λόγο θα πρέπει να πάρει ο λαός». Κύκλοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η εθνική συνεννόηση περνάει πρώτα από τη Συγγρού».