Καταιγιστικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011 17:33
UPD:16/06/2011 11:29

Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως διαφάνηκε μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά.

A- A A+

Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως διαφάνηκε μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά.

Ειδικότερα, υπό τη σκιά των οικονομικών εξελίξεων, αλλά και εν μέσω κύματος διαδηλώσεων ο Πρωθυπουργός, στην εικοσάλεπτη συνομιλία του με τον πρόεδρο της ΝΔ, φέρεται να εστίασε στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα, ενώ εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση, είτε σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, αλλά και να συζητήσει όλες τις προτάσεις προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.

Από την πλευρά του, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση αυτή, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό και φέρεται πως ζήτησε την επιλογή ενός προσώπου κοινής αποδοχής. Εθεσε επίσης ως προϋπόθεση την επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του μνημονίου.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι αυτός Πρωθυπουργός, αρκεί να σχηματισθεί μια κυβέρνηση οικουμενικής συνεργασίας με βάθος χρόνου και συγκεκριμένη ατζέντα. Απέρριψε δηλαδή το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης ορισμένου χρονικού ορίζοντα με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Το θέμα δεν είμαι εγώ, αλλά η σωτηρία της χώρας, φέρεται να είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας και για το λόγο αυτό απαιτούνται προτάσεις ευθύνης για το μέλλον του τόπου.

Η διαπραγμάτευση για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας θα συνεχιστεί πιθανόν με νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών αργότερα σήμερα ή και αύριο.

Σε περίπτωση που αυτή προχωρήσει, αν δηλαδή η ΝΔ δεχθεί τους όρους που θέτει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου φέρεται σε δεύτερη φάση να έχει έτοιμες τις προτάσεις του για πρόσωπα κοινής αποδοχής -και από τον κεντροδεξιό χώρο- που θα απαρτίσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Από τη Συγγρού ξεκαθαρίζουν πάντως πως δεν θα κάνουν κανένα επίσημο σχόλιο για το περιεχόμενο της συνομιλίας πριν από τη δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση ότι η εθνική συνεννόηση είναι ευεργετική για τα συμφέροντα της χώρας.

Υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι «είναι μια στιγμή που απαιτεί πανεθνική προσπάθεια». Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «ειμαστε σε μία ιστορικά κρίσιμη στιγμή» που απαιτούνται κρίσιμες αποφάσεις.

«Ο καθένας αναλαμβανει τις ευθυνες του», είπε χαρακτηριστικά. «Έχω επίγνωση των ευθυνών μου και των ευθυνών της κυβέρνησής μου απέναντι στον ελληνικό λαό και στην χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου και ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει με αίσθημα ευθύνης «για τις απαραίτητες αποφασεις, για να βγει η χωρα από την κρίση».

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε μία ώρα και πέντε λεπτά, ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου, από όπου αναμένεται να κάνει αργότερα δηλώσεις.

Πριν αλλά και μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επαφές και με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, σε μία νέα προσπάθεια επίτευξης της ελάχιστης δυνατής σύγκλισης.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επιβεβαίωσε ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε το πρωί με την γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, θέτοντας «ζήτημα συναίνεσης στους όρους που θέτει η ΕΕ προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα».

Α. Παπαρήγα: Ρήξη, ανατροπή, αποδέσμευση από την Ε.Ε.

Α. Παπαρήγα: Ρήξη, ανατροπή, αποδέσμευση από την Ε.Ε.

Η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ «αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού». Σχετικά με τη διενέργεια ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, τόνισε ότι «το ζήτημα δεν είναι να τεθούν αποπροσανατολιστικά εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, αλλά ο λαός να μιλήσει μέσω εκλογών».

Πάντως πηγές από τον Περισσό αναφέρουν ότι δεν τέθηκε θέμα σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ούτε συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγο μετά τις 14.30 πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ωστόσο ο ΛΑΟΣ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενό της.

Παρόλα αυτά, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, το κόμμα παρατηρεί ότι «οι κινήσεις εντυπωσιασμού, κενές περιεχομένου, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα», και συμπληρώνει πως «επιβάλλονται γενναίες αποφάσεις».

«Ο Πρωθυπουργός, όσο ακόμα διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, ελπίζουμε να τις πάρει. Κινδυνεύει να τον ξεπεράσουν τα γεγονότα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οπως έγινε γνωστό, ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα γίνει δεκτός αύριο στις 13.30 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρωθυπουργό άμεση προσφυγή στις κάλπες, προς όφελος της σταθερότητας της χώρας και συμπλήρωσε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερές, ότι δηλαδή το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο είναι καταστροφικά.

Την πρόταση για προφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία επανέλαβε εξάλλου αργότερα σε δήλωσή του, προκρίνοντάς τη ως «μόνη επιλογή δημοκρατίας».

Α. Τσίπρας: Μόνη επιλογή Δημοκρατίας είναι η προσφυγή στις κάλπες

Α. Τσίπρας: Μόνη επιλογή Δημοκρατίας είναι η προσφυγή στις κάλπες

Οι εκατοντάδες απεργοι και διαδηλωτές ζητούν ξεκάθαρα δημοκρατία, ανέφερε, σημειώνοντας ότι «οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ερήμην του λαού υποδεικνύουν τον κοινό φόβο του δικομματισμού απέναντι στη λαϊκή βούληση και στη διαφαινόμενη χρεοκοπία».

Προειδοποίησε ακόμη ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας που στόχο θα έχει, όπως είπε, να προστατέψει το μνημόνιο ή να «ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία» θα αποτελεί «ωμή δημοκρατική εκτροπή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστέρας Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι αν του ζητηθεί θα προσέλθει σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δεν διεκρίνισε ωστόσο αν προγραμματίζονται κατ' ιδίαν συναντήσεις ή συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Μιλώντας στο δελτίο της ΝΕΤ, ανέφερε πως πιστεύει ότι «ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος», ωστόσο επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να θέλει να συμβάλει στην εθνική συνεννόηση, όμως δηλώνει πως «αν αυτή δεν επιτευχθεί τότε το λόγο θα πρέπει να πάρει ο λαός». Κύκλοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η εθνική συνεννόηση περνάει πρώτα από τη Συγγρού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή